ЦЕЛА ЕВРОПА УЗ ПУТИНА: Сви Европљани се окрећу ка Русији!

CELA EVROPA UZ PUTINA: Svi Evropljani se okreću ka Rusiji!

5 jula 2016

sp-putin_620x0 720„Rusija je prestala biti „niko i ništa“, a Vladimir Putin je pronašao političke saveznike, kojih je sve više“, navodi norveški „Aftenposten“.

Ruski lider je stvorio neobičan lanac podrške od krajnje levice do krajnje desnice u Evropi, kao alternativu nadnacionalnoj EU i njenim elitističkim političarima koji misle kako sve najbolje znaju, navodi list.

Pre deset godina nemački kancelar Angela Merkel rekla je da Rusija nije ostvarila nikakve uspehe u politici niti u ekonomiji.

Ta izjava danas zvuči potpuno zastarelo, piše norveški list i ističe da je Putin uspio da pridobije i desne i neke leve snage u Evropi.

Na sastanak sa Merkelovom u Sočiju predsednik Rusije svojevremeno je došao sa crnim labradorom.

Mnogo puta posle toga on je ponavljao da nije znao da se nemačka kancelarka boji pasa, ali nema sumnje da je Merkelova mislila drugačije.

„Shvatam zašto je to izveo – kako bi pokazao da je muškarac. Rusija nema ništa, nikakvih uspeha ni u politici ni u ekonomiji“, rekla je Merkelova nakon tog sastanka.

Ali, ako je nekada i bilo tako, deset godina kasnije situacija se potpuno promenila, tvrdi „Aftenposten“.

Putin se sprijateljio sa njemačkom desnom strankom Alternativa za Nemačku i zadržao kontakte sa sledbenicima istočnonemačke komunističke stranke.

Putina je kao „alternativu“ nedavno priznao i lider Stranke za nezavisnu Veliku Britaniju Najdžel Ferejdž.

U vreme „Breksitove“ kampanje Putin se ponašao daleko primerenije, nego što je to bio slučaj sa predsednikom SAD Barakom Obamom, rekao je Ferejdž, podsetivši da je Obama pozivao Britance da glasaju za ostanak u EU.

Putin ima istomišljenike svuda u Evropi, na primer Jobik, mađarsku stranku čiji je lider Viktor Orban, ili francuski Nacionalni Front, koji je pojedinačno trenutno najjača partija u toj zemlji.

Putina u Evropi podržavaju i lider grčke „Sirize“ Aleksis Cipras, kao i španski ljevičarski „Podemos“.

Priča se ne završava u Evropi – ruski lider u poslednjih godinu dana uspostavio je posebne veze sa izraelskim premijerom Netanjahuom i sastao se s njim četiri puta, dok je Barak Obama to učinio samo jednom.

Putinu više ne treba crni labrador kako bi plašio svetske lidere. Njegovo propagiranje nacionalnog suvereniteta i oštra kritika na račun SAD i EU doveli su do toga da većina ljudi u potrazi za alternativom gleda na Istok, navodi „Aftenposten“.

KOMENTARI3 komentara

  1. DUSKO says:

    CELA EVROPA JE U VEOMA SLOZENOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI (NE UZIMAM SRBIJU JER MI NISMO NIZASTA PARAMETAR OSIM ZA PREMIJERA PO KOME SMO NAJBOLJI U EVROPI); I TAKODJE EVROPSKI NARODI SU UKAPIRAKLI DA AMERIKA DIREKTNO RADI NA SLABLJENJU EVROPE I DOVODJENJE U VAZALNI POLOZAJ ! TAKODJE U SLUCAJU RATA NATO PROTIV RUSIJE NAJVISE BI STRADALE EVROPSKE DRZAVE ! I TO JE TO I JEDINI PRAVI SVETSKI LIDER JE PUTIN I PREDENIK KINE ALI ON JE DALEKO OD EVROPE I ZATO NIJE NI CUDO STO SE VELIKI BROJ EVROPLJANA OKRECE KA PUTINU !!!

  2. DUSKO says:

    HVALA STO MI STITITE INTEGRITET ALI DA ZNATE JA SE NIKOG NE BOJIM DUGO SAM BIO KAO OFICIR VS NA RATISTU ! NAJGORE STO MOZE DAMI SE DOGODI JESTE SMRT ALI I TO JE PRIRODNA POJAVA !

  3. B. Izmetjedović says:

    „Shvatam zašto je to izveo – kako bi pokazao da je muškarac. Rusija nema ništa, nikakvih uspeha ni u politici ni u ekonomiji“, rekla je Merkelova RUSKI REALNI BDP PO SVETSKOJ BANCI JE VEĆI OD NEMAČKOG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *