БУРНО НА СБ УН: Американци прете новим нападима; Русија тражи осуду бомбардовања

BURNO NA SB UN: Amerikanci prete novim napadima; Rusija traži osudu bombardovanja

14 aprila 2018

Sjedinjene Američke Države su spremne da ponovo udare na Siriju ako to bude potrebno, izjavila je Niki Hejli, stalna predstavnica te zemlje u Ujedinjenim nacijama.

„Spremni smo da nastavimo sa pritiskom ako sirijski režim bude toliko glup da ponovo testira našu odlučnost“, rekla je Hejlijeva na zasedanju Saveta bezbednosti UN.

„Jutros sam razgovarala sa predsednikom Trampom i on je rekao da će sirijski režim, ako reši da ponovo koristi otrovni gas, biti na nišanu američkog oružja koje je zapeto i čeka. Kada naš predsednik nacrta crvenu liniju, on je spreman i na realizaciju ako se ta crvena linija pređe“, dodala je Hejlijeva.

SAD, Britanija i Francuska su jutros izvele raketne udare po objektima sirijske vlade koji se, prema njihovom mišljenju, koriste za proizvodnju hemijskog oružja. Na Siriju je ispaljeno više od 100 raketa, a većinu je oborila sirijska PVO. Ruske snage nisu dejstvovale, ali su ispratile sve projektile. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je udare aktom agresije protiv nezavisne države, pri čemu ni ruski vojni eksperti ni meštani nisu potvrdili da je korišćeno hemijsko oružje koje je bilo razlog za napad.

RUSIJA TRAŽI OSUDU NAPADA

Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije raspravlja o situaciji u Siriji posle vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

“Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka”, naglasio je ruski ambasador.

Osim toga, on je naveo da SAD “čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku”.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

„To je huliganizam u međunarodnim odnosima“, ocenio je ruski diplomata i dodao da su „maske još jednom pale“.

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata.

KOMENTARI13 komentara

 1. Miraš says:

  Uspeh za Siriju i za ceo svet bio bi da se obustavi praksa vojnih intervencija bez dozvole SB UN. Ne verujem da će to sada uspeti, ali treba sve više raditi na tome. Po medjunarodnom pravu otvorena agresija na neku drugu državu je zabranjena. Da bi obišli medjunarodno pravo smislili su i napravili ISIS i druge terorističke grupe, tajno pomaganje spolja rasplamsavanju sukoba i gradanskog rata,itd. Cilj je da bude teško identifikovati državu agresora, a ovakva vojna intervencija povodom "trovanja civila" koje je izvedeno kao operacija pod lažnom zastavom ili je samo proizvod društvenih mreža je isto pokušaj da se nekako opravda otvorena agresija. Upravo izvršeni udar na Siriju jeste veoma grubo kršenje medjunarodnog prava i to u huliganskom stilu.

 2. Zoran says:

  Rusi ako nece otvoreno da se biju protiv A,mera treba d adaju Siriji S-300 i oni d azavrse stvar sa ovom bandom. Ovo ovako vise ne ide. Radi se van SB, UN, van svih institucija koje je ZAPAD napravio. Dokle ce to Rusi d atolerisu, a i Kinezi, meni nije jasno. Mora tome da se kaze jednom STOP. Ako to ne urade, ode im i Kina i Rusija.

  • Miraš says:

   Nije problem u tome da im Rusi to tolerišu, ali posebno je pitanje kako se neka država članica može kazniti ili dovesti u red, a koja ne poštuje medjunarodno pravo, a ni Povelju UN. Bilo bi korisno da neko od naših bivših ambasadora u UN bar ukratko to objasni. Ni raspad UN nije rešenje, a ovo nefunkcionisanje UN da li je samo uvod u raspad.

 3. Trifun says:

  SAD, Britanija i Francuska su PROVALJENE 100% !! Nastaviti SA RASKRINKAVANJEM zapadnih genocidnih hijena i njihovi FALSE FLAG podvala 24/7, i OPTUZIVATI IH ZA SVAKI INCIDENT koji su lazirali NEUMORNO, ponavljati to i ponavljati 24/7!! Traziti dokaze koji razotkrivaju njihove podvale i to PREZENTOVATI U UN i na pres konferencijama kojima ce prisustvovati njihovi mediji 24/7!! I spremati se za rat protiv njih neumorno, i pomoci saveznicima da se odupru samostalno. Nema nazad.

 4. Trifun says:

  Rusija moze da NUKLEARNO NAORUZA sve svoje saveznike!! Kao sto je to uradila i Amerika. I da progalsi javno da svaki napad na saveznika je napad na Rusiju. Tako cemo imati nuklearno naoruzanu Srbiju, RS, Siriju, Iran, Moldaviju, DNR...i sve druge koji se smatraju saveznicima. Kao sto su oni naoruzali Nemacke naciste i tako redom...Ja apsolutno mislim da je nabolji put naprijed. Naoruzati SVE SA VELIKIM brojem nuklearnih bombi razorne mozi pa nek se igraju rata zapadne genocidne hijene preko njih ako smiju. Nema nazad.

  • goran says:

   "Rusija moze da NUKLEARNO NAORUZA sve svoje saveznike!!", veli Tripun. Pa, kad moze, sto nije? Nije jer ne moze, moj Tripune, glavo usijana.

 5. Trifun says:

  Pozivam Rusiju da OZBILJNO TO RAZMOTRI JOS JEDNOM. Nema nazad.

 6. Trifun says:

  Sve dok Rusije ne naoruza svoje saveznike NUKLEARNIM oruzjem dugog dometa, te hijene ce nastaviti da vode proksi ratove i razaraju njene saveznike na sve moguce nacine. Ali ako bi to moglo do dovede nekog od saveznika da pritisne duge u momentu agresije u momentu agonije izazvane njihovom agresijom BUDITE UVJERENI DA CE MIR ZAVLADATI MOMENTALNO NA PLANETI. Nema nazad.

 7. Trifun says:

  Rusija moze da kontrolise taj nuklearni arsenal u savenickim drzavama na isti nacin kao i SAD. Odrzavanje bi bilo 1000 puta jeftinije nego ratovanje u saveznickim drzavama protiv agresora SAD, VB i Francuske. Nema nazad.

 8. Trifun says:

  Molim Rusiju da ne odbacuje ovakve prijedloge, nego da razmisli o tome. Nema nazad.

  • goran says:

   Halo, ovde Rusija, upravo razmisljamo o predlozima Gosin Trifuna, javicemo sta smo odlucili.

 9. goran says:

  HEJ, PRVO STE SE DOGOVORILI, A SAD SE ZALITE: kaže Milan Vijatović, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Siriji. On za današnje "Večernje novosti" navodi da se većina Sirijaca koji su studirali u bivšoj Jugoslaviji oženila našim devojkama, da oni sada imaju decu, unučiće, a da su po našim zakonima svi oni su srpski državljani. "Jedan deo naših državljana je evakuisan, ali je mnogo njih ostalo ovde zbog imovine. Trudimo se da im olakšamo život. Procedura oko izdavanja putnih isprava i viza je pojednostavljena", rekao je Vijatović. Prema njegovim rečima, preksinoćni napad bio je očekivan, a bili su i upozoreni. "Napad je bio očekivan. Bili su poznati i vreme i mete.

 10. goran says:

  A mete nisu bili Rusi nego sirijska sirotinja. Sramota i za Ruse i za Amerikance i njihove poltrone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *