ČEKAJU NAJBOLJE: Srpski studenti i svetski prestižni fakulteti

ČEKAJU NAJBOLJE: Srpski studenti i svetski prestižni fakulteti

4 avgusta 2014

oksfordMoguće je da studenti iz Srbije masovnije studiraju na prestižnim univerzitetima. Bitno je da se dobro pripreme i da budu smeli – kaže Miša Živić, student MBA studija na Oksfordu.

Miša Živić je upisao MBA studije na Oksfordu, koje svake godine upiše oko 230 najboljih akademaca iz celog sveta. Nekadašnji predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije biće jedan od malobrojnih akademaca iz naše zemlje koji upisuju Oksford.

– Studenti iz Srbije imaju priliku da studiraju na najboljim svetskim univerzitetima, ali samo mali broj je koristi. Oni najčešće ne veruju u sebe, ni da to mogu da urade. Međutim, uz dobru pripremu, koja nije laka i traje dva, tri meseca, sve je moguće – kaže Živić, koji je do indeksa Oksforda došao tako što je, uz ostale uslove i dobre ocene, napisao i tri eseja, polagao jedan ispit, bile su mu potrebne i preporuke profesora (jednu je dobio od bivšeg rektora Univerziteta u Beogradu dr Branka Kovačevića), a bitna stepenica bio je i intervju sa kandidatom.

Živić je dve godine bio na čelu SKONUS-a, dok nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu, i to iskustvo mu je pomoglo i prilikom prijave za Oksford.

– Veliki univerziteti hoće lidere, hoće najbolje, hoće one koji će ugled te institucije prenositi i kada se vrate u matične zemlje. Iako oni dobijaju na hiljade aplikacija svake godine, apsolutno je moguće da studenti iz Srbije masovnije studiraju na prestižnim univerzitetima. Bitno je da se dobro pripreme i da budu smeli, a dočekaće ih veoma dobro, jer je i njima žao što se mali broj mladih iz naše zemlje prijavljuje. Recimo, na MBA studijama ove godine ja ću biti jedini – kaže Živić.

On odlazi u Englesku u septembru. Kaže da studije traju godinu dana, da su jako naporne, uči se po ceo dan, radi se na projektima… Studije nisu jeftine, koštaju oko 40.000 funti, a životni troškovi su oko 1.100 funti mesečno. Živić nerado govori o finansijskom delu priče, kaže da će živeti u studentskom domu gde smeštaj i računi koštaju oko 500 funti mesečno i dodaje da će se snaći za novac zahvaljujući sponzorima. Oksford je ponudio i da deo školarine srpski student vraća kao kredit. Na naše pitanje da li može da računa na neku pomoć države, Živić odgovara odrečno.

Naime, u Srbiji postoji fond za stipendiranje najboljih studenata na prestižnim svetskim univerzitetima – konkurs svake godine raspisuje Ministarstvo omladine i sporta. Ovaj konkurs je upravo u toku, zatvara se tek u oktobru, međutim, Živić na ovaj novac ne može da računa zbog – starosne granice.

– Jedan od uslova da se prijavite na konkurs „Dositeja” jeste da imate 27 godina, a ja imam 29. Naše obrazovanje uopšte ne podržava program celoživotnog učenja, kako je to u drugim zemljama. Zašto bi se ograničavalo pravo nekoga da studira iako ima 50 godina? Taj zastareli koncept – da neko mora da upiše fakultet sa 19, a završi sa 23, napustile su gotovo sve zemlje. Ovaj uslov ne može da stoji ni sa pozicija prakse, jer recimo, da bi neko upisao ove studije na Oksfordu neophodno je da ima najmanje četiri-pet godina radnog iskustva, što, čak i pod uslovom da si bio najbolji student u klasi i sve završio na vreme, znači da možeš da konkurišeš tek sa 28, 29 godina – objašnjava Živić.

U nadležnom ministarstvu kažu da je za ovu godinu kasno, jer je konkurs već raspisan, ali da će razmotriti ovu primedbu za sledeću godinu.

– Jedini kriterijum mora da bude znanje, a ne godine – kaže Živić i dodaje da je njegova namera da se vrati u Srbiju i ovde primeni stečeno znanje u biznisu koji je već uspešno razvio.

„Za razliku od Srbije, to što ste preduzetnik koji se bavi studentskim organizovanjem kod Engleza se neverovatno ceni i prilikom zapošljavanja”, kaže Živić i poziva sve koji su zainteresovani za studije u inostranstvu, a potrebna im je pomoć oko prijave – da mu se jave putem društvenih mreža.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *