БЖЕЖИНСКИ: Русија ће напасти Пољску и балтичке земље

БЖЕЖИНСКИ: Русија ће напасти Пољску и балтичке земље

25 марта 2015

ZbigniewBrzezinski 656Некадашњи саветник за националну безбедност Беле куће Збигњев Бжежински упозорио је да би прихватање чланства Украјине у НАТО могло да буде штетно, а Пољацима поручио да се наоружавају и буду спремни на све.

Збигњев Бжежински је у интервјуу за лист Ђењик газета правна рекао да је сада важно да опстане Украјина и њен територијални интегритет.

„Украјини сигурно треба помоћи испорукама технике. А да ли у будућности треба да буде у НАТО? То уопште није сигурно. Могло би чак да буде штетно“, реко је Бжежински, преноси Бета.

Бжежински, који се заузео за то да Украјина крене у дуготрајни процес приступања Европској унији, истакао је да би евентуално чланство Украјине и у НАТО и у ЕУ било сувише јак шамар Русији.

„Није у питању то да не провоцирамо Русију, већ да не проширимо сукоб без потребе“, рекао је Бжежински.

Саветник некадашњег америчког председника Џимија Картера оценио је да су оправдане бојазни Естоније, Летоније и Литваније, али и Пољске, од руске агресије.

„Зависи од развоја збивања. Ако рат у Украјини постане лак војни успех Русије, њена победа, треба рачунати на то да ће се нешто десити у балтичким земљама. Даља жаришта пожара могу да се појаве у Молдавији, Грузији, Азербејџану. Касније би и Пољска могла да буде циљ“, рекао је Бжежински.

Према његовој оцени, у односу на балтичке земље, које су и саме чланице НАТО-а, Пољска је у другачијој позицији зато што је „ипак земља средње величине, са примереном војском, а када се узме у обзир историјско искуство и менталитет Пољака, била би у стању да се брани и пружа отпор бар неко време чак и када би остала усамљена“.

„Пољска мора да се наоружава, купује војну технику, модернизује и јача армију. Да се ослони на себе да буде у стању да се што дуже брани сама. У НАТО обавезује консензус, што значи да би неко време могао да буде парализован. Ако ништа друго, због Грчке која је пријатељ Русије и има право вета. НАТО би тако могао да реагује са кашњењем“, изјавио је Бжежински и додао да би САД ипак и тада нашле начин да пруже војну помоћ Пољској.

Бжежински је у интервјуу пољском листу поновио да га ситуација у Украјини подсећа на време пред избијање Другог светског рата, иако по његовој оцени, у Москви ипак постоји група генерала која је свесна да би даља агресија била контрапродуктивна и да би Русији донела више штете него користи.

„Не желим да будем пророк и птица злослутница, али постоји ризик да се све неће завршити на Украјини“, рекао је Бжезински и Русију означио за већу претњу светском миру од Исламске државе, због тога што има нуклеарно оружје.

Извор: РТС

KOMENTARI



3 коментара

  1. Longin says:

    Тако и треба. Пуно причају лоше о Русији!

  2. миле says:

    Русофобија му је темељни аргумент, остала надоградња је глупост.

  3. z-i says:

    Poljake i treba pod rusku cizmu oni i neznaju za drugo, dok su bili pod rusijom imali sve sad sa zapadom imaju ku*ac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u