ЧАСОВИ ПОЧИЊУ ХИМНОМ „БОЖЕ ПРАВДЕ“: „Основе система одбране Републике Србије“ – нови предмет у средњим школама!

ČASOVI POČINJU HIMNOM „BOŽE PRAVDE“: „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ – novi predmet u srednjim školama!

11 februara 2021

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremaju „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ kao novi fakultativni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U okviru tog predmeta učenici će saznavati „osnovne stvari o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana“ kao i o tradiciji i istoriji Vojske Srbije.Časovi će počinjati intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, „što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom“.

Nastava za „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ izvodiće se uz pisane materijale, „Pauer point“ prezentacije i priručnik namenjen nastavnicima i učenicima.

Predavači će biti razredne starešine, a direktori škola moći će da zatraže pomoć.

„U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu“, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane izjavio je u emisiji „Svitanje“ RTV Pink da je ovaj predmet bitan za učenike završnih razreda srednjih škola zato što oni „kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, mogu da postanu profesionalni vojnici ili da se odluče za služenje vojnog roka“.

(FoNet)

KOMENTARI11 komentara

 1. Gagi says:

  NAJZAD da sa ovim novim terapijama malo regulisemo patriotski pritisak. Decenijama unazad nam je taj pritisak bio visok, pokusavalo se sa nekim lekovima i trapijama koji su se mogli naci na politickom buvljaku, naravno da to nije doprinelo poboljsanju jer je taj lek bio lazan i nije imao dejstvo. Izgleda mi, na sceni su neki novi apotekari, oni vrlo dobro muckaju nove tinkture koje su blagotvorne i smanjuju pritisak. Neka pozive u casti svog naroda.

  • Idealista says:

   ,,saznavati osnovne stvari o nasoj vojsci,,mogu i iz novina.dajte nesto ozbiljnije.samo malo osavremenite nekadasnji predmet ..odbrana i zastita.. i nikako da razredni staresina predaje.nikako fakultativno vec kao obavezan predmet.fakultativno moze biti muzicko i likovno vaspitanje.kom to jos treba u danasnje vreme.ko to zeli eto mu umetnickih skola

 2. VRSK says:

  Dad će da polude NVO i Bajden će da nam uvede sankcije!

 3. Za Srbiju says:

  „Pauer point“??? Prepisujemo američke izmišljotine. Sramotno. Šta onda vredi naša himna?

  • Rodoljub Mitrovica says:

   To je prijatelju program za prezentacije izabranog sadržaja. Veoma koristan alat za predavanje. Radi se na bilo kom jeziku, pismu, obliku slova, i ubacuju se slike, grafikoni, i bilo šta za nastavnu svrhu. Bukvalno kreiraš svoju knjižicu, priručnik, uputstvo, šta god i prikazuješ ga na ekranu ili zidu ili platnu koristeći projektor. Nije neko sr... sa zapada

 4. Stjepan says:

  Napokon nešto sa čime se svaki Srbin može ponositi!

 5. Ivana says:

  Treba to uvesti u osnovne škole od petog razreda pa nadalje rodoljublje a ne kako izdati i uništiti Srbiju iznutra šta se celo vreme nekažnjeno radi. Čudimo se kako je katoličko-protestanska osovina zla stala u obranu usraša i popljuvala srpske žrtve i srpsku prolivenu krv. Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

 6. Čist je ko Suza says:

  Avaj, ali kasno Marko na Kosovo stiže! Još to malo mladih koje imamo da pogubimu u boj na Kosovo.

 7. Dragi says:

  Časovi da počinju sa "čiutskim večernjem"?

  • Ivana says:

   Šta te boli ujko usrani ko ti drma kavez rvatijanac?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *