ЦЕО СВЕТ ОПЕТ ЗАБРИНУТ: У Кини се појавио нови вирус – ХАНТАВИРУС!? ДА ЛИ ТРЕБА ДА БРИНЕМО?

CEO SVET OPET ZABRINUT: U Kini se pojavio novi virus – HANTAVIRUS!? DA LI TREBA DA BRINEMO?

25 marta 2020

Mogućnost da se iz Kine svetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Telo muškarca koji se srušio i umro u autobusu u Kini, u provinciji Junan, hitno je testirano na virus korona. Analiza je, međutim, pokazala da je taj čovek bio pozitivan na potpuno novi, mnogo smrtonosniji virus koji, kako navode eksperti, nije direktno povezan s virusom korona, ali imaju gotovo iste simptome.Kineski državni mediji preneli su da je zasad neidentifikovani muškarac, iz provincije Junan, preminuo u linijskom autobusu kojim je putovao na posao u provinciji Šandong.

Državni servis na engleskom „Global tajms“ prenosi je da je preminuli bio pozitivan na hantavirus, a da su i ostala 32 putnika takođe odmah testirana, ali ne navodi nikakve druge detalje.

Mogućnost da se iz Kine svetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Hešteg #hantavirus pojavljivao se u gotovo svim „trending listamana“ na internetu od ponedeljka, ali su eksperti brzo reagovali saopštenjima u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u retkim slučajevima prenosi među ljudima.

„Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. veka, tokom američko-korejskog rata, u rejonu reke Hanta. Prenosi se na ljude isključivo s pacova i miševa, i to u slučaju kad ljudi u svoj organizam unesu telesne tečnosti glodara. Prenošenje s čoveka na čoveka je veoma redak slučaj“, objavila je na Tviteru švedska naučnica Sumaja Šaik, uz napomenu: „Molim vas da ne paničite, osim ako ne planirate da jedete pacove!“

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus retko javlja n na Zapadu, ali da je procenat smrtnosti od te bolesti oko 38 odsto.

„Simptomi se javljaju u roku od najviše osam nedelja od trenutka izlaganja čoveka svežem urinu, izmetu ili salivi zaraženih glodara“, navodi se na portalu CDC-a, uz napomenu da se virus može veoma lako dobiti iako vas eventualno ujede već zaražena životinja.Simptomi su, u mnogim slučajevima, slični ili gotovo isti kao simptomi korone: groznica, glavobolja, kašalj, gubitak daha. Jedan pacijent je naveo da se osećao „kao da mu je neko snažno vezao široku traku oko grudi, ali mu je istovremeno stavio I jastuk preko lica“.

„Hantavirus plućni sindrom“ je u SAD proglašen za „nacionalno prepoznatljivu bolest“ još 1995. godine, ali zasada nema registrovanih slučajeva prenošenja virusa između ljudi. U nekoliko navrata, takvi slučajevi su registrovani u Čileu i Argentini, ali je to posebna podvrsta bolesti, koja se naziva „virusom“ sa Anda.

„Za infekciju hantavirusom ne postoji terapija lek, niti vakcina“, upozoravaju naučnici. Pacijenti najčešće završe na intenzivnoj nezi, jer moraju, između ostalog, da preguraju period teških respiratornih problema.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gardista says:

    Sada smo obazrivi i na muve koje lete, gledamo el kaslju...prsnucemo kao covecanstvo zbog par globalista.

  2. Duh proroštva says:

    Da, zbog par globalista, ali šta mislite zašto se ovaj zove samo 19? Zato što planiraju seriju i spektar svih i svakakvih virusa koji će konačno da zatru čovečanstvo, nema stajanja ako treba i deceniju, ali ćemo verovatno ispariti do zlatne milijarde već do kraja 2020.

  3. Gabrijel says:

    Kovid 19 bio ćorak na Kineze? Izgleda da su spremili celu kolekciju sve jače od jačeg? Neko je se već skrio u sklonište i potpalio vatru Armagedonsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *