ЧЕДА: „Је л’ сам ја Косово изгубио? Јесам ја неки рат започео?“

ЧЕДА: „Је л’ сам ја Косово изгубио? Јесам ја неки рат започео?“

28 јула 2017

(foto: Youtube print screen)

Одговор на косовску кризу не налази се у Косовској Митровици, нити у Приштини, већ у Београду и само ми можемо да га дамо, истиче лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

На питање како коментарише иницијативу председника Александра Вучића за друштвени дијалог о Косову и Метохији, Јовановић одговара да је за њега природно да се разговара, а епилог дијалога види у складу са поруком да „Србија мора да живи“.

„Што се ја бавим тиме? Је л’ сам ја Косово изгубио? Јесам ја неки рат започео? Бавим се из једноставног разлога што сам одговоран према својој деци и њиховим генерацијама. Желим да буду прва генерација која се родила у миру“, рекао је Јовановић за Тањуг.

Разговори о Косову и Метохији, па и најављени дијалог, иду, каже лидер ЛДП, „ка месту на коме их ми из ЛДП-а чекамо од када постојимо“. „Превише шанси је пропуштено да се много раније да одговор на косовску кризу“, и због самог Косова и људи који тамо живе, али и због Србије која је, каже, узрок проблема.

На питање шта је циљ дијалога и да ли је идеја председника Србије заправо подела одговорности целог друштва за решења о будућности Косова, Јовановић каже да то јесте и подела одговорности, и то је, истиче, потпуно нормално, „осим уколико не постоје људи који мисле да треба да статирамо у свом животу“.

„Чини ми се да је заправо то један од погрешних одговора свих који су затечени том картом коју је Вучић ставио на сто“, рекао је лидер ЛДП-а. Јовановић такође оцењује да се „сада препакује свет“ и да су се времена дефинитвно променила, те да нема пуно простора за „кукање“ типа – откуд Вучићу право да то гласно каже?

„Он је председник државе, то је прво његова обавеза, као што је пре њега то била обавеза Коштунице, Тадића или Николића. Али, они су маневрисали, бежали од онога од чега ми не можемо да побегнемо, а сваки пропуштени дан је за нас значио лошију преговарачку позицију“, каже Јовановић. Сада смо у ситуацији, сликовито наводи, да „у тај договор око онога шта Србија треба да стави на сто улазимо као земља у слободном паду, којој су везане и руке и ноге“.

Уз опаску да „никада није сплеткарио“, па и сада не сплеткари, већ анализира, Јовановић истиче и да „изгубљена и неспособна опозиција не може своју шансу тражити у клеветању Вучића попут тог да ће се из дијалога изаћи тако што ће Србија признати косовску независност“. „Од Србије се у овом тренутку тражи да престане да буде фактор нестабилности у овом делу Европе и да буде партнер у решавању хаоса, који смо сами створили, а он није само на Косову, он је и у Босни, а своје упориште има у дезоријентисаном друштву“.

Јовановић сматра да се политика мора рационализовати и да се мора „декосовизовати“ стварност, ако је жеља да се од Србије направи нешто перспективније од оног што је данас. „Ми смо две паралелне стварности. Косово је признало 120 држава света, оно иде неким својим путем. Нисмо ми ти који сада своју позицију могу да граде на ‘црвеним линијама’. И Косово и Европа могу без нас. Оно што је њихов проблем је то да једна таква Србија, самоизолована, представља проблем и за себе и за све око себе и да је питање када ћемо опет сами себе детонирати“, рекао је он.

Каже да Вучићу не може да каже ништа што он већ не зна, али додаје да је српско друштво талац митова и илузија и да је у великој мери „понижено бескрајним низом пораза“, те није у стању рационално да расуђује о тако емотивном и тешком питању као што је питање статуса Косова и односа Србије према њему.

„Ја не знам ниједно друштво на свету које би могло без проблема да каже – ‘па добро, у реду, ми смо то изгубили, па, ето прихватамо чињеницу да смо то изгубили и напуштамо идеју да ћемо то можда сутра вратити’“, каже Јовановић, додајући да то признање не може да буде резултат нечијег хира, под претпоставком да ће друштво касније бити способно да то разуме.

„Треба да преговарамо о напуштању глупе политике, која опстаје тужакањем спортских савеза који су претходно примили Косово и омогућили косовским спортистима да се такмиче на међународној сцени, од бесмислене тужбе УЕФА-е и смене председника Олимпијског комитета…“, сматра Јовановић.

Дакле, није реч о одлуци Србије да призна Косово, јер до тог признања, и до тог става „треба да дођу наша деца на један нормалан начин“, већ о томе да се престане са блокадом Косова на путу чланства у свим међународним институцијама, укључујући УН.

Кроз јасно патрнерство са Косовом, Србија, додаје Јовановић, добија Косово које је „нормалније“ према српској заједници и могућност повратка оних Срба који то желе, унутрашњи развој Косова и амбијент у коме може да се направи наредни корак.

Истиче да треба разговарати и са косовским Албанцима и на сто ставити потребу и Београда и Приштине да што пре учине живот нормалним и спремност да заједно радимо.
„Морамо о томе да размишљамо, па онда да лидери у Приштини и у Београду кажу тој Европи: ‘у реду, били смо ‘трабл мејкери’, нисмо били у стању да решавамо своје проблеме а да при том не стварамо још неке нове, драматичније…Те лекције смо научили, дајте нам брз пролаз до Европе’“, рекао је он.

KOMENTARI6 коментара

 1. Ivan Grozni says:

  Cedo ti si naj losiji politicar koji hoda Srbijom. Kao i tvoje mahinacije sa rezervama zita i ostalim bahanalujama ti sve gledas u vremenu SADASNJEM. Da bi se stvorila velika Albanija, mirnim putem, KiM mora biti nezavisno i imati status drzave. Sve drugo bode oci svetu. Albanija nije u mogucnosti momentalno da se vojno angazuje na cetiri fronta. Grcki,crnogorski,makedonski,i srpski. Mora da resava jedan po jedan. Da postane velika albanija se ne zuri, ali ima plan. Ti to ne vidis dalje od Tas Majdana. Zato pre nego sto napravis nepopravljivu gresku CUTI. Ako ikad KiM postane deo Albanije ono je onda ZA UVEK izgubljeno. Pecka Patrijarsija postaje deo albanskog kulturnog dobra takodje sve ostalo. Zato obracunavaj se sa ulicarima Beograda gde si i navikao. Politiku ostavi pametnijim od tebe.

 2. Zaharije Serak says:

  Mislim da mu je svaka na mjestu.Naravno javice se neki da kazu da nije "dobar Srbin"Poznato mi je

  • BWAHAHAHAAAAAA says:

   Leci se mujaga,leci dok imas vremena...povedi i nepismenog cedu,PLJUCCCCCC

 3. Pastrovic says:

  Ceda, dika i ponos vaskolikog srbstva. Ako, i treba tako!

 4. ARTILJERAC says:

  2000 godine si imao farmerke i patike, niko od tebe nije očekivao da ćeš za 17 godina osvojiti blaga koliko stiču generacije pa se opet šetaš po Srbiji slobodan.

 5. Dr says:

  Čedo, lupetas i menjas teze. Pogledaj Makedoniju i reci mi da su i oni krivi Albancima za nešto. Dali su im svoju kuću, a ovi bi da uzmu sve. Ista je situacija bila i kod nas. Isto tako će, po tvom rezonu, i Makedonci biti krivi kao i mi ako dignu svoj glas protiv Šiptara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u