Kosovo BarikadeDržavni vrh planira da ide na Kosovo i Metohiju krajem sledeće nedelje, a prva stanica u okviru kampanje za lokalne izbore najverovatnije će biti Gračanica.

To je potvrdio i premijer Ivica Dačić, koji je rekao da datum posete još nije definitivno određen, ali da se razmatra da to bude 19. oktobra.

Kako saznaju „Novosti“, posle Aleksandra Vulina, direktora Kancelarije za KiM, koji je prvi „probio led“ nakon zabrane Prištine da srpski funkcioneri putuju na Kosovo, već u petak će u Pokrajini biti ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, kome je dato zeleno svetlo za posetu Klokotu. Inače, svi ministri u Vladi dobili su direktivu da se maksimalno uključe u predizbornu kampanju na KiM i što više budu na terenu.

Premijer je naglasio da će sve posete biti dogovarane na relaciji Kancelarija za KiM – Euleks, kao i da ne očekuje da kosovske vlasti novim zabranama ponovo podignu tenzije pred izbore 3. novembra.

Dok Beograd zahuktava predizbornu kampanju, u Kosovskoj Mitrovici je u četvrtak, u organizaciji Privremene skupštine AP KiM, održana šetnja protiv izbora, u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

– Znamo šta ćemo dobiti ako izađemo i glasamo, a to je ili odlazak sa Kosova ili asimilacija – rekao je član „antiizbornog“ štaba Vladimir Rakić, i pozvao sve građane da 3. novembra odu bilo gde, ali ne na birališta, jer će tako podržati Republiku Srbiju.

Učesnicima skupa obratio se i publicista iz Francuske Iv Bataj koji je pozvao građane da ne izađu na izbore jer im oni, kako je rekao, neće doneti ništa dobro.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun poručuje za „Novosti“ da prosperitet Srba na Kosovu ne može da se uredi protestnim šetnjama, već učešćem na izborima i formiranjem Zajednice srpskih opština.

DOGOVOR RADNIH GRUPA

U Briselu su se u četvrtak sastale i radne grupe Beograda i Prištine za sprovođenje izbora. Savetnik predsednika Srbije, Marko Đurić, koji je predvodio našu delegaciju, kaže za „Novosti“ da je glavna tema razgovora sa Editom Tahiri bila realizacija dogovora postignutog u ponedeljak:

– Razrađivani su detalji oko ulaska zvaničnika na KiM, izbora predstavnike liste „Srpska“ u CIK, problemi oko glasanja raseljenih…