Част из руку Бреде Калеф

Čast iz ruku Brede Kalef

31 januara 2019

PRVAKINJI Opere Nataši Jović Trivić uručena je nagrada Fondacije “Breda Kalef” koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta. Priznanje je našem mecosopranu pripalo za rolu Ulrike u operi “Bal pod maskama” Đuzepea Verdija koju peva već deceniju i po – od premijere predstave. Nataša je, u kostimu, uoči same predstave, primila nagradu iz ruku Brede Kalef.

– Izuzetna mi je čast što sam dobitnica nagrade koja nosi ime velike umetnice, jednog od najvećih mecosoprana na ovim prostorima koja poznaje sve uloge u našem fahu i veliki je uzor za sve nas – kaže Nataša Jović Trivić, laureatkinja ovog, jedinog mecosopranskog priznanja u nas, stalna članica Opere od 1997. godine.

U konkurenciji su sve domaće i gostujuće pevačice koje u jednoj sezoni nastupaju u operama Narodnog pozorišta, a žiri u sastavu Breda Kalef, Jasmina Trumbetaš Petrović, Dragan Stevović, Vesna Stefanović i Mirko Levi jednoglasno je odlučio da ovogodišnja nagrada pripadne Nataši Jović Trivić, koja je postala treća dobitnica posle Jelene Vlahović i Višnje Pavlović.

– Role za pevačice mecosopranskog faha su specifične po boji, rasponu glasa i karakteru, uvek su nešto mračnije, dinamičnije, fatalnije… – priča nova dobitnica, koja je Bredu Kalef dugo poznavala kao veliko ime, po njenom radu i ulogama.

– Otkako sam i sama u Operi, uvidela sam da je Breda jedna od onih sjajnih velikih umetnica uvek spremnih da podele svoje znanje i iskustvo, koja redovno prati sve naše predstave, a njena prisnost i prijateljski saveti i sugestije mnogo znače s obzirom na to da je sve moje uloge ona već ranije pevala – kaže Nataša Jović Trivić, i najavljuje svoj nastup u roli Acučene u Verdijevom “Trubaduru”, 27. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

KLASA RADMILE BAKOČEVIĆ

MECOSOPRAN Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena je u Banjaluci a solo pevanje na beogradskom FMU završila u klasi Radmile Bakočević, da bi na istom fakultetu magistrirala 1999. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Pohvale Narodnog pozorišta donele su joj uloga Smetona u Donicetijevoj operi “Ana Bolen” 1997, i rola Šarlote u Masneovom “Verteru” 2008, za koju je dobila i nagradu UMUS za najbolje izvođenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *