ЦЕО СВЕТ СТРЕПИ: Да ли ће ПУТИН 15. септембра објавити рат Западу?

CEO SVET STREPI: Da li će PUTIN 15. septembra objaviti rat Zapadu?

12 septembra 2015

Vladimir PutinVladimir Putin, ruski predsednik, uzeće učešća u radu Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija koja počinje sa radom 15. septembra, a od trenutka najave njegovog dolaska u Njujork, svet analizira posledice koje bi mogao imati nastup trenutno najuticajnijeg svetskog lidera pred članicama Ujedinjenih Nacija.

Svet praktično gori na više tačaka, od Ukrajine do Sirije preko Arktika, a koliko je značajan dolazak Putina u Njujork, svedoči i to što je i srpski predsednik, Tomislav Nikolić, okarakterisao Putinovo predstojeće obraćanje celom svetu „istorijskim“.

Po mom mišljenju, predstojeća sednica UN će biti istorijska sednica, kao što je bila i ona kada je Hruščov, navodno, izuo cipelu i lupao njome o sto, govoreći da Rusiju niko ne sme da ponižava jer je ona velika zemlja, kaže Nikolić u intervjuu za ruski Sputnjik.

„Mislim da će to krajem septembra biti zaista parekselans događaj u Njujorku i da će mnogi na Zapadu shvatiti da se time što se igraju sa Rusijom, sa njenim osećanjem vrednosti, njenim ponosom, u stvari igraju sa desetinama miliona, stotinama miliona ljudi, a potom i sa svetskim mirom i bezbednošću. I da bi im bilo mnogo bolje da sarađuju sa Putinom jer to može da podigne svet, nego da se sa njim svađaju jer to može da sruši svet“, ocenio je Nikolić.

Pred dolazak Putina u Njujork, Barak Obama, predsednik SAD-a, izazvao je Rusiju i Putina na još jedan front, a to je Arktik.

Obama je tri dana boravio na Aljaski i tom prilikom poručio da će se Amerika na strateški način baviti pitanjem Arktika, vidno marginalizujući uticaj Rusije na ovom delu planete, a uticaj Rusije je ogroman, jer tamo Rusi imaju već vojne baze, naučne ekspedicije, aerodrome i kompletnu vojnu infrastrukturu.

Mnogi analitičari smatraju da će Putin dati svoj odgovor za Arktik upravo na predstojećoj UN sednici, ali najviše se strepi od moguće objave rata zbog Sirije koja doživljava svoj vrhunac.

Armija SAD je već počela sa napadima na armiju Sirije koju podržava Rusija, pa je tako danas javljeno da je armija SAD izvršila napad dronovima na pozicije armije Sirije. To je uvećalo tenzije između SAD i Rusije, jer je Rusija aktivni saveznik Sirije.

Ruski vojnici su prisutni u Siriji, rekao je opet danas ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov.

Rusija pomaže u borbi protiv terorizma ne samo Siriji, već isporučuje oružje i Iraku i drugim zemljama u regionu, rekao je Lavrov.

„Mi nastavljamo da pomažemo vladi u Damasku u opremanju sirijske armije svime što je potrebno, kako bi ona sprečila ponavljanje libijskog scenarija i drugih tragičnih događaja u tom regiona zbog opsednutosti nekih naših zapadnih partnera idejama promene neugodnih režima“ – rekao je ruski ministar.

Rusija ne pruža dodatnu vojnu pomoć Siriji, ali ukoliko to bude bilo potrebno, pomoći će Damasku na njegov zahtev i u punom skladu s međunarodnim pravom, naglasio je Lavrov.

„Mi nikada nismo skrivali naše vojno prisustvo (u Siriji). Naši vojni stručnjaci tamo rade, pomažu sirijskoj armiji u obučavanju vojnika rukovanju našim oružjem – istakao je šef ruske diplomatije. – Nikakve dodatne korake Rusija trenutno ne preduzima. Ukoliko oni budu potrebni, mi ćemo preduzimati te korake u punom skladu s našim zakonodavstvom, međunarodnim pravom, u skladu sa našim međunarodnim obavezama. Naravno, isključivo na zahtev i uz saglasnost sirijske vlade ili drugih zemalja regiona, ukoliko bude potrebno pružiti pomoć i njima u borbi protiv terorizma“.

SAD gledaju kroz prste onima koji žele da koriste terorističku grupaciju Islamska država za smenu predsednika Sirije Bašara Asada. To je ogromna greška, izjavio je Lavrov, odgovarajući na pitanje agencije TASS.

Zvanični Kremlj je saopštio da postoji mogućnost susreta Putina i Obame prilikom sednice UN, ali pod uslovom da poziv na sastanak dođe iz Bele kuće.

Rusija stoji na stanovištu da sve diplomatske veze i narušeni odnosi moraju biti obnavljani inicijativom onih koji su i pokrenuli rušenje istih sankcijama protiv Rusije.

Analitičari ocenjuju da bi oštri stavovi Vladimira Putina, kao i mogući uslovi za dalju saradnju Rusije i Zapada, upućeni sa mesta kao što je Generalna skupština UN, mogli značiti svojevrsnu otvorenu objavu svetskog rata.

(Pravda)

KOMENTARI15 komentara

 1. Apis says:

  Ne strepi svet nego SAD i EU! Razbojnici nisu svet nego polusvet, olos koji zivi od pljaćke i krvi. Potuno svestan rizika ja jedva cekam konacno resenje jer tortura SAD vodi svet u pakao. Ne treba se plasiti smrti, smrt ceka svakoga a kada to Bog odlucuje. Vazno je u svakom trenutku zivota sacuvati savest i ponos.

 2. Altaj says:

  Naravno da ničega neće biti kako se forsira na sve strane. Putin je daleko iznad toga da nasedne na trenutne želje bilo Amerike, bilo Nikolića i sličnih. Što se tiče rata, ni Putin ga neće objaviti čak ni uvijeno, jer to i Amerika radi ali je ipak zaratovala sa Rusijom. To je već svima jasno. I Putin će fino nastaviti da ratuje bez objave rata i bez neke velike pompe o ratu. Ne znam kako će i šta će reći, li znam da ćemo svi biti zablenuti u govor Putina i trebaće nam bar mesec dana da shvatimo šta nam je rekao. Ne zato što će to biti uvijeno, nego zato što su naši mozgovi uvijeni viseći na medijima sveta danas, koji su svi redom počeli da raspravljaju o svemu na principima Gebelsove psihologije, ili već šta je. Moj savet je da niko ne pročita ama baš ni jednu jedinu reakciju na Putinov govor bar mesec dana. Samo tako ćemo ispravno shvatiti šta nam je rekao. Naravno da ni ja neću poslušati svoj savet, kao i niko od vas, ali ću vas potsetiti za par meseci kako smo naseli na more reakcija iz Amerike i ostalog sveta. Ima da nas zatrpaju sa klišejski(nemam pojma šta ova reč znači, ali je tačna)pripremljenim reakcijama na sve već predviđene i moguće varijante govora Putina. Ima da nas zatrpaju sa volejima, kornerima, penalima, suprotnimstavovima, jednakim stavovima, rušenjem, laćenje, podrškom govora i svim varijantama samo da bi dobili na vremenu i shvatili, pa tek nakon mesec-dva će doći do realnog sagledavanja svega što će Putin reći. Ne mogu da odolim i ta radosna neodoljivost je u sledećem, izdvojenom pasusu. Ali po običaju, čika-Putin će ih sve zahebat i reći će nešto na svoj po njih volšeban način. Dakle, ovaj čovek jeste danas najsnažnija ličnost na Planeti. Odavno nismo imali takvog. Ceo svet je zinuo i sa ogromnim nestrpljenjem čeka govor JEDNOG čoveka, a svi zaboravljamo da nam je već sve do danas rekao. Nema veze. I ja sam zino i ne shvatam da tako čekam njegov govor. Ko sudnji dan. Odakle je došla ova pomama iščekivanja Putinovog govora? Pa od tamo gde ih svrbi a ne mogu da se češu. Sa Zapada.

 3. Dušan says:

  Pogrešna formulacija pitanja jer je zapad odavno objavio rat Rusiji. Odavno.

 4. Lady Gaga says:

  Apise, a ja, vidiš, savršeno i uvek razumem sve što Putin kaže, jer mi je nekako blizak taj njegov način Mudre Lisice, i prosto uživam dok prca sirote EU piliće i izbezumljenu Američku Koku, i upravo je Putin odgovor na historijsko pitanje: TKO TO KECA KOKE, A NIJE PETAO? Šteta je samo što je obudovela Srbija okrenula leđa jedinom iskrenom prijatelju, ponašajući se kao pokondirena tikva (bez korena), i što je ne malo puta odbila pruženu ruku i bratski zagrljaj Majčice Rusije, a cenu svojih pogrešnih odluka smo već počeli debelo da plaćamo. Šta će Putin reći u Njujorcima tog nekog 15. septembrija? Ukratko, skrenuće pažnju mnogima da ne seru van rupe, jer On ima trupe da im ispomera dupe jednom za navijek. ...Amerima čestitam 11. septembar, uz želju da imaju još mnogo Kula Bliznakinja...

 5. miroslav says:

  Nece nista posebno reci.Za javnost se uvek govori o nekoj svetskoj pravdi ili nepravdi.UN ne postoje.Postoji samo zakon jaceg.Ostali statiraju u kukuruzu.

 6. milan says:

  Samo da im kaze dve recenice: Kako ste olosi! Je..ti cu vam nanu naninu!

 7. Apis says:

  LADY, jel govoris meni ili Altaju? Volim kada me spomenes makar i greskom.

 8. Altaj says:

  Apise, ne guraj Ledi na mene. Lepo je spomenula tebe i nemoj da se izmičeš. Pretpostavljam da si mlađi od mene i da ćeš lakše podneti udar. Ja ne bih izdržao ni prvu rundu sa našom divnom Ledi. Inače, ja je rado čitam i obožavam njen ratnički duh.

 9. Miticus says:

  @ Altaj @ A tebi bi kao smetalo da te spopadne neka mlada, pa makar umro od srcke? Umro bi kao junak na bojnom polju a ne ko p... (bip) u bolesnickom krevetu. Ako ovaj mladic vrda, snebiva se, znaci da jos nije naucio nesto o zivotu... A sto se ti krijes? Preuzmes teret na sebe i kazes mu: "e tako se to, sine, radi! Gledaj, pa sad i ti tako"

 10. Lady Gaga says:

  Pozdrav za genijalnog Apisa i superiornog Altaja! Greškom napisah APIS, misleći ALTAJ, ali bitna je suština onog što, sirota ja i nezaštićena, rekoh.

 11. Miticus says:

  Zna Gaga kome da se obrati ;) Altaj, sve sto biva i sto moze biti, moras biti naredan (spreman). Sad ti nema vrdanja. Mozda i prezivis a ako ne, oprosti se sad od najrodjenijih, pa se pokazi! Ili jesi ili nisi! To be, or not to be! Bar ce o tebi, na sahrani, pricati, kao o primeru vitalnosti, snage i junastva. Daces primer danasnjoj, mlitavoj, omladini.

 12. Altaj says:

  Ni sanjao nisam da je Apis pun plemenitosti i da će me s poštovanjem ispratiti. Ali, učimo se sve do zadnjeg daha. Ja sam opšti primer. Ja sam ponosni starac i prihvatam izazov. Prozvan sam! Svestan sam da je moje vreme došlo i nadam se da ću junački izdržati. Kad ja umrem...i tako dalje! Hvala vam prijatelji na toplim željama i lepom ispraćaju. Nema veze što ste me naterali ali ja sam uvek stajao na braniku otadžbine i ponosa i tako ću i završiti. Pozdrav našoj divnoj Ledi.

 13. Altaj says:

  Hvala gospodinu Miticusu i svima ostalima koji ste se okupili u ovom značajnom trenutku ljudske istorije. Ja jedva suzdržavam suze radosti gledajući divne ljude kako me ispraćaju na mom doslednom i poslednjom putu. Ledi Gaga, uvek sam vam se divio i to će otići samnom i u grob. Samo se nadam da će mi divna Dama ispuniti još jednu želju. Neka naš sudar divova bude tek posle najvećeg datuma u ljudskoj istoriji - Septembra Petnajstog, Božije 2015. Nego nešto me kopka oko ove dvojice - Miticusa i Apisa - Zašto me tako složno gurnuste tamo? A koliko vi to imate godina kada ljudskoj istoriji tako složno podmećete moja staračka leđa?

 14. Miticus says:

  Ja tek 4 banke, ali kao sto znas, dame biraju, kog ce da sa'rane, da l' na ovaj il' na onaj nacin. Nisam ni sumnjao u tebe da ces da sad pod stare dane pokleknes, pa da ceo zivot bacis u vodu, k'o da ga nisi ziveo. Bolje na spomen ploci da ti pise... da si se junacki odazvao izazovu. Pricace i staro i mlado, ziveces u svacijim mislima i imaces oreol junaka i sveca. Bices idol mladima, koji ce pomisljati: kad on onako mator moze, pa sta sam ja zinuo u kompjuter i drustvene mreze i trazim neki moj. I ja cu, da rkcem, pa nek' mi je poslednje. Altaj je meni svetlost koja me vodi. Nego da ti spomen ploca bude prazna i da pise na banderi "posle duge i teske bolesti, nas voljeni i nikad prezaljeni Altaj, ispusti plemenitu dusu. Borio se do zadnjeg dana, ali je bolest bila jaca i preovladala. Sahrana ce se obaviti dana, tog i tog. Ozalosceni:..." P.S. Znao sam coveka, koji je preziveo 2 infarkta a imao svalerku. Ni 60 nije imao. Doktor mu izricito zabranio svaleraciju. Zenu moze, al' svalerku ni po ceni zivota. No, pre smrti, ovaj ispred prodavnice pio sa ljudima pa, rekao: "je..em ti ovakav zivot, kad sam doziveo da ne smem nista, ne smem da se uzbudjujem, da se nasmejem kao covek, sve moram da pazim, jer ko zna kad me moze strefi pa da se udrvim..." I jednog dana... zavrsio bas na njoj, na svalerki. Ona ga odgurnula u neko siprazje i cutala, kako da kaze i kome? Sta da kaze? Zena njegova prijavila miliciji, nema joj coveka kuci, ne dolazi 3 dana, ne javlja se. Nasao ga neki sto radio u polju, golog, samo majicu je imao. Kad je milicija ispitivala njegovu svalerku, sta je bilo, ona rekla da su se samo malo pomazili, da nije ona od tih. Ne da se ona. Nece da se prica u selu da je ona takva, taman posla. Al' selo zna bolje, ne moz' se sakrijes. I vidis, Altaj, niko nista lose o njemu da kaze. Sve same pohvale i hvalospevi. A mogao je da legne u krevet i da pazi sta ce da jede, da se ne napreze, da ide na terapije, banje, da su kljuka lekovima... i opet bi ga strefilo, ni sam ne znajuci kad. Ovako, sam je sebi odredio trenutak.

 15. Altaj says:

  Prihvatam, pa nek mi bude šta mi Bog da! Nego, znaš ti ono naše - "Nema udarca bez starca?" E, sad tu ima i neka nova izreka, pa kaže -"Nema starca bez udarca!" I nije kraj. Mangupi dodali na kraju "naročito srčanog" I neću više da se dopisujem, jer može nešto da mi se omakne pa da se neko povredi, a ja to ne bih želeo. Samo me začikavate i gurate u propas(ovog sveta). Kud naleti među vas, majko mila!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *