pol-cedaPredsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović sutra bi trebalo da bude saslušan kao svedok u nastavku suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Bivšim pripadnicima te rasformirane jedinice sudi zbog oružane pobune u novembru 2001. godine.

Jovanović, koji je u to vreme bio visoki funkcioner DOS-a biće ispitan o svojim saznanjima u vezi sa tim događajem, koji se karakteriše kao uvertira u destabilizaciju države što je rezultiralo atentatom na premijera Zorana Đinđića.

Jovanović je u novembru 2011. saslušan kao svedok u istrazi.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković doći će u sud sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra prošle godine.

Bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić će biti dovezeni iz požarevačkog zatvora u kom izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a

Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.