ЦЕО СВЕТ ЈЕ ЧЕКАО: Ово је амерички одговор на С-400 и С-500

CEO SVET JE ČEKAO: Ovo je američki odgovor na S-400 i S-500

20 novembra 2019

SAD su formirale novu jedinicu, takozvanu 16. vazdušnu armiju, čiji je glavni cilj uništenje ruskih sistema protivvazdušne odbrane S 400, kao i najnovijeg S-500, ali eksperti ističu da će se njene aktivnosti svoditi samo na prikupljanje obaveštajnih podataka.

U rad ove vojne divizije uključen je veliki broj obaveštajnih službi, a Amerikanci su razradili i detaljan plan dejstva. Za prikupljanje podataka o položaju ruskih PVO sistema i njihovim slabostima biće zadužene obaveštajna jedinica Sajber-komande i Državna bezbednosna agencija. Predviđanjem mogućih ruskih odgovora baviće se 363. obaveštajna jedinica, dok će 55. jedinica prikupljati podatke o taktikama, metodama i procedurama ruskih PVO sistema, pre svega S-400 i S-500. Sve ove informacije predavaće se američkim ofanzivnim snagama. Kroz rad obaveštajnih službi, SAD prvenstveno nastoje da otkriju način delovanja ruskih sistema.SAD bi mogle da sustignu Rusiju

Vojni ekspert Ivan Konovalov smatra da su saznanja američkih vojnih obaveštajnih službi o ruskim protivraketnim i protivvazdušnim sistemima ograničena. Prema njegovim rečima, postoje sistemi dugog dometa S-300 i S-400, srednjeg dometa „Vitez“ i kratkog dometa „Tor“ i „Pancir“, koji pokrivaju sve strateške oblasti u Rusiji, kako vojne, tako i industrijske, što znači da će na bilo kojoj visini svaka akcija protivnika biti presečena.

„Amerikanci se nadaju da imaju kompleksno rešenje. Oni veruju da će njihova armija sajber-napadima onesposobiti ruske PVO sisteme, a da će potom upotrebom raketnog naoružanje, ne ulazeći u zonu dejstva, uništiti te iste sisteme. Međutim, ta taktika je sporna“, rekao je Konovalov.

Kako objašnjava, S-400 ima veliki domet, a pored toga, Rusija ima visoko razvijene sisteme za elektronsko ratovanje, koji mogu da utiču na bespilotne letelice, lovce, bombardere, kao i na raketno naoružanje.

„Amerikanci se nisu posebno bavili sistemima za elektronsko ratovanje, imaju dobre sisteme za kosmičko izviđanje, ali se cela njihova akcija svodi na praćenje i prikupljanje podataka. SAD zapravo nemaju adekvatan i potpun odgovor na ruske PVO sisteme“, rekao je Konovalov.

Ruski eksperti ističu da bi SAD mogle da sustignu Rusiju u ovoj oblasti za 5 do 10 godina, ako bi ruski Vojno-industrijski kompleks obustavio usavršavanje protivvazdušnih i protivraketnih sistema. Međutim, već je razvijen novi sistem S-500 „Prometej“, a S-400 se unapređuje.

Amerikanci žele da spreče gubitak monopolskog položaja

Šef Centra za istraživanje problema nacionalne bezbednosti, pukovnik u penziji Aleksandar Žilin smatra da je reč o borbi za tržište oružja, gde se, iz američke perspektive, konkurencija ne zasniva na principu kvalitet-cena, već na tome „ko jače zavrne ruku potencijalnim kupcima“.

„SAD su uvek dominirale na tržištu oružja, primoravajući svoje saveznike, koji su zapravo taoci američke politike, da kupuju njihovo oružje. A danas jedna od zemalja-članica NATO-a kupuje ruski S-400, dok su Indija, pa čak i Saudijska Arabija, takođe izrazile želju da poseduju ruske PVO sisteme“, rekao je Žilin.Provokacijama, dezinformacijama i grandioznim planovima, Amerikanci žele da spreče gubitak monopolskog položaja u trgovini oružjem, čak i u onim državama koje kontrolišu.

Žilin dodaje da ruski PVO sistemi obesmišljavaju američku vojnu doktrinu:

„Američka armija nije namenjena za zaštitu sopstvenih teritorija. U vojnoj doktrini SAD su ’crno na belo‘ napisani svi zadaci američke vojske, koja je čisto intervencionistička, odnosno usmerena na vojna dejstva na tuđim, stranim teritorijama. Međutim, ruski PVO sistemi otežavaju ili čak sprečavaju mogućnost za primenu avijacije, što Amerikancima predstavlja veliki problem.“

Prema rečima stručnjaka, jedno je „pi-ar kampanja“ , a drugo rusko oružje koje je pouzdano, efikasno i provereno u realnim okolnostima.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Kompleksi su cudo, sami sebi kopaju jamu.

 2. M says:

  Prvo,Rusi su izvezli-prodali dosta tih S-300,S-400,Pancira,itd.,pa čak i osvjedočenim USA saveznicima!Sve će to USA tehnički itd.detaljno proučiti,i razviti načine borbe protiv njih,ako već nisu!Drugo,već i ptice na grani znaju da ni jedan raketni proturaketni sistem,ne može izdržati-odbraniti masovni raketni udar!A USA-Zapad ima novaca za masovne raketne itd. udare od kojih zapravo nema odbrane!Treće,USA svoju proturaketnu odbranu izgleda temelji na navodno Teslinoj neprobojnoj elektronskoj kupoli-kugli?!?I Rusi imaju za to elektronske ometače(i topove?),izgleda na drugom principu,nadam se dovoljno djelotvorne!Kako stoje s laserima,nezna se!Ali,proturaketna odbrana izgleda napreduje u novim smjerovima!?!Koja će moći odbiti i masovne raketne,dronske i sl.udare!Ali vjerovatno opet biti podložna i nekim drugim novim ometanjima i napadima!Na čemu već vjerovatno rade u jedni i drugi!I treći!

  • padre says:

   Glupih li Rusa!

 3. opet ja says:

  Mogu amerikanci samo da maštaju da će naći način da prevaziđu rusku PVO. Nisu oni 5-10 godina iza Rusije nego 30, a u razvoju, a možda čak ni u planovima nemaju sisteme na nivou ruskih. A piše u tekstu da se nisu bavili sistemima za elektronsko ometanje i tu tek kaskaju decenijama.

 4. M says:

  Evo ovih dana hrpa Izraelskih ratnih aviona leti i raketama uništava sve željene ciljeve u Siriji,čak i u Damasku!A Sirijsko-Ruski S-300 nisu srušili NITI JEDAN OD TIH AVIONA,a niti raketa dovoljno,jer su uništile zadane ciljeve!To može biti zbog političke odluke,ali je vjerovatno zbog Izraelske vojne vještine i tehnike!Nedavno su letjeli i s F-35 preko Sirije,kako su htjeli,vjerovatno nevidljivo!?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *