ЧЕДОМИР АНТИЋ: Србима на Косову десиће се исто што и Србима у Хрватској

ČEDOMIR ANTIĆ: Srbima na Kosovu desiće se isto što i Srbima u Hrvatskoj

19 avgusta 2015

Cedomir-Antic-750x563Srbija treba da u prvi plan stavi pitanje prava srpskog naroda izvan svojih granica zato što ovo što se dešava u Hrvatskoj sa ćirilicom jeste u stvari kraj jednog procesa koji će početi da se odvija i na Kosovu u narednim decenijama, ocjenjuje istoričar Čedomir Antić.

„Kao što je izvršena reintegracija istoka Hrvatske, tako se vrši i reintegracija severa Kosova. Kao što je učinjena prevara sa zajedničkim vijećem opština, tako se pravi i sa zajednicom srpskih opština“, rekao je Antić na skupu posvećenom situaciji u regionu i pomirenju, koji je organizovao Centar za otvoreni dijalog.

Antić je naveo da Srbija treba za Srbe van zemlje da izdvaja onokoliko koliko to čini za druge manjine u Srbiji, kao i da se prema svom narodu van zemlje ponaša onako kako to rade Mađari i Hrvati prema svojima izvan granica Mađarske i Hrvatske.

„Srbija treba da pomogne početak funkcionisanja zajedničkog veća opština u istočnoj Slavoniji. Ne treba nikome da bode oči, niti da vodi rat sa Hrvatskom“, rekao je Antić.

On je naveo da ljudi koji su pokrenuli pitanje ćirilice u Hrvatskoj predstavljaju ekstrem, koji je postao „mejnstrim“ ponašanja u Hrvatskoj, te dodao da tu nije riječ o manjinskom jeziku, koji je unutrašnja stvar Hrvatske, kako tumače neki iz EU, nego o kršenju ljudskih prava.

„Činjenica je da je EU to godinama tolerisala. I kad god imate analizu rasizma i šovinizma, proizilazi da je Hrvatska najmanje šovinistička i rasistička. To je zato što se analizirao odnos prema ljudima druge rase, pa ispada da je Albanija najviše rasistička“, dodao je on.

On je ocijenio da „građani Hrvatske sede na buretu baruta, a Srbi su sada neka vrsta ventila za njih“.

„Srbi nisu, po broju, faktor u Hrvatskoj i to je sad više evropski nego naš problem. Mi imamo svoje probleme“, rekao je Antić.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Antić je naveo da BiH nije neefikasna zbog ovog, nego zbog Vašingtonskog sporazuma, koji je sačinjen da bi se muslimani i Hrvati ujedinili da sruše Republiku Srpsku.

Antić je ocijenio da je u BiH na djelu imperijalna politika koja vodi svoju evropsku politiku protiv Rusije, a Srbiju i njen narod vidi kao neko strano tijelo.

„Kada Srbija bude znala šta želi, kada bude branila svoje interese i svoj narod van njenih granica kao što to radi Mađarska i Hrvatska, onda će možda politika tih centara u SAD i EU, za koje verujem da nisu većinski, biti racionalnija“, dodao je Antić.

Na skupu su govorili i Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji i komentator „Politike“ Boško Jakšić, koji su, komentarišući predstojećih 20 godina od Dejtonskog sporazuma, istakli da ne vjeruju da će se neke krupne promjene odigrati.

Kada je riječ o predstojećem skupu u Beču, govornici su istakli da ne očekuju ništa spektakularno i da će na tom skupu biti riječi o upozorenjima na nacionalizme, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, medijskim slobodama i već dogovorenim infrastrukturnim projektima.

KOMENTARI4 komentara

 1. miroslav says:

  VUCIC MORA PRIZNATI KOSOVO,MORA USTUPITI HRVATSKOJ GRANICU NA DUNAVU.SVE TO ZNAMO.DA BI SVE TO OSTVARIO MORA UZ POMOC POLICIJE DA USPOSTAVI DIKTATURU.DAKLE,KAD SVE TO OBAVI GAZDE CE GA NEGDE ZA NAGRADU UDOMITI.A OD UNIJE NARAVNO NECE BITI NISTA.JER PROBLEM JE STO VELIKA VECINA NECE U NATO.DAKLE SPREMITE SE ZA PENDRECENJE!

 2. Batina says:

  Sve ce doci na svoje jednog dana. Veleizdajnici su pri kraju mandata I to znaju. A znaju I sta ih ceka. Za njih nece biti mjesta na cijeloj kugli zemaljskoj jer Srbi su svuda, nigdje se nece sakriti.

 3. miroslav says:

  NARODE,NOVINARI,UMETNICI,PRIVREDNICI,NEMOJTE SE PLASITI.KUKAVICE I VELEIZDAJNICI KAO VUCIC UMIRU 1000 PUTA. JUNACI JEDNOM.DA BI KAO NAROD OPSTALI OSLOBODIMO SE PRVO STRAHA.

 4. Lady Gaga says:

  A DA LI STE VI SRBI, TAKVI KAKVI STE, BEZ MUDA, SPREMNI DA SE BORITE ZA SVOJE KOSOVO, ILI SAMO KUKATE KO OVA ZADUSNA BABA CEDOMIR ANTIC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *