ČEKA NAS „BRISEL 2“: Srbija će morati da prizna Kosovo ako želi u EU

ČEKA NAS „BRISEL 2“: Srbija će morati da prizna Kosovo ako želi u EU

10 avgusta 2014

Dačić, Vučić, Nikolić, EštonDo sledeće međuvladine konferencije Srbije i EU, koja će praktično otvoriti pregovore o našem članstvu, vrlo verovatno neće doći pre proleća, pišu Novosti.

Kako saznaju Novosti, neformalni preduslovi za njeno održavanje, a na kojima posebno insistira Berlin su: do kraja ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma, kao i usvajanje drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine, tzv. Brisela 2.

Očekivanja u EU, a prvenstveno poslanika vladajuće koalicije u Nemačkoj, su da ovaj sporazum najpre definiše sadržaj pregovaračkog poglavlja 35 (koje se odnosi i na Kosovo) posle čega će biti moguće njegovo otvaranje. A prema poznatim zahtevima, koje su nedavno ponovili i poslanici Bundestaga u Beogradu, druga poglavlja ne mogu da se otvaraju pre nego što se „načne“ 35.

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović potvrđuje, za Novosti, da postoje zemlje koje vezuju otvaranje prvog poglavlja sa napretkom u briselskom dijalogu koje će se pratiti kroz poglavlje 35, ali ona veruje u „brži red vožnje“:

„Završili smo pregovaračku poziciju za poglavlje 32 koje se tiče finansijske kontrole i očekujemo da bi moglo da bude otvoreno u oktobru, na međuvladinoj konferenciji. Spremni smo za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali trenutno proces stagnira zbog njihovih političkih dešavanja oko formiranja vlade“.

Joksimovićeva još kaže da posle svih napora i koraka preduzetih u prethodne dve godine, ne bi bila dobra poruka za Srbiju da bude usporavana na EU putu zbog političke situacije u Prištini.

Istovremeno, u Prištini nisu zadovoljni formatom pregovora sa Beogradom, a jedna od ideja koja se čula od pretendenata na premijersku poziciju Ramuša Haradinaja je da razgovore treba nastaviti unutar Direktorata Evropske komisije za proširenje, što bi značilo spuštanje nivoa dijaloga.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže, za Novosti, da će se dijalog, po formiranju vlasti u Prištini i izboru naslednika šefice evropske diplomatije, verovatno nastaviti na premijerskom nivou, do usvajanja drugog okvirnog sporazuma:

„Taj dokument otvoriće nova pitanja: saradnju sa Kosovom u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, čime se neće tražiti priznanje njegovog članstva, već „neometanje“ prisustva. Zatim, položaj srpske zajednice na KiM, obrazovanje, kultura, imovina i status SPC. Sve ove teme preći će u poglavlje 35, što praktično znači da o njima neće razgovarati premijeri“.

Naš nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković kaže nam da spuštanje dijaloga na tehnički nivo i „umetanje“ pod Direktorat za proširenje ne bi bilo dobro: „Srpska diplomatija treba da uloži napore da do toga ne dođe“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zeljko says:

    SAMA SRBIJA I POLITIKA SNS CE NAPRAVITI ONO STO NITKO U 1000 GODISNJOJ DRZAVNOSTI SRBIJE NIJE ,NO TO JE TAKO KAD NAROD CUTI NEMA SNAGE I VOLJE I BORBE DA SE BORI ZA SEBE.DA je izabrala neutralnost postavilA ZAKONE PROMENILA EKONOMIJU OTVORILA I odvela ulagace s svih kontinenata za 15 godina bi se srbija razvila ionako nece uci za 15 godina u eu a sama sebi pravi stete kosovom bor prodaje obom politikom banaka strani i nepovoljnih vlasnika stranihh koji na ovakav nacin odnose kapital iz drzave.NO STO TRAZIS TO DOBIJES

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *