Čak 74% Amerikanaca se protivi tome da SAD „demokratizuju“ druge zemlje

Čak 74% Amerikanaca se protivi tome da SAD „demokratizuju“ druge zemlje

18 септембра 2013

USA against warVećina Amerikanaca više ne želi da njihova zemlja usrećuje druge države i narode „izvozom demokratije”.

Najnovija anketa,čije rezultate je objavio list Wall Street Journal, pokazala je da više od 70 odsto građana SAD smatra da je došlo vreme da se Bela kuća usredsredi na „unutrašnje probleme države”. Ista anketa je pokazala da raste nezadovoljstvo Amerikanaca odnosom Baraka Obame prema Siriji.

Pre samo osam godina, 54 odsto Amerikanaca izjašnjavalo se za to da Vašington poklanja više pažnje unutrašnjim problemima svoje zemlje negoli uspostavljanju demokratije i slobode u inostranstvu. U prošlom mesecu na toj poziciji već je bilo – 74 odsto građana SAD!

Ovakva suštinska promena raspoleženja i orijentacija nije mimoišla ni konzervativnu republikansku partiju. Sada samo 19 odsto anketiranih republikanaca smatra da je za SAD borba za demokratiju u svetu važnija od rešavanja unutrašnjih problema. A još 2005. godine takvih je bilo – 32 odsto. Ovo znači da 78 odsto republikanaca daje prednost stanju stvari kod kuće.

Kako je objavio Vašington Post, Obamin „sirijski kurs” odobrava jedva 36 odsto Amerikanaca, dok je 53 odsto anketiranih – protiv. Jednako je značajan podatak da bezmalo polovina građana SAD (48 odsto) smatra da sirijski konflikt ni na koji način ne zadire u životno važne interese SAD.

Protiv Obaminog plana za vojnu intervenciju protiv Sirije istupa ravno 61 odsto anketiranih Amerikanaca.

Ispostavilo se takođe da 64 odsto Amerikanaca smatra da Obama vodi goru spoljnu politiku od svog prethodnika Džordža Buša.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u