ЦЕО СВЕТ СЕ ПИТА: ЗАШТО ПУТИН НЕ ДА АСАДУ С-300? Ево одговора

CEO SVET SE PITA: ZAŠTO PUTIN NE DA ASADU S-300? Evo odgovora

14 jula 2018

Nebrojeno puta su me pitali: “Zašto Putin ne daje Asadu S-300?“ Pre svega, želeo bih da kažem da, da sam ja Putin, ja ne bih snabdevao sirijsku vojsku sa S-300 u ovom trenutku.

Rusija je u Siriji, po pozivu legitimne vlade te suverene države, sa jednom svrhom: da oslobodi Siriju terorističke posredničke vojske Zapada. Ne da bi započela Treći svetski rat piše Džordž Ades na blogu a prenose ruski mediji.Dozvolite da vam objasnim. Šta se dešava ako sirijska vojska dobije S-300 i iskoristi ih kako bi oborila američki/NATO ili izraelski avion? Da li će ove superiorne sile povući i ostaviti Siriju na miru? Malo verovatno.

S-300 može biti jedno od najboljih protivavionskih oružja, ali to nije nuklearno oružje. Samo po sebi, ono neće biti dovoljno da se odvrati određeni protivnik. Mnogo više će biti potrebno da se suprotstavi odmazdi koja će sigurno uslediti kada Sirijci iskoriste takvo oružje.

Da li su sirijska vojska i narod, koji su izmoreni višegodišnjim borbama protiv ovih posredničkih snaga, u poziciji da se suoče sa totalnim ratom sa Izraelom i/ili SAD-om/NATO-om?

I kakav bi bio odogovor Rusije na takav eventualni ishod? Da li bi ona mirno stajala po strani i gledala kako saveznika uništavaju SAD i njihovi podanici? Šta se dešava ako se oni uključe, ako sami Rusi počnu da obaraju izraelske i/ili NATO avione? Razmislite…

I S-300 i S-400 su prisutni u Siriji. Oni su u rukama ruske vojske i, pošto teroristi nemaju svoju službenu vazduhoplovnu snagu, njihova svrha je da deluju kao sredstvo odvraćanja. Do sada je ovo prilično dobro funkcionisalo.

Neka Sirija prvo oslobodi svoju zemlju. Neka Sirijci ponovo preuzmu kontrolu nad svojim granicama. Neka predahnu od svih ovih godina borbe, i biće dovoljno vremena da se toj zemlji obezbedi sve što je potrebno kako bi se zaštitio njen integritet. Sada nije vreme.

Primarna briga ruske vlade i njene vojske je očuvanje blagostanja i bezbednosti ruskog naroda.

Oni nisu tamo da zadovolje želju nekih ljudi za krvlju.

Rusija nije napala ili bombardovala, pretila da će napasti ili bombardovati bilo koju zemlju. Sve akcije ruskog rukovodstva ukazuju na to da oni uvek žele da probleme rešavaju dijalogom, a ne silom.

Ruska vojska je bez sumnje snažna, ali njihova funkcija je odbrana ruskog tla i ruske nacije.

Molim vas, izbegavajte komentare poput: “Rusija se plaši da krene na Izrael.“ Da je Izrael napao Rusiju ili Ruse, ne sumnjam da bi se oni i više nego adekvatno branili.

Zapamtite, ovde ne govorimo o tučama u školskom dvorištu. Jednom kada rakete počnu leteti, vrlo brzo će postati grozno i neće biti poput gledanja holivudskog filma iz udobnosti vaše dnevne sobe.

Webtribune.rs

KOMENTARI20 komentara

 1. milorad says:

  zato što je tamo s-400 u ruskim bazama i još kojekude, dovoljni su radari i sateliti:)Zato ameikanci ne lete iznad sirije oboriće ih i BUK sa takvim 3d radarskim sistemom koji ima s-400.Nema potrebe za s-300, nebo iznada sirije je potpuno ZATVORENO za šakale. Izraelci uleću povremeno da bi vršili nasilno izvidjanje gde su ozračeni ali to će uskoro sve više biti kamikaze napadi, naučiće ih rusi da razmišljaju pre nego upale motore:)

  • Kulak says:

   Židovski lobi u Rusiji je izuzetno jak. Židovi drže bankarstvo i poslove sa naftom i plinom u Rusiji.Židov Rotenberg je nedavno sagradio i Krimski most.Vladimir Putin neće uraditi ništa šta bi bilo protivno interesima Izraela na Bliskom istoku.Zato Sirija neće dobiti bilo kakvo oružje od Rusije koje bi se moglo iskoristiti za agresivne namere prema Izraelu.

   • Miraš. says:

    Sirijska vojska nije mogla istovremeno da se bori i porazi mnogobrojne spolja podržavane "zelene" terorističke grupe i još da se bori i protiv terorista ISIS. Zato se u početku više borila protiv "zelenih" nego protiv "crnih". Tek nakon dolaska ruske vojske krajem 2015 godine i tek nakon pravljenja deeskalacionih zona početkom 2017 godine uspeli su da se obračunaju sa ISIS i to krajem prošle godine. Ove godine gledamo novu fazu ratovanja kada snage SAA ponovo ratuju protiv zelenih da bi konačno likvidirali "zelene" teroriste. Ostala im je još samo deeskalaciona zona Idlib koju bi mogli da likvidiraju za otprilike 4 meseca, dakle do kraja godine. Da li će dotle Damask uspeti da napravi neki sporazum sa Kurdima na čemu se već radi ili će snage SAA nakon likvidacije skoro svih zona "zelenih" ući opet u novu fazu ratovanja ali protiv SDF - to ćemo tek videti. Očigledno je da su dosad snage SAA izbegavale sukobe sa SDF jer bilo bi im baš premnogo, a bilo je prilika i da sa njima udju u sukob. Bitno je da SAA konačno likvidira sve pobunjenike na ovoj većoj strani Sirije zapadno od Eufrata koja čini oko 72% teritorija Sirije. Tada bi značajno skočila snaga Sirije bilo za dogovor sa Kurdima, bilo za vojni obračun sa Kurdima. SDF čine pretežno kurdske snage mada medju njima ima i lokalnih Arapa i oni trenutno kontrolišu teritorije istočno od Eufrata koje iznose oko 28% teritorija Sirije. SDF trenutno kontroliše zapravo oko 25$ tih teritorija a verovatno će do kraja godine i oni završiti obračun sa ISIS. Moguća nova faza ratovanja u Siriji bila bi sirijsko- kurdski obračun, ako se ništa politički ne dogovore. Jasno je da snage SAA ne mogu istovremeno da udare PRAVO po svim neprijateljima i još da uspešno napreduju. Samoubistvo bi bilo da su udarili istovremeno na: razne "zelene" terorističke grupe, protiv ISIS, protiv SDF, protiv snaga američke koalicije, protiv Izraela, Turske, S. Arabije, itd. UDRI PRAVO PO SVIM NEPRIJATELJIMA je najgluplja vojna taktika koja postoji jer je po pravilu samoubilačka. Nju je često primenjivao i naš dugogodišnji vrhovni komandant J.B.Tito, pa je tako najpre 1941 godine žrtvovao Radnički bataljon na Kadinjači kod Užica, a da bi on i njegova pratnja uspeli da pobegnu za Sandžak. Poznato je da prilikom nemačkog desanta na Drvar bio je takodje spreman da se preda. Celokupno njegovo navodno slavno ratno komandovanje zaslužuje ozbiljnu i nepristrasnu stručnu reviziju. Ne ratuje se samo kao odlučna budala te izbacite iz glave te „nauke“ koje je nama naša slavna partizanska borba dala. Imali smo svetski priznatog vojskovodju Živojina Mišića te čitajte kako je on ratovao i učite . Za razliku od pomenutog J.B.Tita, kao što vidimo Sirija jeste teško i ozbiljno napadnuta, ali sirijski predsednik Bašar el Asad je gotovo stalno prisutan u Siriji i nigde ne beži. Celo vreme sirijskog rata Bašar el Asad uglavnom je boravio u Damasku, a Damask je konačno oslobodjen tek u Maju ove godine.

   • Miraš. says:

    Sa daleko većom sigurnošću treba primetiti da Američka koalicija saradjuje sa ISIS. Način kako su preuzele poznato naftno polje Omar 20.10.2017.godine kurdske snage koje podržavaju Amerikanci ukazuje na američku saradnju sa ISIS. Poznate snage SAA Tigrove snage boreći se protiv ISIS počele su da zauzimaju rubne delove naftnog polja Omar, a teroristi ISIS za veoma kratko vreme su se povukli i snage SDF istakle su svoju zastavu iznad tog naftnog polja.

   • Miraš. says:

    Upravo se desilo da Američka koalicija ubila je više od 30 v0jnika i oficira sirijskih snaga u jugoistočnoj Siriji. Oni su pokušali da osvoje mesto Hajin odmah na drugoj istočnijoj strani Eufrata koje još uvek drže teroristi ISIS. Dakle jasno je da u ovom slučaju američka koalicija bila je vazdušna podrška teroristima ISIS. Pritom važno je primetiti da američke snage takodje su iligalno prisutne u Siriji. Ilegalno je prisutan ISIS u Siriji i jednako isto tako ilegalno prisutni su i Amerikanci u Siriji. Braća po materi.

   • Miraš. says:

    Za razliku od Američke koalicije nikad nije primećeno da ISIS saradjuje sa ruskim vojnim snagama od Siriji. Ne možete tek tako omalovažavati i brisati smisao ruskog vojnog učešća u Siriji. Slična je situacija kao pred kraj drugog svetskog rata kad su nemački borci nastojali da se predaju zapadnim saveznicima, a ne Rusima. Taj isti zapad još 20-tih godina pre dolaska Hitlera na vlast već je ulagao u buduću Hitlerovu ratnu industriju.

  • Anti Ujak says:

   To o taktiziranju su samo price za malu djecicu. Amerikancu, pa ni onom najdebljem, ne smije da fali dlaka s glave, drzava stoji iza njih. Isto kao i Siptarima, koji su pod njihovom zastitom. Rusi su u novcanom dilu s Amerima, tu nema price. I to na najvisim nivioma vladanja svijetom

 2. milorad says:

  P.S odmazda će biti odmerena, ali če je sigurno biti, jer su dronovi koji su napadali rusku bazu u tartusu IZRAELSKI, samo polako osveta je jelo koje se jede HLADNO-

 3. dane Radakovic says:

  nebi ni Srbiji trebao -S-300 da crvene ustase iz beograda daju RUSKU BAZU U SRBIJI Toliko glupi srbi u Srbiji

 4. MILICA says:

  kako fino objasnjeno ...samo imbecili imaju komentare u stilu:" Rusija se boji." Zivjela Rusija i ruski narod, sa njima je bolje, ljepse i sigurnije na ovoj ispacenoj planeti.

 5. DonDon says:

  Zato sto tako mora. Tata iz SAD je rekao ne daj i .

 6. goran says:

  Nema nista od osvete, Rusi lizu cionistima stiklu vec dvesta godina, a tako ce i ostati.

 7. Cvetko says:

  Izgleda da S-300 nije učinkovit kako ga Rusi hvale.Da je učinkovit, nalazio bi se u Siriji i uterao strah u kosti izraelskoj avijaciji.Učinkovit je samo na hartiji!

  • Velika Metla says:

   Cvetko,usRašo,pogrešio si,nije ti ovo Al-Džazira! Da nije "učinkovit"odavno bi Asad mirisao travu odozdo! Kapiraš? Moj ti kapiraš!

   • Cvetko says:

    Gde je to S-300 dejstvovo i pokazao na terenu svoju vatrenu moć?Ćale ti bre usraša!Asada, spsili pešadinci, Hezbolah i iranci, uz pomoć ruskih SU-25?To strašno oružje još nitko nije video kako dejstvuje, osim rusa.

    • Velika Metla says:

     Cvetko,moj ĆALE ne izgovara "učinkovit" i "hartija",zato što je Srbin,nego kaže efikasan i papir,isto kao i ja! A što se S-300 tiče? Pa što ga ne provere naci-amerikanci?

  • Miraš. says:

   Niko dosad nije se usudio da napadne države koje poseduju S-300 te samo zato nismo videli kako on brani prilikom pravoj napada. S-300 obara ne samo rakete nego i avione na rastojanju do 150 km. Isporukom S-300 Siriji celokupno izraelsko ratno vazduhoplovstvo bilo bi prizemljeno. Ne preti Izrael uzalud da će ga odmah uništiti. Širina države Izrael od Haife do Tiberiasa, veoma blizu Sirija, je 50,66 km. Od upravo oslobodjenog sirijskog grada Dara do Tel Aviva ima oko 138 km, dakle manje od 150 km. Od Daree do Jerusalima ima 127 km, dakle manje od 150 km. Cela severna i veoma važna vojna oblast Izraela bila bi sigurno blokirana, a Golan bi bio vraćen Siriji veoma brzo. Ako Rusija donira Siriji ovaj sistem to bi bio sličan problem i za susedne manje države Liban i Jordan, samo što one nisu u takvom neprijateljstvu sa Sirijom kao Izrael.

 8. solac says:

  Ziveo Ruski Car!

 9. Miraš. says:

  Ne isporučivanje Siriji sistema S-300 obezbedila je Izraelu neku vazdušnu superiornost na sirijskom nebu,. Dosad je to Izrael koristio kao da ima zeleni signal iz Moskve da vrši napade sa svojom avijacijom po ciljevima u Siriji. Pravdali su takve napade da navodno udaraju samo na Hezbolah i na iranske snage prisutne u Siriji tvrdeći da one za Izrael predstavljaju opasnost, ali svi ti izvršeni izraelski napadi po medjunarodnom pravu jesu agresija na Siriju. Bez sistema S-300 koji se ovde pominje, a naprimer sa više sistema Pancir S-1 verovatno bi sirijska PVO bila još efikasnija nego dosad, ali time bi se samo podstakao rat na nebu i to sa NEZVANIČNOM AVIJACIJOM TERORISTIČKIH SNAGA U SIRIJI koju čine Izrael i SAD. Nove i učestalije napade na ciljeve u Siriji Izrael a i SAD pravdali bi odmazdom za njihove oborene avione, i još bi naravno mogli da ni ne pomenu svoje drage teroriste koje zapravo štite. Posledice takvog rasplamsavanja sukoba osetile bi se itekako i na sirijskoj zemlji. Nakon napada trojne NATO koalicije na Siriju sredinom aprila pominje se ova mogućnost da Rusija isporuči sisteme S-300 sirijskoj vojsci, što je prvi izjavio Sergej Lavrov a kasnije i neki drugi ruski zvaničnici - sada to služi najviše kao ozbiljna pretnja Izraelu, a i SAD, da smanje vazdušne napade na Siriju. Da pretpostavimo da je Rusija već isporučila sisteme S-300 Siriji i to pre ofanzive SAA u jugozapadnoj Siriji blizu Izraela koja je sada u toku. Na to bi Izrael prekinuo postojeće komunikacione kanale sa Rusijom, nastojao bi da uništi i isporučeni S-300 i još bi izraelske snage puno više napadale snage SAA tokom njihovih borbi protiv terorista. Snage SAA nastupaće, što silom što milom (pregovori) u zapadnoj Dari i Kunejtri baš u narednim danima i nedeljama pa videćemo šta će biti. Biće veoma dragoceni rezultati Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana, a u Dari je dosad baš bilo njihovih dobrih rezultata, jer će to značajno skratiti rizično vreme kada napada dežurni ludak iz susedstva. Plan sirijskih neprijatelja za pokrajine Dara, Kunejtra bio je da istope ranije oslobodjene teritorije Dare više od 1.000 km2 i takodje da preuzmu i susednu manju pokrajinu Suvajda koja je od ranije skoro cela bila slobodna. To bi bila još jedna oblast koja bi se osamostalila i vremenom otcepila od Sirije, a njen centar bi bio u gradu Dara, dakle plan je bio sličan kao za Sirijski Kurdistan. To bi ujedno bila i poveća bafer zona za ranije oteti sirijski Golan. Amerikanci jesu pretili na početku sirijske vojne operacije Basalt zbog likvidiranja ove deeskalacione zone, ali se nisu ni usudili da pruže direktnu i otvorenu vojnu pomoć svojim dragim teroristima. Dakle ostavili su svoje saveznike na cedilu što utiče da oni brže odustaju od borbi sa SAA. Izrael dok ovih nedelja gleda opštu propast takvog plana verovatno je nezadovoljan. Sada Izrael jedino još može da pokuša da izazove opštu eskalaciju sukoba sa Sirijom napadajući snage SAA u blizini Golanske visoravni, a onda bi zvao i Pentagon da ga "jadnog" i "napadnutog" brani. Ipak to je sve manje izvodljivo i sve manje moguće, delimično i zbog toga što NEMA JAKIH I ZNAČAJNIH ZAOŠTRAVANJA na relaciji Izrael-Rusija: Komunikacioni kanali Izrael-Rusija rade, Netanjahu i ostali izraelski zvaničnici vidjeni su često u zvaničnoj poseti Moskvi. Nema više ni svrhe jer veći deo pokrajine Dara oko 80% je već oslobodjen, a predao se i glavni grad pokrajine Dara kao važan centar.

 10. Miraš. says:

  Američka koalicija je takodje poznata po svojim vazdušnim napadima na snage SAA u Siriji i bilo je više takvih napada tokom rata u Siriji. Kažu da je napada na sirijske snage bilo i tokom napada SAD na Irak nakon 2003 godine, a pre izbijanja rata u Siriji. Napadi su vršeni na snage SAA uglavnom u blizini iračke granice i bili su smrtonosni, ali tome tada nije davan preterani medijski publicitet. Tokom rata u Siriji najbrutalniji i najteži napad američkih snaga na vladine sirijske snage izvršen je u blizini grada Deir ez Zor, koji je u to vreme bio pod opsadom džihadista Islamske države. Napad je imao za cilj da da vetar u leđa džihadistima Islamske države kako bi osvojili tada poslednji bastion slobode na istoku Sirije. U tom napadu ubijeno je između 62 i 90 sirijskih vojnika i još veći broj je ranjen, a odmah potom je pokrenuta velika ofanziva džihadista Islamske države na „sirijski Lenjingrad“ Deir ez Zor, koji je odbranjen zahvaljujući pokojnom generalu Isamu Zahredinu. AMERIKANCI SU TO TADA PRAVDALI GREŠKOM. Ipak koliko takvih "greški" smeju da naprave jer svaki put RIZIKUJU da sami sebi daju ubrzanje za odlazak njihovih vojnih snaga iz Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *