ЦЕО СВЕТ КОРИСТИ ПОЈАМ КОЈИ ЈЕ НАСТАО У СРБИЈИ! Конгреси, самити, конференције, међународне организације, нико не може без тога! (ВИДЕО)

ЦЕО СВЕТ КОРИСТИ ПОЈАМ КОЈИ ЈЕ НАСТАО У СРБИЈИ! Конгреси, самити, конференције, међународне организације, нико не може без тога! (ВИДЕО)

23 септембра 2018

Најважнији појам дипломатије и равноправности саговорника, округи сто, настао је на тлу данашње Србије, у Сремским Карловцима. Било је то далеке 1699. године, приликом склапања Карловачког мира, којим је окончан дуготрајни рат између Турске и Аустрије.Представници Отоманског царства и хришћанске алијансе, коју су чиниле Аустрија и њене савезнице Венеција, Пољска и Русија, уз посредовање Енглеске и Холандије, потписали су документ након 72 дана преговарања. Преговори су били толико напорни да је млетачки посланик током њих умро и његов гроб се налази у дворишту капеле.

Све делегације су у просторију (импровизовану бараку), подигнуту на ничијој земљи, улазиле истовремено и на посебан улаз, како нико не би био почаствован што је ушао први, или пак запостављен, ако би ушао последњи. Нису могли да се договоре у вези с тим ко ће сести на чело стола, па су преговори одлагани док није направљен округли сто, први пут ту употребљен ради преговора и од тада се користи као термин у дипломатији.

– Данашњу Капелу Госпе од Мира у Сремским Карловцима подигли су, у спомен на Карловачки мир, овдашњи католици 1817. године, а у протекла два века, као израз жеље за миром, о њој брину људи разних конфесија – рекао је месни свештеник Иван Рајковић.

(Pravda)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Osvajac Wimbledona says:

    Sreca vatikanci su gotovo nestali iz Vojvodine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u