Цела Србија као један музеј

Cela Srbija kao jedan muzej

11 aprila 2015

kul-muzeja_620x0 780807Ustanove kulture širom Srbije otvoriće svoja vrata 16. maja u večernjim satima i time postati deo sve masovnije manifestacije Noć muzeja. Pod sloganom “Otvori oči u noći”, kulturno blago naše zemlje naći će se pred posetiocima u 47 mesta, među kojima je nekoliko gradova koji prvi put učestvuju u ovoj manifestaciji.

– Dvanaesta Noć muzeja trajaće koliko i sve prethodne, osam časova, ali će ove godine, na zahtev naših vernih posetilaca, početi sat ranije – od 17.00 do jedan čas iza ponoći – najavila je Ana Jovanović, osnivač Noći muzeja.

U šetnji kroz kulturne institucije učestvuju i deca, a Jovanović je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, istakla važnost najmlađe publike.

– Od samog početka trudimo se da negujemo generacije koje će sa osmehom odrastati u muzejima, pa je tako i ove godine pažljivo osmišljena Dečja tura, koja će biti održana na 15 lokacija u Beogradu. Trudimo se da dečji doživljaj kulturnih institucija bude zabavan i interaktivan.

Zemlja partner beogradske Noći muzeja ove godine je Austrija, a kao deo njihovog predstavljanja u srpsku prestonicu stiže nesvakidašnji “muzej na jedan dan”, koji će oživeti u kultnom klubu “Akademija”, u srcu grada. Među 72 lokacije u prestonici, otvoriće se i neki manje poznati prostori koji kriju neverovatne priče, poput Doktorove kule, nekad prve psihijatrijske bolnice na Balkanu.

Ceo Šabac će biti pretvoren u veliki vremeplov, najavio je Branislav Stanković, kustos Narodnog muzeja u ovom gradu.

Prošlogodišnja Noć muzeja protekla je u znaku prikupljanja pomoći za gradove ugrožene poplavama, pa će zato jedna od najugroženijih opština, Obrenovac, i tamošnja biblioteka “Vlada Aksentijević” ove godine s ponosom izložiti svoje sačuvano blago.

– U poplavama je uništeno oko 20.000 knjiga, ali smo zahvaljujući donacijama uspeli da obnovimo naš fond – poručila je direktorka Ivana Janošević.

Grad koji je Srbiji podario Hajduk Veljka i Mokranjca, Negotin, prvi put će učestvovati u ovoj zanimljivoj kulturnoj akciji, sa izložbom radova Dušana Stefanovića i modnom revijom koja će dočarati običaje Vlaha u ovom kraju. Noći muzeja ove godine priključuje se i Kosovska Mitrovica. Udruženim snagama, Gradski muzej, Fakultet tehničkih nauka, KC Zvečan, Filozofski i Fakultet umetnosti pokazaće da je uz malu pomoć umetnosti moguće suprotstaviti se sukobima i ratovima.

NAJMLAĐI KUSTOS

NOĆ muzeja u Leskovcu proteći će u znaku najmlađih stanovnika tog grada. Istorijski arhiv predstaviće do sada neviđenu zbirku fotografija i dokumenata o dečjim domovima i njihovim mališanima. Posebno iznenađenje predstavlja učešće “najmlađeg kustosa u Srbiji”, petnaestogodišnjeg Nikole Milovića. On će predstaviti svoju postavku “Kuća u ratu” koja oslikava život tipične srpske porodice za vreme svetskih ratova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *