БУРЕ БАРУТА ПРЕД ЕКСПЛОЗИЈОМ: Почиње велики рат?

БУРЕ БАРУТА ПРЕД ЕКСПЛОЗИЈОМ: Почиње велики рат?

18 априла 2024

Блиски исток, због промене равнотеже снага и дубоких криза, пре свега палестинско-израелске, може се сматрати буретом барута и има потенцијал да доведе не само до регионалног сукоба, већ и до глобалног конфликта.

Овако његова екселенција амбасадор Ирана у Београду, Рашид Хасанпур Баеи, одговара на питање „Новости“ да ли сматра да ће, после недавних догађаја на Блиском истоку, доћи до ширења сукоба у који ће бити увучен и Иран. Амбасадор Хасанпур не искључује опцију да ће Израел у наредном периоду одговорити на нападе из Ирана.„На основу историје и позадине, не могу престати да очекујем да се Израел припрема да одговори на недавне казнене нападе Ирана. То није питање рационалности, већ емоционалност доминира. Нека ми Бог докаже да грешим. Због тога, Иран је спреман да делује уколико буде било потребе, не само да неутралише нападе, већ да снажно и озбиљно узврати“, наводи Хасанпур.

На питање како коментарише изјаву Техерана да ће америчке базе бити легитимне мете ако САД подрже нападе Израела на иранске територије, његова екселенција одговара:

„Израел кога подржавају САД, разликује се од самог Израела. Другим речима, Израел без пуне подршке и ангажовања Америке, био би веома рањив и не би могао да спроводи агресивну политику, а да прође некажњено. Сједињене Државе су апсолутно биле на страни Израела у свим околностима. Под овом претпоставком, врло је логично и рационално сматрати америчке регионалне базе легитимним метама које ће Иран напасти, ако би Израел напао Иран“.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Кењају Иранци, као и до сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u