ЦЕЛА ЕВРОПА У СТРАХУ – Орбан преговара са Пољацима и Италијанима

CELA EVROPA U STRAHU – Orban pregovara sa Poljacima i Italijanima

6 marta 2021

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je da njegova stranka Fides pregovara sa evropskim konzervativnim političkim snagama, uključujući italijanskog populistu Matea Salvinija, o formiranju nove poslaničke grupe u Evropskom parlamentu (EP).

Orban je na državnom radiju rekao da je, nakon što je u sredu njegova stranka napustila poslaničku grupu konzervativne Evropske narodne partije (EPP) u EP, bilo razgovora s nekim političkim saveznicima u Poljskoj ali nije naveo s kojim, prenosi Rojters.Orban je takođe potvrdio i pregovore Fidesa sa liderom italijanske krajnje desničarske Lige Mateom Salvinijem ali i Đorđom Meloni, koji predvodi ultradesničarsku stranku „Braća Italije“.

Agencija navodi da je mađarski premijer naglasio da njegova stranka po ovom pitanju neće žuriti i da je cilj da se Fides u Evropskom parlamentu poveže sa sličnim snagama koje ne žele dolazak migranata i koje se zalažu za zaštitu tradicionalne porodice.

Orban je juče uputio oštre kritike na račun Evropske narodne partije da se bavi unutrašnjim igrama dok se ostatak Evrope bori protiv pandemije korona virusa.

„Dok se mi u Mađarskoj i drugi lideri u njihovim zemljama bukvalno borimo na život i smrt sa korona virusom, EPP se prepustila igrama za premoć u birokratkom mehuru u Briselu“, naveo je Orban u pisanom obraćanju.

Dodao je da je to neprihvatljivo i da su poslanici Fidesa napustili parlamentarnu grupu EPP odbijajući da prihvate da će prava članova EP biti ograničena amandmanom statuta Grupe.

Orban je rekao da je izlazak Fidesa iz grupe EPP otvorio novu perspektivu u evropskoj politici, preneo je Tanjug.

Dodao je da su Mađari želeli da se EPP vrati na staru poziciju kao vodeća intelektualna i politička snaga u Evropi, ali da je ta prilika izgubljena u sredu jer je, kako je ocenio EPP, postala aneks evropske levice.

To, kako objasnio, znači da više nema razlike u stavovima između EPP i levice o ključnim pitanjima kao što su migracija, porodične vrednosti i nacionalni suverenitet.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Pa cepanje nacističkih organizacija EU i stranki na podnacističke demokratske prirepke, neće ništa promeniti. Kad izbore status onda dobijaju i lovu iz fonda i to sve plaća mama eu i soroš. Ah, da, orban mrzi soroša, svog učitelja i tvorca. Tvorova. Ako niste primetili, sve eu države, uključujući i one veštačke države, su nacističke i genocidne. Čudo jedno kako se dobro drže i druže. Čudo jedno da samo Srbija i one teritorije gde žive Srbi nisu primljene u EU. To mora nešto da znači. Na primer, države sa nenacističkim delom svoje istorije nećemo primiti. One treba tek da se dokažu. Zato naši kvislinzi polako marširaju sa natom i približavaju Srbiju EU. Još samo da prođemo ispit ruskih granica i uopšte Rusije, i bićemo primljeni.

  2. Čist je ko Suza says:

    Orban zajašio Evropu sa severa, a Erdogan sa istoka, fali još jug i zapad radi grupne opcije.

  3. Boban says:

    Risto, opet se slažem sa tvojim komentarom. EU je globalistička tvorevina i osuđena je na propast. Širenje NATO na istok je isto što i širenje Trojnog pakta na istok. Razlika je samo u tome, što je Hitler to radio silom i mačem, a današnja SAD i EU, sa Nemačkom kao liderom, to rade kroz ekonomiju i tiho porobljavanje istočnih, SLOVENSKIH naroda i onih naroda koji su nastali od Slovena. I posle 200 godina i dva krvava rata, Nemačka se i drži načela - Drang nach Osten (prodor na istok)... Posle trećeg velikog rata, EU će biti jedna velika ruševina. Narodi u EU toga još nisu svesni, a kada se rasveste - biće kasno. Zapad je tehnološki superioran, ali materijalno prezadužen i duhovno degradiran. Čovečanstvo je na prekretnici, a uskoro sledi rasplet...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *