ЦЕО РЕГИОН БРУЈИ: Какав то СОФТВЕР Кинези шаљу Србији?

CEO REGION BRUJI: Kakav to SOFTVER Kinezi šalju Srbiji?

20 septembra 2018

Srbija i Kina uskoro bi mogle da započnu zajedničku proizvodnju krstarećih raketa dometa od čak 300 km sa kojima bi naša država nesumnjivo postala evropska vojna sila!

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski tvrdi da se o ovoj temi razgovaralo u Pekingu tokom trodnevne posete predsednika Aleksandra Vučića. Lazanski veruje da su Kinezi više nego voljni da nam isporuče najsavremeniji softver za rakete zemlje-zemlja koji bismo iskoristili za proizvodnju sistema „šumadija“. Takođe, Kinezi bi nam ustupili poligone za testiranje raketa, jer mi u Srbiji naprosto nemamo gde da ga odradimo.Lazanski podseća da je Peking i ranije nudi Beogradu transfer raketne tehnologije.

– Reč je o raketi „šumadija“ dometa 300 kilometara. Kinezi su nudili da uđu zajedno s nama u tu priču i da nam daju deo tehnologije za raketni sistem koji se proizvodi kod nas. Čak su njihovi vojni stručnjaci bili u Beogradu na razgovorima o ovom projektu. Ti pregovori su sada ponovo pokrenuti. Kad bi nam zaista dali svoju tehnologiju da je koristimo ovde u proizvodnji, to bi bio veliki napredak za Srbiju – ističe Lazanski.

Sistem „šumadija“ je višecevni bacač raketa koji razvija kompanija EDePro iz Beograda u saradnji sa Jugoimport – SDPR-om.

– Kinezi mogu da nam ustupe softver, a hardver bismo mi odradili. Pošto je reč o krstarećoj raketi, kineski softver bi nam pomogao da se razvije bolja putanja rakete u završnoj fazi letenja. To je najkomplikovanije u svakom balističkom profilu tog tipa. Ne bi bilo loše da sa Kinezima uđemo u dil jer bi to još modernizovalo projekat… Takođe, imamo problem gde da testiramo raketu. U Srbiji ne možemo, imali smo ideju da to radimo u Pakistanu ili Kazahstanu, ali sada Kinezi mogu da ponude svoje poligone. Kad bismo ušli sa njima u kooperaciju, ovaj projekat bismo mnogo brže završili, a serijska proizvodnja bi brže počela – podvlači Lazanski.

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da čvrsta politika vojne neutralnosti Srbiji otvara nove mogućnosti koje su nedostupne drugim balkanskim državama koje zavise od NATO pakta.

– Saradnju sa Kinom potcenjuju samo oni koji ne poznaju njihove velike domete u osvajanju moderne tehnologije. Tačno je da Kinezi mnoge moderne borbene sisteme kopiraju, ali veoma kvalitetno to rade. Pričamo o naciji koja je osvojila svemirsku raketnu tehnologiju. U njih ne treba sumnjati! Nije u pitanju samo sistem, koji bi zbog velikog dometa bio ključni faktor odvraćanja svakog eventualnog agresora, nego je ovo i izuzetan poslovni potez. Na toj raketi Srbija bi mogla da zaradi silne pare – zaključuje Karan.

(Srbija Danas)

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ako se Vucko zaista okrenuo Kini, onda ce jos ispasti da je pametniji nego sto sam mislio. Od Rusa i Amera mi nemamo sta dobro da ocekujemo, a sa Kinezima imamo ogromne sanse: mi njima ulaz u Evropu, oni nama vojnu opremu. Treba otvoriti kinesku vojnu bazu sto pre.

 2. rango says:

  maa daaj te bre vishe..ko bruji koga broga za napuvane budalastine i lupetanja..

 3. Popara Dorcol says:

  Kakve gluposti!!! Bice to Kao u prvom svetskom Ratu sa francuzima , prodali nam haubice I municiju koja ne pase. Imamo najbolje inzinjere sveta a kupujemo strano sranje Kako bese Ono, sladje je strano govno od domace torte

 4. Popara Dorcol says:

  Ili da dodam ... mazu se oci , da se nevidi gde novac ispod stola zavrsava

  • Buba says:

   Popara Dorćol ma važno je biti dežurni kritičar

 5. TC Srbija says:

  Papir trpi sve ,Sta smo do sada videli. Kupljena 2 Mi 171 pre dve godine i to da bi nam zamazali oci. Ne zaboravimo tragediju koja se desila padom istog Mi 17 i pogibijom sedam osoba medju kojima i jedna beba .Uzroci pada još nisu razjašnjeni.Jos dva galeba su se srušila sa pogibijama pilota i to u relativno skorijoj prošlosti, uzroci nisu obelodanjeni. Dalje, dobijena 6 mig 29 iz Rusije ,trebalo im je devet meseci da prva dva osposobe i prilagode standardu ICAO već postojecih 29-tki, dalje potpisan ugovor sa Erbasom,palaćeno i on će biti realizovan u toku ove i naredne godine. SVE OSTALO SU SAMO NAKLAPANJA nijedan ugovor još nije potpisan. A ovamo se priča šatro najača sila na balkanu. Jad i čemer, a vojsci fali bukvalno sve,troše se resursi RV'PVO iz vremena JNA, a oni se frljaju sa kojekavvim plusevima. O kakvom mi suverenitetu,neutralnosti pričamo o kakvoj samostalnosti lažemo naš narod, a u generalštabu i delje obitava kancelarija nato. Vrlo je izvesno kakvu su nam sudbinu izabrali OVI u ime svih nas.

 6. opet ja says:

  Ma pošto je prvo prodao Kinezima ceo Bor za sitne pare, išao je tamo da traži utočište kada ga budemo skinuli sa vlasti. A možda je tražio sofver kojim bi automobili postali leteći...

  • petrovgrad says:

   Sloba je Kini predao stelst tehnologiju, onako galantno za dž. Da budem jasan srušeni F117 poklonio Kinezima, a oni ga iskopirali. Zbog toga su i bombardovali Kinesku ambasadu misleći da je avion u garažu, ali su izgleda zakasnili. Dok su Ameri doznali, avion je bio rasšrafljen u sitne deliće i studenti Mire Marković u džepove odneli pravac Peking.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *