ČANAK: Vojvodini je lakše da se odvoji od Srbije, nego da promeni sistem u Srbiji

ČANAK: Vojvodini je lakše da se odvoji od Srbije, nego da promeni sistem u Srbiji

31 oktobra 2013

Nenad CanakLider LSV Nenad Čanak založio se internacionalizaciju pitanja Vojvodine i rekao da u tome nema ništa čudno jer je pitanje Srbije odavno internacionalizovano.

„Pitanje Vojvodine mora se internacionalizovati kao jasno demokratsko pitanje. Jer i pitanje uskladjivanja zakona Srbije sa zakonima EU je internacionalizacija pitanja Srbije i mešanje spoljnog faktora u unutrašnje stvari Srbije. A da ne spominjem međunarodne monetarne institucije i njihovo mešanje u unutrašnje stvari Srbije“, rekao je Čanak za Betu.

On je ocenio da je pitanje Vojvodine „vrlo osetljivo“, jer je ta pokrajina jedina od osam federalnih jedinica bivše SFRJ čije pitanje nije rešeno.

„Vojvodina je bila pokrajina a sada nije ništa, odnosno ona je pokrajina samo na papiru, bez ikakve zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, bez prava na imovinu i izvorne prihode u punom smislu te reči. A i ono malo što ima, pošto nije garantovano ustavom, može da menja bilo koji saziv republičke skupštine“, naveo je Čanak.

On je odbacio optužbe da u Vojvodini ima separatizma i rekao da su takve optužbe zapravo „plašenje mečke rešetom“, kako bi se sprečila bilo kakva rasprava o autonomiji Vojvodine.

„Takvim pristupom problem se ne rešava već se gura pod tepih, pa će vreme pokazati da je takva politika bila potpuno pogrešna“, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, protivustavni puč, koji je nad Vojvodinom izveo Slobodan Milošević 1988. godine, nije bio ništa drugo do „okupacija“ Vojvodine, koja je bila uvod u oružani pokušaj okupacije najvećeg dela SFRJ i nametanja beogradskog centralizma.

„Vojvodina ne traži nezavisnost, već autonomiju. A boriti se za autonomiju znači boriti se za izmenu kompletnog sistema u Srbiji, što je još teže. Lakše je odvojiti se od Srbije, nego Srbiju promeniti“, kazao je Čanak.

Dodao je da njegova stranka ne ide lakšim putem, nego ide za svojim ubedjenjima, a ona su da Srbija treba da bude demokratska decentralizovana država, sa autonomnom pokrajinom Vojvodinom, koja treba da daje svoju konstruktivnu ulogu.

„Niko u Vojvodini nije spreman na to da se prolije i jedna kap krvi u borbi za njenu autonomiju. Nažalost, u Beogradu, zbog iskustava iz proteklih 20 godina, kao da se ne razume bilo šta drugo osim direktne konfrontacije“, kazao je Čanak.

„Evo, pogledajte: Ivica Dačić, premijer i ministar policije, nema nikakav problem kada pregovara s Hasimom Tačijem, iako vrlo dobro zna ko sedi preko puta njega. Ali isti taj Dačić ima problem kada treba da razgovara s ljudima u Vojvodini o njihovom nezadovoljstvu položajem Vojvodine“, rekao je Čanak.

On je ocenio da je trenutno na delu pokušaj „gušenja“ pokrajinskog javnog medijskog servisa, Radio-televizije Vojvodine.

„Sasvim je sigurno da postoji želja da se uništi sve što ima prefiks ‘vojvodjanski’. Dakle, ako se RTV već ne može pretvoriti u rasadnik klerikalnih, klerofašističkih, ekstremno nacionalističkih i šovinističkih ideja, onda barem da se njegov uticaj što više smanji i da se jednostavno dokine nedostatkom novca“, naveo je Čanak.

On je ocenio da se pitanje autonomije Vojvodine mora rešavati kroz promene Ustava Srbije koje će neminovno uslediti ukoliko Srbija zaista želi u EU, ali je dodao da ne vidi u Beogradu saveznike za razgovor o autonomiji Vojvodine.

„Već 25 godina, od jogurt revolucije do danas, uporno se radilo na deinstitucionalizaciji Vojvodine i na njenom političkom marginalizovanju, u čemu se u ogromnoj meri i uspelo“, ocenio je Čanak.

On je kritikovao i EU i upitao „zašto i Evropska unija ćuti pred promenama granica Vojvodine“.

„Nemojte zaboraviti da se granice Vojvodine stalno menjaju, od Drugog svetskog rata pa do danas, sa stalnim aspiracijama da recimo Pančevo postane jedna od beogradskih opština, a o južnom Sremu da i ne govorimo“, kazao je lider LSV-a.

Prema njegovim rečima, EU sa svojim regionima veoma je značajna šansa za Vojvodinu, ali ta šansa neće biti iskorišćena ukoliko Vojvodina ne bude imala svoj subjektivitet.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *