БЖЕЖИНСКИ: Русија ће напасти Пољску и балтичке земље

BŽEŽINSKI: Rusija će napasti Poljsku i baltičke zemlje

25 marta 2015

ZbigniewBrzezinski 656Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Zbignjev Bžežinski upozorio je da bi prihvatanje članstva Ukrajine u NATO moglo da bude štetno, a Poljacima poručio da se naoružavaju i budu spremni na sve.

Zbignjev Bžežinski je u intervjuu za list Đenjik gazeta pravna rekao da je sada važno da opstane Ukrajina i njen teritorijalni integritet.

„Ukrajini sigurno treba pomoći isporukama tehnike. A da li u budućnosti treba da bude u NATO? To uopšte nije sigurno. Moglo bi čak da bude štetno“, reko je Bžežinski, prenosi Beta.

Bžežinski, koji se zauzeo za to da Ukrajina krene u dugotrajni proces pristupanja Evropskoj uniji, istakao je da bi eventualno članstvo Ukrajine i u NATO i u EU bilo suviše jak šamar Rusiji.

„Nije u pitanju to da ne provociramo Rusiju, već da ne proširimo sukob bez potrebe“, rekao je Bžežinski.

Savetnik nekadašnjeg američkog predsednika Džimija Kartera ocenio je da su opravdane bojazni Estonije, Letonije i Litvanije, ali i Poljske, od ruske agresije.

„Zavisi od razvoja zbivanja. Ako rat u Ukrajini postane lak vojni uspeh Rusije, njena pobeda, treba računati na to da će se nešto desiti u baltičkim zemljama. Dalja žarišta požara mogu da se pojave u Moldaviji, Gruziji, Azerbejdžanu. Kasnije bi i Poljska mogla da bude cilj“, rekao je Bžežinski.

Prema njegovoj oceni, u odnosu na baltičke zemlje, koje su i same članice NATO-a, Poljska je u drugačijoj poziciji zato što je „ipak zemlja srednje veličine, sa primerenom vojskom, a kada se uzme u obzir istorijsko iskustvo i mentalitet Poljaka, bila bi u stanju da se brani i pruža otpor bar neko vreme čak i kada bi ostala usamljena“.

„Poljska mora da se naoružava, kupuje vojnu tehniku, modernizuje i jača armiju. Da se osloni na sebe da bude u stanju da se što duže brani sama. U NATO obavezuje konsenzus, što znači da bi neko vreme mogao da bude paralizovan. Ako ništa drugo, zbog Grčke koja je prijatelj Rusije i ima pravo veta. NATO bi tako mogao da reaguje sa kašnjenjem“, izjavio je Bžežinski i dodao da bi SAD ipak i tada našle način da pruže vojnu pomoć Poljskoj.

Bžežinski je u intervjuu poljskom listu ponovio da ga situacija u Ukrajini podseća na vreme pred izbijanje Drugog svetskog rata, iako po njegovoj oceni, u Moskvi ipak postoji grupa generala koja je svesna da bi dalja agresija bila kontraproduktivna i da bi Rusiji donela više štete nego koristi.

„Ne želim da budem prorok i ptica zloslutnica, ali postoji rizik da se sve neće završiti na Ukrajini“, rekao je Bžezinski i Rusiju označio za veću pretnju svetskom miru od Islamske države, zbog toga što ima nuklearno oružje.

Izvor: RTS

KOMENTARI3 komentara

  1. Longin says:

    Tako i treba. Puno pričaju loše o Rusiji!

  2. mile says:

    Rusofobija mu je temeljni argument, ostala nadogradnja je glupost.

  3. z-i says:

    Poljake i treba pod rusku cizmu oni i neznaju za drugo, dok su bili pod rusijom imali sve sad sa zapadom imaju ku*ac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *