ЧЕКА СЕ ТРАМПОВ ПОТПИС: Амерички Сенат изгласао да се одобри улазак Црне Горе у НАТО

ČEKA SE TRAMPOV POTPIS: Američki Senat izglasao da se odobri ulazak Crne Gore u NATO

29 marta 2017

crna-gora-34t45

Američki Senat je danas velikom većinom glasao da se odobri ulazak Crne Gore u NATO. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke – 97 se izjasnilo „za“, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

– Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja- saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin.

“Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: „Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju“.

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će „Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak“.

Demokratski Senator Kristofer Marfi kazao je da je ubeđen da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

– Iako je mala zemlja pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u bezbednosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi- dodao je Marfi, prenela je RTCG.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsednik SAD Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Srpski narod je konstitutivan u Crnoj Gori, nametanje volje ili zastrasivanjem putem blokade osnovnih demokratskih prava Srba u Crnoj Gori nece moci proci. Kao sto nije proslo ni u Bosni. Ko toga nije svjestan, i ko ne razumije sta znaci okupacija Crne Gore od NATO protivno vecinskoj volji gradana, snosice odgovornost za svoju lakomislenost i huskanje.

 2. Istina says:

  Ovi su se svugdje posrali, sad I u Montenegro. Al ce milovi junaci da jurisaju na Rusiju.

 3. goran says:

  Hajde djetici, napadnite Rusiju vec jednom, pa da vas gledam na televiziji.

 4. KRSMANOVIC says:

  "MNOGI CE AMER OSTAVITI SVOJE KOSTI U GUDURAMA LOVCENA , DURMITORA I PLANINE PIVSKE" - MITAR TARABIC "A POSLIJE TOGA, JEDAN BRKAT COVJEK VLADACE CRNOM GOROM DOZIVOTNO"

 5. goran says:

  Taj brkati covek je Staljin, unuk Mila Djukanovica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *