БУСАЈУ СЕ ВОЈНОМ НАДМОЋЈУ А ИСТИНА ЈЕ ЗАПРЕПАСТИЛА ЦЕО СВЕТ!

BUSAJU SE VOJNOM NADMOĆJU A ISTINA JE ZAPREPASTILA CEO SVET!

7 juna 2020

Američkoj vojsci nedostaje oko 2.000 pilota, pa u borbenim letelicama sve češće ostaju i oni koji bi već trebalo da su penzioneri.

Od marta ove godine, Američko ratno vazduhoplovstvo dalo je 171 odobrenje pilotima da ostanu aktivni, iako je trebalo da se penzionišu, piše američki „Erfors tajms“.Veliki broj zahteva za ostankom u vojsci su posledica kombinacije dva faktora, krize u civilnom avio-saobraćaju, gde se uglavnom uhlebljuju vojni piloti po prestanku karijere, ali i hroničnom manjku broja pilota u američkoj vojsci.

Kako je objavio poluzvanični vojni list „Star end strajps“, citirajući generala Dejvida Goldfajna, načelnika Štaba vojnih vazdušnih snaga, američkoj avijaciji nedostaje 2.000 pilota da bi imala punu popunjenost od 21.000 pilota predviđenu Nacionalnom odbrambenom strategijom iz 2018. godine.

Američka avijacija već godinama pokušava da reši manjak broja pilota koji je oko 10 odsto, nudeći posebne novčane bonuse, pakete osiguranja, programe treninga i fleksibilnog radnog vremena. Međutim, ni to nije pomoglo, budući da su ponude civilnih aviokompanija izdašnije.

General Goldfajn kazao je da će vazduhoplovstvo sada, zbog krize u vezi sa virusom korona, pozvati penzionisane vojne pilote da se vrate u službu. Dodao je da bi vojska godišnje morala da iškoluje bar 1.500 pilota kako bi mogla da smanjuje nedostatak kadra, a taj broj se sada kreće oko 1.300.

Američke ekonomske mere pomoći privredi tokom pandemije virusa korona predviđaju zabranu otpuštanja do 1. oktobra za firme koje su dobile pomoć. Budući da su aviokompanije dobile ogromne iznose, zadržaće pilote do predviđenog roka.

U vojsci se nadaju da bi posle tog roka mogli da vrate neke od penzionisanih pilota u svoje redove. Zbog toga su za njih, ali i za pilote koji žele da ostanu iako su ispunili uslov za penziju, ponudili i specijalne bonuse od 35.000 evra godišnje uz platu, plus paušal od 100.000 do 200.000 dolara u zavisnosti od dužine ugovora.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Odakle im tolke pare kad su propali? Kakva je razlika između 21 hiljadu i 19 hiljada vojnih pilota? Znači, nemaju dovoljno pilota da napadnu svaku državu na Svetu? Nadam se da je Srbija u onom delu plana gde im fali 2000 pilota.

    • uddu says:

      Da ,pa zar nam niste javili da je Amerika propala i da se pretvorila u divlji zapad Otkud sad ispada da im još i fale piloti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *