БУРЕ БАРУТА ПРЕД ЕКСПЛОЗИЈОМ: Почиње велики рат?

BURE BARUTA PRED EKSPLOZIJOM: Počinje veliki rat?

18 aprila 2024

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

Ovako njegova ekselencija ambasador Irana u Beogradu, Rašid Hasanpur Baei, odgovara na pitanje „Novosti“ da li smatra da će, posle nedavnih događaja na Bliskom istoku, doći do širenja sukoba u koji će biti uvučen i Iran. Ambasador Hasanpur ne isključuje opciju da će Izrael u narednom periodu odgovoriti na napade iz Irana.„Na osnovu istorije i pozadine, ne mogu prestati da očekujem da se Izrael priprema da odgovori na nedavne kaznene napade Irana. To nije pitanje racionalnosti, već emocionalnost dominira. Neka mi Bog dokaže da grešim. Zbog toga, Iran je spreman da deluje ukoliko bude bilo potrebe, ne samo da neutrališe napade, već da snažno i ozbiljno uzvrati“, navodi Hasanpur.

Na pitanje kako komentariše izjavu Teherana da će američke baze biti legitimne mete ako SAD podrže napade Izraela na iranske teritorije, njegova ekselencija odgovara:

„Izrael koga podržavaju SAD, razlikuje se od samog Izraela. Drugim rečima, Izrael bez pune podrške i angažovanja Amerike, bio bi veoma ranjiv i ne bi mogao da sprovodi agresivnu politiku, a da prođe nekažnjeno. Sjedinjene Države su apsolutno bile na strani Izraela u svim okolnostima. Pod ovom pretpostavkom, vrlo je logično i racionalno smatrati američke regionalne baze legitimnim metama koje će Iran napasti, ako bi Izrael napao Iran“.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Kenjaju Iranci, kao i do sada.

    • Predrag says:

      Kenjaš i ti samo tako

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *