„БУШНИ КО ШВАЈЦАРСКИ СИР“: У нападу на саудијске рафинерије јеменски дронови глатко „прошли“ саставе „Патриот“! ПАНИКА У ПЕНТАГОНУ

„BUŠNI KO ŠVAJCARSKI SIR“: U napadu na saudijske rafinerije jemenski dronovi glatko „prošli“ sastave „Patriot“! PANIKA U PENTAGONU

15 septembra 2019

Američki sastavi „Partiot“ su još jednom  pokazali da su krajnje nedelotvorni, po drugi put u Jemenu. Naime, tokom napada na međunarodni aerodrom “Kralj Kaled” u Rijadu 2017. su jemenski borci uspešno jednim od projektila pogodili metu, iako su saudijske i američke snage tvrdile suprotno.

Sada su, noću pre subote, dva jemenska bespilotna aviona Qasef-K2 uspela proći vazdušnim prostorom Saudijske Arabije, koji je u tom delu pod zaštitom protivvazdušnih odbrambenih sastava „Patriot“, i uništiti najveću rafineriju nafte kompanije Saudi Aramko u području grada Abkaika.Uprkos ćutanju službenog Rijada, prema video zapisima i fotografijama se pokazalo kako je napad jemenskih boraca bio uspešan, dok je, kako navode brojni izvori, u napadu korišteno samo nekoliko napadačkih „dronova kamikaza“.

Prema najnovijim podacima su neke od bespilotnih letelica Huti boraca bile oborene, međutim, protivvazdušni i protivraketni sastavi su još uvek pokazali izuzetno nisku delotvornost.

Važno je napomenuti da je napad jemenskih boraca izveden s vrlo velike udaljenosti, iako se do sada pretpostavljalo da je najefikasniji domet udara njihovih bespilotnih letelica relativno mali.

Podsetimo da su jemenski borci ranije lansirali balističku raketu na grad Damam, pokazujući tako spremnost za napad i na udaljena područja u Saudijskoj Arabiji.

“Naše snage pomoću deset bespilotnih letelica izvele veliku operaciju, udarivši na dvije rafinerije Abkaik i Kurais na istoku Saudijske Arabije. Ovo je najveća operacija u dubinama kraljevstva”, rekao je službeni glasnogovornik vazduhoplovnih snaga jemenskih boraca za lokalni kanala Al Masira.

Napomenuo je da je operacija izvedena nakon pažljivog izviđanja. Predstavnik pokreta obećao je da će se takvi napadi nastaviti u mnogo većim razmerima sve dok kraljevstvo ne prestane s neprijateljstvima u Jemenu.Ranije su Huti proveli napad dronovima na polja i rafinerije nafte u području Šeyba u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do paljenja gasne fabrike na terenu. Kao odgovor, arapska koalicija napala je položaje Husita u severnom Jemenu.

Od 2014. u Jemenu traju borbe između snaga na strani odbeglog predsednika Abda Rabua Mansura Hadija i jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarula. Od marta 2015. godine je nekoliko arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom stalo na stranu Hadija i pokrenuli su agresiju na siromašni Jemen, uzrokujući trenutno najgoru humanitarnu krizu na planeti. Od tada su Huti, osim što nisu dozvolili agresoru da zauzme zemlju, počeli sprovoditi napade na Saudijsku Arabiju, kao odgovor na bombardiranje civilne infrastrukture i njihovih objekata u zapadnom Jemenu.

(logicno.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Sti si tolko busan, brate Patriote? Sram te bilo, skote.

 2. Cetnik says:

  Samo nek pisu po svojim medijima kako je S-300 neefikasan. Njihov se pokazao neefikasa uz cvrste dokaze.

 3. milorad2 says:

  kako amerikanci kukaju kad ratuju sa proksijima,dobro oni znaju o čemu se radi ali treba zagristi tu jabuku.Kao što oni snabdevaju dronovima napadače na ruse u siriji tako NEKO može da isporuči sistem "sastavi sam" njihovim neprijateljima.Udar na saudijska naftna postrojenja je udar na dolar,napad na iran je momentalna SMRT dolara jer od saudijske naftne industrije neće ostati ni I.U s.arabiji su postrojenja gigantska, nekoliko dobrih pogodaka i proizvodnja dramatično pada a za to je dovoljno par dronova,rafinerije su jako zapaljive:).Jedini razlogg zašto petrohemija tamo još postoji je sada već potpuno izbledela nada da će se USA dozvati razumu i prestati da luduje.Šta je ta država uradila u zadnjih 10 god. prevazilazi i mračne hitlerove "diplomatske" ambicije i poteze.Kao da su kopirali naciste,tako se iz USA ponašaju već duže vreme na svetskoj sceni.

 4. Republika Srpska says:

  Hahahaha...kaubojska tehnologija :-))) Lepo smo vam govorili zapadni sluge da ste ko švajcarski sir "zaštićeni" kaubojskim oružjem :-)))

 5. A akoM says:

  Izgleda da se ni Ruski S-300 nije proslavio u Siriji!?!Pogotovo ako Izraelski i itd.F-35 neprimijećen leti iznad Sirije itd !

  • opet ja says:

   S-300 i S-400 ni jednom nisu dejstvovali u Siriji, a Izrael ne ulazi sa avionima u prostro Sirije, već bombarduje iznad Libana ili Srredozemnog mora. Patriot i nije napravljen za dronove, kao ni S-300 i S-400, već za veće i brže ciljeve. Specijalisti za dronove su ruski Pantsir i Tor. Saudijci su u pregovorima za Pantsir.

 6. teoretičar says:

  Znao sam, osećao sam po...I desilo se. Ovaj tekst je kompenzacija za onaj tekst. Eto, dragi naši, nije da je samo S bušan nego je i patriot bušan a Iranski je najbolji. Ovaj svet se pretvorio u reklamu i antireklamu. Pa sad, ne znam ali ne bi bilo loše da nam ubacite desetak tih loših. Dva loša... Nego, ja mislim, ali nisam proverio, da su i S i Patriot 10 puta veći od drona. I opet mislim, oni su 100 puta skuplji od najskupljeg drona. Pa ko lud da puca sa Som ili Patriotom od nekoliko tona u dron od 100 kila? Dronovi su za.eb za te sisteme. Ne isplati se trošiti ih a nije lepo čuvati ih. Sovi i Patrioti nisu stvoreni za dronove, a dronovi su se razvili nakon konstrukcija Sova i Patriota. Sada tehnolozi čupaju kose zglave zašto su tako nepromišljeno pokrenuli razvoj dronova koji su samo posle nekoliko godina napravili dronjke od Sova i Patriota. Pa još pre par godina, kada su Huti ili ko su već, počeli da upotrebljavaju dečje igračke kao dronove, Holandija i Nemačka su se oma "posvađale" sa Turskom i povukle svoje skupocene Patriote nazad u Holandiju i Nemačku radi "popravki". Nemam pojma koliko ima istine u svemu ovome, ali dronovi menjaju svet i svest. Gotovo svaka država na svetu može da sklepa dron pa ma koliko slabašan, stigne on gde treba i gde ne treba. Zamislite kad bi ja napravio dron od drveta sa drveni šrafovi... Pa onda velike sile pošalju dron velik kao avijon sa pe' tona baruta a mi ispalimo drveni dron da ga samo malo udari u meki stomak i zdravo...Pa reko sam ja da će čovek izmisliti neizmislivo...Kina i još neke države imaju već danas dronova za pola svetskog tržišta a posao samo cveta. Najunosnija igra je oduvek bila pretnja ratom. Najunosnija industrija, ratna industrija.(Ratno dronjska teoretisanja #1001. Ako me budete kritikovali, objaviću i onih 1000 prethodnih)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *