ЦЕО СВЕТ КОРИСТИ ПОЈАМ КОЈИ ЈЕ НАСТАО У СРБИЈИ! Конгреси, самити, конференције, међународне организације, нико не може без тога! (ВИДЕО)

CEO SVET KORISTI POJAM KOJI JE NASTAO U SRBIJI! Kongresi, samiti, konferencije, međunarodne organizacije, niko ne može bez toga! (VIDEO)

23 septembra 2018

Najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, okrugi sto, nastao je na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima. Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.Predstavnici Otomanskog carstva i hrišćanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja. Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele.

Sve delegacije su u prostoriju (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao poslednji. Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen radi pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

– Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva veka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija – rekao je mesni sveštenik Ivan Rajković.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Osvajac Wimbledona says:

    Sreca vatikanci su gotovo nestali iz Vojvodine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *