БУРЕ БАРУТА КОЈЕ ПРЕТИ ДА ЗАПАЛИ ПОЛА СВЕТА: Ердоган хитно назвао Путина, о свему су обавештени Меркел и Макрон…

BURE BARUTA KOJE PRETI DA ZAPALI POLA SVETA: Erdogan hitno nazvao Putina, o svemu su obavešteni Merkel i Makron…

23 februara 2020

Putin je rekao, kako stoji u saopštenju Kremlja, da je „izuzetno zabrinut“ zbog „agresivnog delovanja“ pobunjenika u Idlibu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će se 5. marta sastati sa čelnicima Francuske, Nemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gde je zbog poslednje ofanzive snaga sirijske vlade gotovo milion ljudi napustilo svoje domove.„Vladimiru Putinu sam juče jasno iskazao našu odlučnost u pogledu Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emanuelu Makronu“, rekao je Erdogan.

„Petog marta sastaćemo se s Putinom, Makronom i Merkel i ponovno o tome razgovrati“, najavio je turski čelnik, prenela je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Makron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsednik Vladimira Putina da „obuzda“ sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je „naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza“, naveo je kabinet turskog predsednika.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako stoji u saopštenju Kremlja, da je „izuzetno zabrinut“ zbog „agresivnog delovanja“ pobunjenika u Idlibu.

Pre tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rešenje, i da se što pre moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom.

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ovih troje E., M. i M. hteli bi da skuvaju Putina kao žabu. EU hoće slabiju Rusiju na čemu već duže vremena otvoreno radi, a danas Turska ovako predvodjena sa Erdoganom dobro dodje liderima EU da ostvare taj svoj stari cilj. Putin neka se drži državnog sporazuma-ugovora koji je Rusija potpisala sa Sirijom o borbi protiv terorizma.

 2. Milan says:

  Ovo tri aždaje još uvek pokušavaju da jašu svetom sa ciljem da ostvare stare velike ciljeve. Ali Erdogan će nestati sa političke scene Turske, takodje i Merkelova sa političke scene Nemačke. Unutrašnje neprilike u Francuskoj ne obećavaju ni da će Makron dugo biti u sedlu.

 3. Mile says:

  Sve veće gomilanje turskih snaga u Idlibu i davanje turskog naoružanja naoružanim teroristima to kao ne doprinosi da stanovništvo Idliba napušta svoje domove?! Otkad se to turska vojska smatra nežnom, bogougodnom i humanom?

 4. Jole says:

  Zurska neće zaratitti portiv Rusije nego Erdogan hvata na galamu i na pokazane mišiće. Turska kopira Ameriku koja sve više koristi metode zastrašivanja silom i pretnjama ali ratove ipak sve manje pokreće. A ova dva M. M. su dve kvarne gnjide.

 5. Roy says:

  Ko je gledao danasnje snimke iz Idliba migao je vidjeti kako Rusi avionima tuku turske tenkove i transportere u Idlibu. Turci priznali da je danas pogino komandir tenkovske posade, jos pet vojnika im ranjeno, preko 58 pripadnika Al Nusre ubijeno, a Erdogan tek danas priznao da su u Libiji u napadu Haftarovih aviona na turski brod poginuli turski Pukovnik i obavjestajac, a Haftarovi novinari javljaju o ukupno 16 mrtvih Turskih vojnika. Normalno da nisu na brodu bili sami pukovnik i obavjestajac. Imaju i slike poginulih turaka iz Libije i Sirije. Unistice ih Rusi do temelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *