Čejni: Edvard Snouden je kineski špijun

Čejni: Edvard Snouden je kineski špijun

17 juna 2013

SnoudenSjedinjene Američke Države mogle su da spreče smrtonosne terorističke napade 11. Septembra 2001. na Njujork i Vašington da je tada obavljan kontroverzni nadzor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), izjavio je bivši potpredsednik SAD Dik Čejni, prenosi “Blic“. Čejni, drugi čovek administracije Džordža Buša, branio je nadzor NSA nad telefonima i elektronskom poštom, ocenjujući da je čovek koji je priznao da je objavio detalje o tajnom programu, Edvard Snouden, “izdajica“, preneo je “NBC njuz“.

“Kao što su i rekli svi povezani sa programom, da smo ga imali pre 11. septembra, kada su se u San Dijegu pojavila dvojica terorista – otmičara, da smo imali mogućnost da koristimo taj program, tu sposobnost, sprečili bi 11. septembar“, izjavio je Čejni u emisiji “Foks njuz sandej“.

Bivši zvaničnik SAD je poručio da ono što je uradio Edvard Snouden “vređa inteligenciju“. “Mislim da je on izdajica. Ovo je najgori slučaj kojeg se sećam da je neko sa pristupom poverljivim informacijama naneo toliko štete nacionalnim bezbednosnim interesima“, naveo je Čejni.

Čejni je rekao da Snoudenova odluka da pobegne u Hong Kong govori da on možda radi sa kineskom vladom. “Veoma sam zabrinut da on ima još neke informacije koje nije objavio i da će Kinezi pozdraviti takvu priliku i ponuditi mu imunitet ili sklonište u zamenu za ono što zna“, izjavio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *