Чај који штити срце, јача кости и бори се против рака!

Čaj koji štiti srce, jača kosti i bori se protiv raka!

7 marta 2017

640995_tea-1573257-1920_iff

Redovno konzumiranje zelenog čaja ima brojna blagotvorna dejstva. Zbog fluora koji sadrži, zeleni čaj pomaže u zadržavanju gustine kostiju, pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja, i povećava nivo energije.

U studiji objavljenoj u časopisu „Nutrition Research“ navodi se da zeleni čaj usporava proces gubitka koštane mase i smanjuje rizik od preloma uzrokovanih osteoporozom. Žene koje su pile do tri šolje zelenog čaja dnevno imale su 30 odsto manji rizik od osteoporoze.

Kako štiti od kancera?

Zeleni čaj takođe pomaže u prevenciji raka. Stopa raka je niža u azijskim zemljama, poput Japana, gde se zeleni čaj pije svakodnevno. Iako naučnici nisu sigurni da li je sam zeleni čaj razlog niske stope raka, on sadrži epigalokatehin galat (EGCG), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (ECG), i epikatehin (EC) hemikalije koje su poznate po svom antioksidativnom dejstvu. Ove hemikalije mogu da pomognu u zaštiti DNK ćelija od oštećenja, jednog od prvih uzroka rasta ćelija raka. Osim toga, svojstva zelenog čaja mogu da pomognu i u zaštiti kože od UV zraka koji su vodeći uzrok raka kože.

Nema viška kilograma

Zeleni čaj takođe pomaže u održavanju telesne težine. Redovno dnevno konzumiranje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagoreva višak kalorija, a ekstrakt zelenog čaja čak može da smanji i rizik od oboljenja uzrokovana gojaznošću, poput dijabetesa.

Povezan je s nižim nivoima „lošeg“ holesterola, a istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju niži nivo holesterola od osoba koje ne konzumiraju zeleni čaj.

Jače desni, manje krvarenja

Prema rezultatima mnogih studija, osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju nižu stopu pojave propadanja tkiva desni i krvarenja. Što su ispitanici više i češće pili zeleni čaj, to su imali manje simptoma oboljenja desni.

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja smanjuje i rizik od srčanih oboljenja. U istraživanju koje je sprovedeno u Japanu učestvovalo je 40.000 ispitanika, a rezultati pokazuju da su ispitanici koji su redovno konzumirali zeleni čaj imali 26 odsto manje rizika od dobijanja srčanog udara.

Energija buja

Zeleni čaj takođe povećava nivo energije, a 230 ml ove tečnosti sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina, zbog čega poboljšava nivo energije uz smanjenje rizika od nastanka glavobolja, drhtanja i mučnina koje se pojavljuju prilikom preteranog unosa kofeina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *