ČEDOMIR ANTIĆ: Hrvati su mlada, nedovršena i neintegrisana nacija

ČEDOMIR ANTIĆ: Hrvati su mlada, nedovršena i neintegrisana nacija

12 maja 2014

Cedomir AnticMože li se napraviti paralela Ukrajine danas, SFRJ devedesetih godina i Drugog svetskog rata?

– Današnji događaji u Ukrajini imali su svoju generalnu probu u SFRJ. Reč je o nastojanju SAD i dela EU da iskoriste evropsku ideju za imperijalno širenje. Faktičko stanje u Ukrajini nisu promenili Ruska Federacija ili stanovnici istočne Ukrajine, već ukrajinska opozicija svojim radikalizmom, nedemokratijom i šovinizmom, a sa njima i njihovi zaštitnici, pre svega iz Britanije i SAD.

Zbog čega Zapad prećutkuje profašistički karakter Desnog sektora, bliskog vladi u Kijevu?

– Iz istih razloga zbog kojih relativizuje i umanjuje činjenicu o prisutnom ustaškom nasleđu u Hrvatskoj i sveprisutnu netrpeljivost prema Srbima i drugim manjinama u Hrvatskoj, na Kosovu i Albaniji. U četiri države koje predstavljaju moderni Zapad, a tu mislim na SAD, Britaniju, Nemačku i Francusku, prema pravoslavnim i slovenskim narodima vladaju stare predrasude.

Na šta konkretno mislite?

– Postoji to strašno uverenje da je zločin pripadnika „civilizovanih“ zapadnih naroda delo „patologije pojedinca“, dok je zločin pripadnika srpskog ili ruskog naroda „defekt čitave njihove kulture“. Reč je o opasnoj praksi koja je u svojoj suštini fašistička.

Da li profašisti u Ukrajini žele da revidiraju ulogu svojih prethodnika u Drugom svetskom ratu? Da li sve liči na situaciju u Hrvatskoj devedesetih?

– Reč je o mladoj, nedovršenoj i neintegrisanoj naciji. U prošlosti su nove nacije obično u krvi integrisale stanovništvo na svojoj teritoriji. Podsetiću da početkom 20. veka sedam odsto stanovnika Nemačkog carstva nije znalo nemački, a to je ubrzo promenjeno silom države. Danas to nije moguće. U želji da stvore funkcionalnu i jedinstvenu državu u Ukrajini, Hrvatskoj, Makedoniji, oni nastoje da obesprave čitav jedan narod. Četiri zapadne sile, nažalost, održavaju dvostruke standarde i tolerišu takvu pojavu.

Kako je to SFRJ poslužila kao generalna proba?

– Jugoslavija je propala nasilno zato što je takva bila logika kraja hladnog rata. Njena sudbina bi bila bolja da ruske elite nisu odlučile da izvrše mirnu disoluciju SSSR-a. Taj proces traje i danas i njegov konačan cilj, ne treba imati iluzija, predstavlja gašenje ruske države. Obnovljena Ruska Federacija je takve težnje sprečila i suzbila posle 2001. i posebno 2004.

(Napredni klub)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mitovi mitovi says:

    Čedo drži se svoje nacije koju je 500-godina definila Turska a to se vidi iz "čistog srbijanskog" jezika i "kulture" ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *