Цела наша историја у карикатури

Cela naša istorija u karikaturi

17 decembra 2017

OTVARANJEM izložbe najboljih radova pristiglih na ovogodišnji, jubilarni konkurs „Pjer“, u ponedeljak u 19 časova u Galeriji RTS, pred našom publikom će se po pedeseti put naći presek onog najvrednijeg u karikaturi, ali, pre svega – presek naše društvene i političke stvarnosti, ubojita, smešna, neretko potresna slika trenutka, mentaliteta, nas samih i svega što nas okružuje. Na istom mestu će biti priređen i presek proteklih pola veka, koliko je minulo od kada su u redakciji „Večernjih novosti“ tadašnji glavni urednik Slobodan Glumac i majstor karikature Dragan Savić došli na ideju da se pokrene nagradni konkurs u počast velemajstoru karikature Pjeru Križaniću.

Od te 1967. godine, nove i nove generacije karikaturista pridružuju se veteranima konkursa „Novosti“ u odavanju počasti velikom Pjeru, koji im je još onomad dosledno poručivao da „karikaturista mora biti ‘dežurni’ svog vremena“.

Pedeseti „Pjer“ uvodi i počast našem drugom velikanu: nagrada za najbolji portret od ove godine poneće ime Ranka Guzine, nenadmašnog portretiste – ljudi, ali i svog doba, kako u slici tako i u reči.

Guzina se tokom proteklih pet decenija, još od prvog „Pjera“, kada je nagrađena njegova portret-karikatura, mnogo puta našao i među dobitnicima ali i među članovima žirija. A dok su se s te, „dobitničke strane“ u međuvremenu izređala sva velika imena, dostojna „titule“ Križanićevih nastavljača, i u žirijima su se ređali sve sami velikani. Prvi su se nad majstorijama naših karikaturista, tako, smejali ili ostajali „bez reči“, i Branko Ćopić, Vlada Bulatović Vib, Dušan Matić, Aleksandar Tišma, Danilo Kiš, Dušan Radović, Igor Mandić, Miljenko Smoje, David Albahari, Duško Trifunović, Dušan Kovačević, Raša Popov, Dejan Medaković, Predrag Matvejević, Aleksandar Popović, Ljubomir Simović, Dragoslav Mihailović, Olja Ivanjicki, Vojo Stanić, Zuko Džumhur, Ranko Munitić, Rastko Ćirić, Srđan Karanović, Boro Drašković, Gordan Mihić, Emir Kusturica, Predrag Koraksić, Dušan Petričić, Ljubivoje Ršumović…

– Nema sumnje da je 50. „Pjer“ jedan od najznačajnijih događaja za celokupnu našu kulturu – uveren je Bojan Ljubenović, urednik „Trna“. – Veoma su retke manifestacije koje imaju toliko dugu i bogatu tradiciju. Njegova vrednost je utoliko veća što iza „Pjera“ ne stoji državna institucija, nego jedan list i, može se slobodno reći, grupa entuzijasta koji vole karikaturu i razumeju njen značaj za društvo, kulturu ali i njenu emotivnu vrednost. Na pedesetom „Pjeru“ će se moći videti ne samo istorija naše karikature već i političkih događaja, od 1967. do danas – nacrtana celokupna istorija našeg društva.

OVOGODIŠNJI LAUREATI

PROTEKLE godine, kao najbolji „dežurni“ pokazali su se, i izdvojili se među 121 za izložbu i katalog odabranim radom, Jugoslav Vlahović („Zlatni Pjer“, na slici), Slobodan Obradović („Srebrni Pjer“) i Dejan Borković („Bronzani Pjer“), te Dejan Đurović sa najboljim portretom. Najbolje radove sa 50. konkursa odabrao je žiri u kome su se našli satiričar Voja Žanetić, aforističar Aleksandar Čotrić, pesnik Ljubivoje Ršumović, prošlogodišnji laureat Goran Divac i Milorad Vučelić, glavni urednik „Novosti“, koji će im u ponedeljak priznanja i uručiti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *