ЦЕО СВЕТ СТРЕПИ! НОВИ РАТ НА ПОМОЛУ: Један позив мења све!

CEO SVET STREPI! NOVI RAT NA POMOLU: Jedan poziv menja sve!

19 februara 2020

Nakon što je objavljeno da Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskim Idlibom, u Moskvi za sada nema nagoveštaja o eventualnom sastanku Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da, bar za sada, nema ni konkretnih planova da se organizuje telefonski razgovor predsednika Rusije i Turske.Peskov, međutim, napominje da su predsednici u „bliskom kontaktu“ i da, ukoliko bude bilo potrebno, „telefonski razgovor može biti odobren bukvalno za nekoliko sati“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Moskva spremna da sarađuje sa Ankarom u vezi sa smirivanjem tenzija u Idlibu na bilo kom nivou, ali da nema naznaka o pripremama sastanka Putina i Erdogana.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nije isključio mogućnost da se lideri dve zemlje sastanu u narednim danima da bi razgovarali o situaciji u Idlibu.

Erdogan je prethodno rekao da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona „bez obzira na cenu“ i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema rečima turskog lidera, uprkos stalnim razgovorima o Idlibu, Turska i Rusija još su daleko od postizanja sporazuma o tom pitanju.

Kremlj je saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario.

(Tanjug)

KOMENTARI8 komentara

 1. Karital says:

  Ređo igra ligu prvaka.Ne boji se utakmice sa Rusijom?

 2. persida says:

  Putin je luzer, cim pregovaras sa slabijim znaci da si luzer.

  • Miraš says:

   Pročitaj još jednom: "za sada nema nagoveštaja o eventualnom sastanku Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da, bar za sada, nema ni konkretnih planova da se organizuje telefonski razgovor predsednika Rusije i Turske." - OVO VEROVATNO ZNAČI DA U SIRIJSKOM IDLIBU RUSIJA ĆE IMATI V O J N I ODGOVOR. Osim toga šta ima da razgovara sa budalom koja bez poziva šalje kopnene jedinice svoje vojske na stranu teritoriju, ali i bez zaštite iz vazduha. Retko se radja takva budala.

  • Miraš says:

   Erdogan preti verbalno i gomilanjem turske vojne sile na teritoriji Idliba. Ovo drugo računa da će uticati da Rusije povuče zahtev sa pregovora da se napravi nova linija razgraničenja i nov raspored vojnih posmatračkih punktova koji bi uvažilu najnovija napredovanja sirijske vojske. Erdogan bi želeo da Rusija povuče taj zahtev i zato preti na sve moguće načine. Rusija neće odustati te do kraja ne može se isključiti mogućnost da će Turska vojska stvarno napasti Sirijsku vojsku u Idlibu. U tom slučaju odgovoriće SAA sa naoružanjem kojim je oprema Rusija, a tu u Idlibu prisutna je i vojska Irana koja takodje ima sa čime da dejstvuje. Ako napadnu Turci neće znati ni šta ih je sve snašlo. U Ankari su se nadali da će im pomoći NATO, ali već imaju odgovor da se NATO neće mešati zato što ne bi bila napadnuta teritorija države članice NATO-a (u ovom slučaju Turska), nego tek vojska Turske u inostranstvu i to nepozvana. Taj odgovor NATO-a uticaće da Erdogan malo smiri loptu. Medjutim u Turskoj preovladjuju nacionalistički i neoosmanski glasači koji žele teritorijalna proširenja na Siriju i druge teritorije nekadašnjeg osmanskog carstva, baš Erdogan lično u Turskoj je ponovo razvijao neoosmanske apetite, te odsad čak i manji napredak snaga SAA za njega znači gubitak glasova. Zato moguće je da će agresivni ludak narediti napad na snage SAA.

 3. Kulak says:

  Vladimir Vladimirovič strogo pazi da ničim ne povredi interese Židova i Izraela na Bliskom istoku.Već viđeno.

  • Slobodanka says:

   Baš te slabo oči služe, a i logika. Po tebi, Persidi i ostalima ZBOG ODBRANE SIRIJE Putin je trebao da svoju Rusiju uvede u rat najmanje protiv: SAD, Francuske, V.Britanije ... zatim protiv Izraela, Turske, Saudijske Arabije, Katara, UAE i protiv još zemalja. Nije on lud kao što bi vi želeli da jeste. Gori ste od one stare rimske publike koja navija u areni za vreme borbi gladijatora. Zgodnije je da nabrojani neprijatelji izmedju sebe počnu da se ne slažu, osipaju se, posvadjaju se, sudaraju se, itd. Tako smo videli da Saudijska Arabija naljutila se žestoko na Katar. Izrael je počeo da se ljuti na sve svoje jatake redom zato što odustaju od agresije na Siriju, NATO članice su u priličnom broju odustale od učešća na sirijskom ratištu. U pretpostavljenom mogućem sudaru vojski Turske i Sirije zamalo američkim trupama da budu polomljena krilca, pa su se na brzinu povukli iz Manbidža, Tabke i Rake. PA JOŠ ZBOG UKRAJINE po vama tako pametnima protiv koga sve bi trebao da uvede svoju Rusiju u rat? Ne radi se to u Brozovom priglupom stilu UDRI PRAVO PO NEPRIJATELJU, a u današnje vreme to pravilo za ludake razvilo se u: UDRI PRAVO PO NEPRIJATELJIMA.

  • Slobodanka says:

   Vlasnici korporacije Amerike na Bliskom Istoku ratuju za bogata nalazišta nafte i gasa i tu agresiju su sakrili pod maskom arapske demokratske revolucije ali naoružane, verskih sukoba, itd. Na Bliskom Istoku Sirija nema najznačajnija nalazišta nafte a ni gasa, ona je najviše interesantna zbog trasa puteva za gasovode i naftovode, a Izrael i Tursku interesuje još i otimanje za sebe delova teritorije Sirije. Da bi konačno i to najpre iznutra oslobodili Siriju i uveli je u mirno stanje ne treba dirati baš u pomenuti Izrael jer on je najveći ljubimac gospodara rata tojest vlasnika korporacije Amerike. Ako im grublje dirnu u omiljeno čedo Izrael zauzvrat s čime sve će izbombardovati Siriju, a ona je tu blizu? Zato odgovaraju blago na napade Izrahela.

  • Slobodanka says:

   U poredjenju sa Izraelom Turska nije takav i toliki ljubimac gospodara Amerike, ona je samo poželjan snagator - fizikalac kog će po potrebi rado žrtvovati ili baš škartirati. Tog fizikalca Putin je donekle emancipovao da više vodi računa o svojim interesima, a kao što vidimo interesi Turske ponekad se ne poklapaju sa interesima vlasnika Amerike. Turskoj ne odgovara pravljenje kurdske države, Turska hoće da kupi ruski S-400 i da saradjuje u drugim poslovima sa Rusijom suprotno naredjenjima iz vrha SAD. Naš "najpametniji" kad će da ne posluša Ameriku kao Erdogan? Rusofil koji besprekorno sluša Ameriku i Veliku Britaniju ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *