ЧАК И ЗАМЕНИК ПОМОЋНИКА АМЕРИЧКОГ СЕКРЕТАРА РАДИ ШТА ХОЋЕ: Проглашава Сребреницу геноцидом

ČAK I ZAMENIK POMOĆNIKA AMERIČKOG SEKRETARA RADI ŠTA HOĆE: Proglašava Srebrenicu genocidom

14 juna 2015

braja_620x0Zamenik pomoćnika američkog sekretara Hojt Brajan Ji izjavio je u Sarajevu da SAD pružaju čvrstu podršku promovisanju pomirenja u Bosni i Hercegovini, uključujući i obeležavanje u Srebrenici, kako se takva tragedija nikada ne bi ponovila.

Kada je reč o godišnjici u Srebrenici, imamo dužnost pomoći da osiguramo da država BiH ima institucije – od vladinih struktura do pravosudnih institucija, da budu sposobne da se suoče sa bilo kakvim izazovima sa kojima će se suočavati građani u budućnosti, istakao je Ji, prenose sarajevski mediji.

Prema njegovim rečima, problem koji je doveo do genocida ne može rešiti samo jedna institucija u zemlji.

Sve to mora biti zadatak i posvećenost i međunarodne zajednice, a to u BiH možemo ako nastavimo sa reformama i projektima koje podržava međunarodna zajednica, da se takav incident više ne ponovi, naglasio je Ji.

Prema njegovim rečima, prerano je komentarisati tekst rezolucije o Srebrenici koju će u Savet bezbednosti UN uputiti Velika Britanija i stavove različitih ljudi i različitih zemalja, jer je to još uvek u formi nacrta.

Tek kada ode na glasanje moći ćemo govoriti i o tome, istakao je on.

Svaka zemlja ima pravo izraziti svoje mišljenje. Već postoji presuda Međunarodnog suda da to što se desilo u Srebrenici jeste genocid, i po našem mišljenju to pitanje više nije otvoreno za bilo kakvu debatu, izjavio je Ji.

Važno je u obeležavanju da se prisetimo žrtava i porodica i da se ponovo opredelimo da smo naučili lekciju i kakve god promene i reforme treba usvojiti da bi se osigurala tolerancija, da ćemo to i u svojiti, naglasio je Hojt Ji.

On je rekao da je razgovarao sa članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem i da je bio pozitivno iznenađen onim što su mu rekli o svojoj opredeljenosti da rade sa EU i sa drugim članicama međunarodne zajednice na promovisanju reformi, posebno u vezi sa Agendom EU.

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Ukratko jbite mater na sav glas onome ko kaze da su vam SAD i EU prijatelji.

  2. Splićo says:

    Počinili ste genocid i sad vam ne smeta zločin koji ste počinili, nego to što svi upiru prste u vas, jer ste počinili genocid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *