Чаролија маестра Гергијева

Čarolija maestra Gergijeva

3 februara 2017

15 carolija Valeri-Gergijev_620x0

MEKANIM zvukom prelida za „Popodne jednog fauna“ u izvođenju simfonijskog orkestra Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, Beograđani su u utorak uveče uplovili u čaroliju dirigovanja maestralnog Valerija Gergijeva. Pred prepunom Velikom dvoranom Sava centra posetioci su imali priliku da uživaju u gotovo dvočasovnom muzičkom spektaklu jednog od najpoznatijih svetskih dirigenata.

Kompozicija za kompozicijom, violinski pa klavirski koncert u ef-duru mamili su ovacije publike, koja je bez daha uživala u majstorskom dirigovanju slavnog Gergijeva. Scena Velike dvorane odisala je simfonijom zvuka i pokreta, dok se salom širio zvuk najpoznatijih ruskih kompozitora.

Specijalni gosti ruskog maestra bili su solisti Anika Vavrić na klaviru i Roman Simović na violini. Među nekoliko hiljada posetilaca bili su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ambasador Kine Li Manćang, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, režiser Emir Kusturica, političar Vojislav Šešelj sa suprugom i drugi.

Proslavljeni ruski dirigent Valerij Gergijev u utorak se, odmah po sletanju u Beograd, susreo sa pripadnicima sedme sile u Sava centru, sa kojima je podelio prve utiske o Srbiji.

– Čim sam ušao u hotel, ugledao sam Emira Kusturicu i momentalno me je obuzelo sjajno raspoloženje, ne volim kad dođem u neku zemlju u kojoj nikog ne znam – otkriva Gergijev.

Potom je, praktično bez predaha, upriličio generalnu probu koncerta na koju je pozvao sve zainteresovane studente muzičkih škola i akademija. A samo nekoliko časova po dolasku u zemlju, trebalo je da povede maestralni Simfonijski orkestar svog Marijinskog teatra i publiku na višečasovno muzičko putovanje.

– Prošli put je Londonski simfonijski orkestar svirao rusku muziku, a sad ruski muzičari izvode dela evropskih autora: predivno Debisijevo „Popodne jednog fauna“, Ščedrinov Koncert za orkestar „Bezobrazni stihovi“, Šostakovičev Klavirski koncert sa solistom Anikom Vavić, Violinski koncert Glazunova sa violinskim virtuozom Romanom Simovićem i Malerovu Petu simfoniju, ekspresivno delo kojim se naš orkestar predstavlja u punom sjaju. Uz dvoje sjajnih solista koji predstavljaju Srbiju, ovo je koncert za ljude koji ovde žive, za vaš narod koji poštujem, jer je prošao kroz mnoga iskušenja krajem prošlog i početkom ovog milenijuma – rekao je jedan od najvećih, po mnogima i najveći dirigent današnjice.

Kada je reč o toj „tituli“ koja ga prati na putovanjima širom sveta, Gergijev se nasmejao i rekao: – Smatram da ima mnogo najvećih svetskih dirigenata, a sebe ni u kom slučaju ne smatram velikim, već čovekom koji, pre svega, može da pomogne mladima. Tokom karijere susreo sam se sa mnogobrojnim velikim ljudima, i sa mnogo onih koji su tek kasnije postali istinski velikani.

U skladu sa tim svojim ciljem i misijom, Gergijev slovi ne samo za fantastičnog rukovodioca svog, čuvenog Marijinskog teatra, već i za jednog od najvećih dobrotvora i humanista u svetu klasične muzike i umetnosti uopšte. Od početka ovog veka, širom sveta je održao niz dobrotvornih koncerata radi sakupljanja sredstava za porodice žrtava terorista u Beslanu, vodio je veliki simfonijski koncert na ruševinama prestonice Južne Osetije – Chinvalija nakon agresije gruzijske vojske, organizovao koncert radi pomoći nastradalim tokom katastrofe u Fukušimi, a u maju 2016. nastupio i u ruševinama grada-muzeja Palmire.

DIRIGOVAO BIh I ZA SRPSKU BAŠTINU NA KiM

SLAVNI dirigent naglasio je da dolazak u Srbiju za njega nije samo umetnički čin, već izuzetno emotivno putovanje. Sa druge strane, ruske medije zanimalo je da li bi učestvovao na koncertu koji bi imao za cilj zaštitu srpskog kultunog nasleđa na Kosovu.

– Kada bih znao da će moje pojavljivanje spasti neki spomenik kulture, takav bih koncert odmah organizovao – tvrdi Gergijev.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *