Čečenski džihadisti se vraćaju iz Sirije i spremaju se da izvrše teroristički napad na Soči

Čečenski džihadisti se vraćaju iz Sirije i spremaju se da izvrše teroristički napad na Soči

16 avgusta 2013

Doku_Umarov01Čečenski džhadski borci zabeležili su pre nekoliko dana svoj najveći uspeh na bojištu u Siriji – bili su glavna snaga u osvajanja vojnog aerodroma u Alepu koji je dugo odolevao opsadi antivladinih snaga.

Prema izvorima iz izraelskih tajnih službi, u kojima radi dosta ruskih Jevreja, doseljenika u Izrael, odred Čečena u Siriji su njihovi sunarodnici pozvali da se vrate na Kavkaz i da odatle krenu u terorističke napade na Soči i pre olimpijade koja treba da se održi u februaru iduće godine.

Protiv predsednika Bašara Asada u Siriji se bori preko stotinu odabranih čečenskih džhadista, na čelu sa vehabistom Abu Musabom. Smatraju se najbrutalnijim ogrankom al-Kaide što su nedavno demonstrirali prilikom osvajanje vojnog aerodroma, oko 10 kilometara od Alepa. Taj objekat pobunjenici opsedaali su više od osam meseci bez uspeha.

S druge strane, nije uspelo nedavno ni vladinim snagama da, uz pomoć šiijitskog libanskog Hezbolaha, koji se umešao u sukob u Siriji, probiju tu opsadu.

Poslednje uporište oko 60 pripadnika sirijske armije bio je komandno-kontrolni toranj na aerodromu. Na ulaz u toranj su Čečeni, međutim, poslali samoubicu u vozilu punom eksploziva. Većinu vojnika vlade usmrtila je eksplozija, a s onima koje su Čečeni zarobili, postupili su po svom klasičnom običaju – zaklali su ih i odsekli im glave.

Ta „slavna pobeda“ se izgleda raščula u islamističkim i terorističkim krugovima po svetu, pa je Čečencima ubrzo stigao poziv od svojih sa Kavkaza da se vrate u domovinu i odatle krenu u terorističke napade na Soči, i pre zimske olimpijade koja treba da se održi od 7. do 23. februara iduće godine.

Zaštititi Soči i Olimpijadu od terorističkih napada neće biti nimalo lako za ruske organizatore. Najveća opasnost dolazi od Čečena, posebno od vođe severno-kavkaskih pobunjenika Doku Umarova, koga Kremlj smatra za svog glavnog neprijatelja. Umarov je u julu na video-snimku pozvao sve Čečene na napade protiv Olimpijade.

„Rusi hoće da organizuju Olimpijadu na ostacima naših predaka, na kostima mnogih, sahranjenih na našoj teritoriji uz Crno More. Moramo to sprečiti svim sredstvima“, kazao je Umarov i tako ukinuo zabranu napada na ruske civile koju je objavio lane.

Čečeni koji se bore u Siriji su, uglavnom, članovi terorističke organizacije Kavkaski emirat, zabranjene u Rusiji, na čijem je čelu upravo Umarov.

Za vrbovanje Čečenaca za ratovanje u Siriji zadužen je Isa Umarov, rođak

Movladi Udugova, glavnog ideologa Kavkaskog emirata. On u Siriji priprema i uređuje veb džihadističku stranu koja propagira ratne podvige čečenskih dzihadističkih internacionalaca.

Čečeni u Siriji ne zadovoljavaju se time da samo ratuju nego i propagiraju stvaranje svetskog sunitskog emirata i širenje operacija na susedni Jordan i, naravno,  na Izrael.

Ruske službe bezbednosti pojačale su, izgleda, u poslednje vreme, s približavanajem Olimpijade, pritisak na čečenske ekstremiste koji su u znatnom broju izbegli pred hapšenjima u inostranstvo i stigli u Nemačku, gde traže azil. Kako je izvestio Di velt (Diew Welt) više od 200 pripadnika Kavkaskog emirata – pristalica Umarova – zatražilo je azil od nemačkih vlasti koje razbijaju glavu šta uraditi s njima…

(Balkanmgazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *