Чајевима до здравог организма

Čajevima do zdravog organizma

14 juna 2017

Svi znamo da su čajevi veoma korisni i zdravi, a da pojedine vrste mogu potpuno promeniti naše zdravlje i stanje organizma.

Neke kulture, poput azijskih, koje su promovisale ispijanje čajeva u celom svetu, smatraju da je ispijanje čaja ne samo deo kulture već najzdravija navika koja postoji i kojom se čuva zdravlje organizma.

Dokazano je da čaj ima višestruke koristi po organizam.

Pojačava hidratnost organizma, koncentraciju i pozitivnost kao način borbe protiv svakodnevnog stresa. Budući da uopšte nema kalorija, zeleni čaj je odličan kao dodatak ishrani u borbi protiv kilograma, naročito smanjujući onaj šlauf oko stomaka koji žene imaju. Azijske žene, na primer, nikada nemaju ovakav višak kilograma, najviše zbog kulture ispijanja zelenog čaja i po više šoljica na dan.

Čaj poboljšava i zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali samo ako se uzimaju dve-tri šolje dnevno. Naročito je crni čaj odličan za zdravlje krvnih sudova, pražnjenje od masnoća i smanjivanje rizika od infarkta. Isti taj crni čaj pokazao se odličnim kod problema s varenjem, utičući na pražnjenje creva i bolju peristaltiku.

Ipak, kako utvrditi koji od tih čajeva je najzdraviji i na najbolji način popravlja organizam?

Neki su bogati antioksidansima, neki flavonovidima, neki imaju više kofeina, dok su neki puni magnezija. Ako bismo pravili listu najzdravijih čajeva, ona bi morala krenuti od zelenog čaja, jer je on dokazano najbolji borac protiv mnogih bolesti, pišu „Nezavisne novine“.

Najzdraviji čajevi su zeleni, crni, olong, bijeli aromatizirani te biljni čajevi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *