БЖЕЖИНСКИ: Увукли смо Русе 1979. у авганистанску замку и то је било – добро

BŽEŽINSKI: Uvukli smo Ruse 1979. u avganistansku zamku i to je bilo – dobro

27 avgusta 2021

Ponekad događaji učine aktuelnim događaje koji su im prethodili, čak i intervjue sa ljudima koji su bitno uticali na te događaje.

Ovo važi i za intervju koji je Le Nouvel Observateur 1998-me objavio sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Zbignjevom Bžežinskim. Jer, Bžežinski u tom razgovoru nije skrivao zbog čega je i najekstremniji islam Amerikancima bolji i prihvatljiviji od svake Rusije i dobrodošli saveznik protiv nje.Le Nouvel Observateur: Bivši direktor CIA, Robert Gejts, naveo je u svojim memoarima [„Iz senke“], da su američke obaveštajne službe počele pomagati mudžahedinima u Avganistanu 6 meseci pre sovjetske intervencije . U tom periodu bili ste savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Kartera. Vi ste, dakle, igrali ulogu u ovoj aferi. Je li tako?

Bžežinski: Da. Prema zvaničnoj verziji istorije, pomoć CIA mudžahedinima počela je tokom 1980-ih, to jest, nakon što je sovjetska vojska napala Avganistan, 24. decembra 1979. Ali stvarnost, koja se do sada tajno čuvala, potpuno je drugačija. Zaista, 3. jula 1979. predsednik Karter je u Kabulu potpisao prvu direktivu o tajnoj pomoći protivnicima prosovjetskog režima. I baš tog dana, napisao sam predsedniku belešku u kojoj sam mu objasnio da će po mom mišljenju ova pomoć izazvati sovjetsku vojnu intervenciju.

Le Nouvel Observateur: Uprkos tom riziku, vi ste bili zagovornik te tajne akcije. Ali, možda ste i sami poželeli ovaj sovjetski ulazak u rat i pokušali da ga isprovocirate?

Bžežinski: Nije baš to. Nismo gurali Ruse da intervenišu, ali smo svesno povećali verovatnoću da hoće.

Le Nouvel Observateur: Kad su Sovjeti opravdavali svoju intervenciju tvrdnjom da se nameravaju boriti protiv tajnog angažmana Sjedinjenih Država u Avganistanu, ljudi im nisu verovali. Međutim, u tome je postojala osnova istine. Ne žalite ni za čim danas?

Bžežinski: Žaliti zbog čega? Ta tajna operacija bila je odlična ideja. To je imalo za posledicu uvlačenje Rusa u avganistansku zamku i zašto da zažalim? Onog dana kada su Sovjeti zvanično prešli granicu, pisao sam predsedniku Karteru. Naznačio sam da imamo priliku da predamo SSSR svoj rat u Vijetnamu. Zaista, skoro 10 godina Moskva je morala da vodi rat koji vlada ne podržava, sukob koji je doveo do demoralizacije i konačno raspada sovjetske imperije.

Le Nouvel Observateur: I ne žalite li što ste podržali islamski fundamentalizam, dali oružje i savete budućim teroristima?

Bžežinski: Šta je važnije za istoriju sveta? Talibani ili raspad sovjetske imperije? Neki uznemireni muslimani ili oslobađanje srednje Evrope i kraj Hladnog rata?

Le Nouvel Observateur: Neki uznemireni muslimani? Ali, islamski fundamentalizam danas predstavlja svetsku pretnju.

Bžežinski: Glupost! Kaže se da je Zapad imao globalnu politiku u pogledu islama. To je glupo. Ne postoji globalni islam. Gledajte na islam na racionalan način i bez demagogije i emocija. To je vodeća religija sveta sa 1,5 milijardi sledbenika. Ali, šta je zajedničko među fundamentalizmom Saudijske Arabije, umerenim Marokom, pakistanskim militarizmom, egipatskim prozapadnim ili srednjoazijskim sekularizmom? Ništa više od onoga što ujedinjuje hrišćanske zemlje.

(fakti.org)

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  Uvek su se bojali jačih i pametnijih od sebe. Tako je inače i u životu, sruši i ponizi boljeg od sebe.

 2. persida says:

  Glupi Rusi ce nasesti ponovo.

 3. Ilija Čvorović says:

  Srećom pa si cvrkno k'o sijalica

  • doktrina soka says:

   DA,CRKO JE I NECE MOCI DA VIDI KAKO MU CRKAVA SADe. Rusi su naucili lekciju,i rade kako je Putin rekao,nas odgovor ce biti asimetrican.A gde ce da reaguju to nitko nije u stanju da vidi.

  • ko says:

   ... ko magarac !

 4. Beli Orao says:

  Mišljenja sam da neće Persida. Ovaj put nema vojske nego rusko - kineska diplomatija na privredno - tehnološkom razvoju ! Jedino što je moguće da će ameri uguravati ISovce da bi čarkali i Ruse i Kineze ! Ali sam mišljenja da će biti vrlo oprezni i osjetljivi na svojim granicama ili interesnim zonama !

 5. Čist je ko Suza says:

  Čime se budala hvali pametan se stidi. Rusi će uvek delovati ako se to nešto tiče i njih samih a tako je i dan danas, njima je Avganistan kud i kamo blizu, ali šta će amerikanci tu? Zapravo su amerikanci sa njihovom centralnom agencijom za inteligenciju sami sebe tu navukli i prave neviđene gluposti, ali zato i postoji kao takva njihova inteligencija CiA na nivou štrojenog vepra.

 6. Cp6a says:

  Smešni su ovi iz Holivuda. Stavljaju za vampire Toma Kruza, Banderasa, Breda Pita, Džerarda Batlera, a sve vreme imaju pravog, ovog gore. Na mene je najači utisak ostavio zadnji odgovor, koji tumačim kao "upotrebićemo ove islamske majmune da bockaju i prave probleme našim pravim konkurentima i neprijateljima, Rusiji i Kini, a ako nam se nekim slučajem otrgnu kontroli, nikakav problem, znamo već kako se to radi, spržićemo ih sve ili u krematorijima, ili u njihovim domovima."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *