ЧЕКАЈУ НАС НОВИ СУКОБИ НА БАЛКАНУ! АЛБАНЦИ И ШИПТАРИ на Балкану потписали документ којим започињу „РАЗБИЈАЊЕ МАКЕДОНИЈЕ“

ČEKAJU NAS NOVI SUKOBI NA BALKANU! ALBANCI I ŠIPTARI na Balkanu potpisali dokument kojim započinju „RAZBIJANJE MAKEDONIJE“

31 decembra 2016

regnum_picture_1483132653278525_big

Glavni Šiptar u Tirani – predsednik vlade Albanije Edi Rama – sastao se sa liderima šiptarskih partija u Makedoniji koje su ušle u Sobranje.

Sa Ramom su se iza dobro zatvorenih vrata savetovali Ali Ahmeti (Demokratski savez za integraciju), Bilal Kasami (Besa) i Zijadin Sela (Alijansa za Albance).

Rezultat ovog šiptarskog – u suštini, velikoalbanskog – šurovanja je dokument pod nazivom „Zajednički program za delovanje naredne i svih budućih vlada”.

U „Zajedničkom programu” se naglašava da je cilj svih njegovih potpisnika „dostizanje pune ravnopravnosti (Šiptara u Makedoniji), sa unošenjem u Ustav Makedonije odrebe kojom se ona definiše kao višenacionalna država”.

U istom dokumentu je zapisana obaveza partija potpisnica i njihovih lidera da izdejstvuju da za makedonske Šiptare (srazmerno) budu dostupne sve funkcije u službi državne bezbednosti, policiji i pravosuđu.

Posebno se naglašava da će Šiptari jedinstvenim frontom tražiti upotrebu albanskog jezika i svojih nacionalnih simbola na celoj teritoriji Makedonije. Dakle:  i u gradovima i naseljima u kojima nema ni jednog jedinog Šiptara.

„Zajednički program” će – kako je najavio – potpisati i Menduh Tači, predsednik Demokratske partije Albanaca.

Ovo znači da će se Makedonci suočiti – a i sudariti – sa ujedinjenim šiptarskim frontom.

Ovo bi porazumevalo da se makedonske partije, bar kad su Šiptari i njihovi zahtevi u pitanju, dogovore i ujedine. Koliko god se u svemu ostalom međusobno razilazile i sukob ljavale.

To je preduslov da se formiranje vlade ne obrne protiv Makedonije i Makedonaca i njihovih interesa.

Pojava šiptrskog fronta će biti odlična karta za ucenjivanje.

Ako se partije Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva ne dogovore povodom šiptarskih zahteva, biće ovako: ko od njih dvojice bude hteo da po svaku cenu formira vladu – moraće da prihvati makar veći deo šiptarskih zahteva, a to će značiti pretvaranje Makedonije u dvonacionalnu državu.

U federaciju u kojoj će Šiptari učestvovati u vlasti na celoj džavnoj teritoriji, a Makedonci neće smeti ni nos da promole u vešinski šiptarskim gradovima i selima na zapadu zemlje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran iz Sumadije says:

    Bravo za Siptare!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *