BŽEŽINSKI: Putinu ponestaje novac i više neće moći nikom da pomogne

BŽEŽINSKI: Putinu ponestaje novac i više neće moći nikom da pomogne

16 januara 2014

Zbinjev Bzezinski 01Bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski na slušanju u Komitetu za spoljnu politiku Senata SAD, posvećenom krizi u Ukrajini, ocenio je da Vašington mešanjem u kijevske proteste, pomaže – Rusiji!

Prema tvrdnji Bžežinskog, podržavanje Ukrajine nije nikakav rat protiv Rusije, već „pomoć Rusiji da postane normalna postimperijalna zemlja“, prenosi BBC.

„Evroazijski projekt Rusije ne rešava njene probleme. Pre ili kasnije će autoritarizam u Rusiji propasti“ – rekao je osvedočeni rusofob i bivši savetnik Džimija Kartera.

Pri tom je jedino naglasio da je protivnik hladnoratovskih metoda zato što sadašnja Rusija uopšte nije SSSR.

Kao primer za ukrajinsku opoziciju, Bžežinski je označio svoju rodnu Poljsku. On je kijevski „evromajdan“ uporedio sa poljskim „sindikatom“ Solidarnost i rekao da lideri ukrajinske opozicije treba da žrtvuju lične ambicije i da izaberu jedinstvenog kandidata za predsedničke izbore.

Podvukao je da „Ukrajinci zaslužuju život u suverenoj i evropskoj Ukrajini“.

Sam „evromajdan“ je nazvao svedočanstvom „buđenja“ ukrajinske nacije i upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne pokušava nasilno uplitanje u ukrajinske unutrašnje poslove.

„Putinu ponestaje novac. Najverovatnije će morati da se bori sa posledicama krize. Postoji granica do koje on može pomoći Janukoviču“ – objasnio je svoj stav Bžežinski.

Senator Džon Mekejn, drugi poznati rusofob koji je krajem prošle dogine bio na „evromajdanu“ u Kijevu, komentarišući izjavu predsednika senatskog komiteta Roberta Menendesa da se u Ukrajini nastavlja nadvlačenje konopca između Zapada i Rusije, rekao je: „Bez Ukrajine – Rusija je istočna država, a sa Ukrajinom je – zapadna država“.

On je izneo pretpostavku da bi SAD morale aktivnije podržavati težnje Ukrajine da se oslobodi ekonomskog pritiska Rusije.

Zamenik državnog sekretara SAD, Viktorija Nuland, upozorila je ukrajinsku vlast da ne pribegava upotrebi sile protiv demonstranata.

„Kao i većina Ukrajinaca, SAD i naši partneri u EU žele da sadašnji politički sukobi budu regulisani politički i demokratski, a pre svega mirno – rekla je Nuland. Ovo poslednje se odnosi i na vladu i na učesnike akcija protesta“.

O mogućnostima uvođenja sankcija zvaničnom Kijevu, na slušanju je nekoliko puta govorio predsednik komiteta senator – demokrata Robert Menendes koji je priznao da je pristalica sankcija protiv predstavnika ukrajinske vlasti u slučaju da primene silu prema „miroljubivim demonstrantima“.

On je pitao Nulandovu: kakva će biti reakcija američke vlade u slučaju da se protiv demonstranata primeni sila?

„Svi instrumenti vlade su u igri, uključujući i sankcije“ – dozirano je odgovorila Nuland.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Pa Rusi ne štampaju novce ko Ameri. Ameri čim zeznu ekonomiju, naštampaju para kolko treba, kao banke sad državne i idemo dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *