ЦЕО СВЕТ У ШОКУ: Ердоган прави приватну војску!

CEO SVET U ŠOKU: Erdogan pravi privatnu vojsku!

14 juna 2020

Turski parlament je u noći između srede i četvrtka odobrio kontoverzan zakon kojim se pripadnicima civilne straže daju gotovo ista ovlašćenja kao policijskim snagama.

Zakon je usvojen podrškom vladajuće partije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njenih nacionalističkih saveznika, uprkos zabrinutosti opozicionih stranaka da se tim zakonom daju ovlašćenja nedovoljno kvalifikovanim snagama, što može dovesti do kršenja ljudskih prava i „dalje erozije sloboda“.Zakon je odobren nakon nekoliko dana intenzivne debate, koja je kluminirala nasiljem u utorak, kada je jedan opozicioni poslanik rekao da ga je udario poslanik nacionalističke stranke.

Prema opozicionim liderima, Erdogan spornim zakonom želi da napravi ličnu paralelnu granu za sprovođenje zakona koja će biti sastavljena od njegovih lojalista.

Civilni stražari, poznati pod nazivom „bekči“, tradicionalno su čuvali krajeve i parkove, naoružani samo pendrecima i noseći pištaljke. Snage su ukinute i pripojene policiji 2008. godine, ali ih je Erdogan ponovo uspostavio nakon neuspešnog pokušaja puča 2016. godine.

Pripadnici su obučeni u jakne sa natpisom „bekči“ i uniforme nalik na policijske. U Turskoj ih često ismevaju zbog neefikasnosti, jer su se njihova zaduženja uglavnom svodila na patroliranje ulicama sa pendrecima i opominjanje građana zbog sitnih prestupa.

Međutim, prema novom zakonu, više od 21.000 pripadnika civilne stražare, koje sada uključuju žene, moći će da koriste vatreno oružje, zaustavljaju vozila, proveravaju lične karte, pretresaju ljude, zadržavaju osumnjičene i vode ih do policijske stanice.

Kritičari kažu da je davanje moći civilnim stražarima da sprovode zakon neustavno i boje se da će regruti, čija obuka traje 60 dana, zloupotrebiti svoju moć. Mnogi strahuju da će stražari biti Erdoganova produžena ruka u ruralnim regijama koje su žarišta sukoba između etničkih Turaka i Kurda.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija i još dve opozicione stranke glasale su protiv predloga zakona, tvrdeći da je reč o pokušaju vlade da formira lojalne snage milicije.

Oni su izrazili zabrinutost da će se snage ponašati kao „policija morala“ u skladu sa konzervativnim i verskim vrednostima vlade i uplitati se u privatni život ljudi.

Pored zabrinutosti da vlada pokušava da stvori policijsku državu, postoji i ona da „bekčki“ nisu dovoljno kvalifikovani za ovlašćenja koja im se daju. U prošlosti je često dolazilo do incidenata, poput videa koji se pojavio u februaru na kome nekoliko stražara maltretira ćoveka koji im nije dozvolio da ga pretresu.

Opozicione partije su kritikovale vladu i zbog toga što u ovim trenucima daje prioritet snagama bezbednosti umesto da se fokusira na nezaposlenost i druge negativne posledice pandemije korona virusa.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *