Цена нафте вртоглаво расте

Cena nafte vrtoglavo raste

16 septembra 2019

Cene nafte na svetskim berzama su porasle za 10 odsto, dok je predsednik SAD Donald Tramp naredio da se u slučaju potrebe otvore naftne rezerve kako bi se stabilizovalo tržište energenata.

„Zbog napada na Saudijsku Arabiju, koji može uticati na cenu nafte, naložio sam da se pusti u opticaj nafta iz strateških naftnih rezervi ako to bude bilo potrebno u obimu koji je dovoljan da tržište bude snabdeveno“, napisao je Tramp na Tviteru.Nafta je jutros nakon otvaranja berzi poskupela za skoro 10 odsto. Cena marke „Brent“ na londonskoj berzi iznosi 66,23 za barel, što je za 9,98 odsto više od prošlonedeljne cene, dok se nafta VTI na njujorškoj berzi trguje za 59,69 dolara, što predstavlja rast od 8,82 odsto.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da Vašington pretpostavlja ko stoji iza napada na saudijske naftne objekte i da su spremni na odlučne akcije, ali da se čeka potvrda Rijada.

U noći između petka i subote izveden je napad sa deset dronova na dva saudijska naftna objekta u vlasništvu državne kompanije „Saudi Aramko“. Napad je izazvao smanjenje isporuka nafte na tržištu energenata u visini od 5 miliona barela dnevno.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski Huti, ali Vašington smatra da iza svega stoji Teheran.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    hijene prave paniku nafte ima previše nema potreba da skaču cene neok će gadne pare da izgubi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *