Чаша жучи

Čaša žuči

31 oktobra 2015

KESIC djoko 43Piše: Đoko Kesić

Od 1993. i njegovog pristupanja Srpskoj radikalnoj stranci, politička karijera Aleksandra Vučića išla je uzlaznom putanjom. Ovih dana, međutim, morao je da ispije i prvu čašu žuči. Moćni svijet ga tjera da pregovara sa Kosovom kao nezavisnom državom, pa još da prihvati da Šiptari kao miljenici UNESCO-a čuvaju srpske kosovske svetinje. Pazi, majku mu!

Nažalost, ovo nije i posljednja čaša žuči koju serviraju Vučiću. Mogla bi to biti, skoro, ruska pijanka. Najprije, Vučić će morati čistiti korov u sopstvenoj partiji, mnogi oko njega su se osilili i obogatili. Šta da radi sa Sinišom Malim, gradonačelnikom Beograda, a s DoMalima tek? Ali to je mačji kašalj u poređenju s novim Dejtonom i navodnim „BH putovanjem u Jevropu“. To je najavio britanski „Forin“ ministar Filip Hamond, nedavno u Beogradu. „Ujedinjeno Kraljevstvo posebno je zainteresovano da se osigura progres u BiH. Važan je uticaj Srbije za nastavak tog procesa, pa želimo da se uvjerimo da najavljeni referendum u RS neće biti održan, on je nepotreban, nespojiv sa evropskim putem BiH“, kaže Hamond, kreator one rezolucije o Srebrenici, što je zapravo bila omča za Srpsku.

Naći će se i mišljenja – ako se odrekao Kosova zašto ne bi i Srpske? Različiti su pojmovi Kosovo i Srpska, jer Srpska je stvorena voljom velikih sila, a Kosovo je kukavičje jaje. Premijer Vučić se doskora pitao – može li Srbija napredovati, a da se ne odrekne Rusije i bez ulaska u NATO, ali danas je dilema – da li je to odlazak u četnike 1945. I zaista, postoji li ta EU, ili je to samo Njemačka?

Beogradski filmski režiser Slobodan Šijan poručuje: „Daviće nas dok ne kažemo Rusiji zbogom“, ali nije u pravu. Predlažem da postanemo članica Njemačke. Aleksandar Vučić jedini ima mandat da mijenja Srbiju, ima ogromnu podršku građana i dijela elite. Dušan Kovačević poručuje da Vučiću nije lako, našao se sam na užasnoj vjetrometini. Zasigurno moraće da dijele vlast s elitom što mu predlaže predsjednik SANU Vladimir Kostić.

Pomenutom Šijanu bih poručio da nije problem u Rusima, nego u nama. Treba da gradimo sebe i zemlju, a početak gradnje novog mosta na Drini pokazuje koji je put pravi. Da su Srpska i Srbija prije deset godina izgradile pet protočnih hidroelektrana na Drini,što je u planu za naredne godine, danas dvije srpske zemlje bi imale veću cijenu, a MMF ne bi Srbijom mlatio kao s praznom vrećom.

Vjerujem da će Vučiću svijet biti drugačiji poslije posjeta Moskvi i Pekingu.

(PressRS)

KOMENTARI3 komentara

  1. Svetislav says:

    Realnost polako dolazi i u Srbiju, ili drugim recima sada je i sama osakacena Srbija dosla na red da je dusmani razbiju. To pokazuje naivnost srpskog naroda u Srbiji, ali ko nas je vodio od milosevicevog pragmatizma i socijalizma, preko "narandzaste revolucije" 2000-te, kao i potpisivanje briselske totalne kapitulacije, ovo je sve logicno. Jedino resenje je ravnoteza u obliku pristupanja evroazijskom politickom, vojnom i privrednom savezu, i na taj nacin staviti do znanja zapadu da ce imati rat na Balkanu ako uniste Republiku Srpsku, ili arnautski teroristi nastave da napadaju Srbe na Kosmetu.

  2. vevericalasica says:

    "Mnogi oko njega su se osilili i obogatili". Je li ovako Kesić pisao i za one "oko Tita" ili je makar gledao svoje mentore kako tako pišu i pekao zanat. Pošto je Vučić šef ove maskarade sa takvom "golemom podrškom" daj da prvo vidimo koliko je on otežao sa svojim Batom u periodu od 1993 - 2015 bez dana radnog staža u realnom sektoru! Oni nekako neodoljivo podsećaju na dvojac Majkl i Soni Korleone.

  3. Lady Gaga says:

    SRUŠITI PROUSTAŠKI REŽIM U BEOGRADU, POZVATI PUTINA DA NAM OSLOBODI KOSOVO I POBIJE ARNAUTSKA GOVNA, I DATI MU BONDSTIL NA 199 GODINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *