ЦЕО СВЕТ У ШОКУ: Кина подигла војску! ОНИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ПОЧЕТАК РАТА

CEO SVET U ŠOKU: Kina podigla vojsku! ONI SE SPREMAJU ZA POČETAK RATA

1 novembra 2018

Da li je zaista na pomolu novi rat? Blef nikada nije bio karakteristika kineske politike, otuda i ova zapitanost. Kineski predsednik Si Đinping je naredio Južnoj komandi da pojača svoju vojnu spremnost i da se pripremi za mogući konflikt.

„Moramo da pojačamo vežbe borbene gotovost, da osnažimo kapacitete i pripremimo se za rat“, rekao je predsednik NR Kine Si Đinping samo nekoliko dana posle upozorenja, odnosno pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Rusijom, sve dok se Rusija i Kina „ne urazume“.Si je Južnoj komandi, odgovornoj za nadgledanje Južnokineskog mora i Tajvana, ukazao na važnost priprema za rat, prenela je državna kineska agencija Sinhua.

Kineski ministar odbrane Vei Fenge je bio još konkretniji i upozorio da će stalni izazovi njene suverenosti po pitanju Tajvana rezultirati direktnom vojnom akcijom. Već poslovično, Kina povremene manevre SAD u Južnokineskom moru naziva „provokacijama“.

A mimo tih provokacija stigle su i nove koje je sam američki predsednik nazvao pretnjom. Tramp nije samo poručio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma s Rusijom, dok se Rusija i Kina „ne urazume“, nego i najavio pojačavanje nuklearnog arsenala kako bi izvršio pritisak na Rusiju i Kinu.

Kako je to ironično primetio „Rajniše post“, čovek se može pouzdati u Trampa. Nastavlja tamo gde je nedavno stao. Poništio je svetski ugovor o klimi, Transpacifički trgovinski sporazum, pa atomski ugovor sa Iranom, a sada i sporazum o nuklearnom razoružanju sa Rusijom, čime je enormno podgrejao opasnost od nove trke u naoružavanju, konstatuje nemački list. Brzo je usledila reakcija Sija.

Odličan poznavalac prilika u Kini i američko-kineskih odnosa Borislav Korkodelović napominje da kineski mediji sa više uzdržanosti tumače ono što su zapadni mediji preneli kao jednu dosta tvrdu i oštru komandu predsednika Sija.

„Radi se o tome da je to nešto što se nekada kod nas govorilo: ’Pripremajmo se za rat kao da će izbiti sutra, kako bismo živeli hiljadu godina u miru‘“, ukazuje on, ne sporeći, pritom, da Kina savremene međunarodne odnose, a naročito između nje i SAD, dve najmoćnije države, tumači kao komplikovane, koji iz faze saradnje prelaze u neke vidove sukobljavanja. Korkodelović za Sputnjik podseća da su SAD u svojoj nacionalnoj strategiji istakle Kinu kao glavnog svetskog rivala.

On ukazuje na sve intenzivniji trgovinski rat između Amerike i Kine, da su SAD posle tri decenije izašle iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa SSSR-om, da je sve tešnja saradnja Vašingtona i Tajpeja, koji bi da pokaže sve veću nezavisnost Tajvana, koji pak Kina smatra svojom separatističkom provincijom. S obzirom na takve odnose, bilo je logično, smatra Korkodelović, da Si govori i o vojnim pitanjima i da zahteva od svojih komandanata jačanje borbene obuke i lanca komandovanja.

Uostalom, kako napominje, u Pekingu je već nekoliko godina, zajedno sa reformama oružanih snaga, na dnevnom redu tema kako se pobeđuje u moderno doba, pogotovo korišćenjem novih tehnologija.

Kina je već brzinski modernizovala i proširila svoju mornaricu, koja je prošle godine postala najveća na svetu. Peking već ima više ratnih brodova i podmornica od Vašingtona. Iako je američka mornarica i dalje naprednija, komandant Indo-pacifičke komande, admiral Filip Dejvidson, početkom ove godine ocenio je da je „Kina sada sposobna za kontrolu Južnokineskog mora u svim scenarijima, osim rata sa SAD“.

Peking se, verovatno, sa tom zaključnom ocenom američkog admirala ne bi složio, ali da je rat moguć, mada ne tako skoro, smatra bivši komandant američkih snaga u Evropi, general pukovnik Ben Hodžis. On je samo dan posle Trampove pretnje Rusiji i Kini izjavio da će SAD biti fokusirane na odbranu svojih interesa na Pacifiku i da bi za 15 godina mogle da zarate sa Kinom, mada to ne smatra i neizbežnim scenarijom.

Korkodelović je mišljenja da je sada lopta umnogome u dvorištu Amerikanaca.

„Oni ubrzano napuštaju međunarodne sporazume jedan za drugim. Kinezi su veoma zabrinuti zbog toga, oni smatraju da SAD napuštanjem klimatskog, nuklearnog sporazuma sa Iranom, Transpacifičkog trgovinskog sporazuma i sada nuklearnog sa Rusima, ulaze u potpuno neistražena područja, što može da bude veoma opasno za čitavu međunarodnu zajednicu. S druge strane, to što SAD kažu da ih više ne obavezuje Sporazum o raketama srednjeg dometa sačinjen još sa Sovjetima, tera Kineze da razmišljaju: ’A šta to znači za nas‘“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Pogotovo što u nekim krugovima u Pekingu smatraju da zaostaju u pogledu razvoja nuklearnog programa, s obzirom na sve rizike s kojima su suočeni, i da Kina mora da ojača svoje nuklearne snage odvraćanja radi nacionalne bezbednosti. Zato, prema oceni Korkodelovića, Vašington stvarno vodi ka daljem komplikovanju odnosa, trci u naoružanju i, što je najopasnije, trci u nuklearnom naoružanju.

Da li je Trampova pretnja prema Kini zaista ozbiljna? Na to pitanje naprosto upućuje činjenica da je Tramp od svoje politike koju je najavljivao dosta toga sproveo, iako je bilo mnogo sumnji u to, ali i upozorenja da je ona opasna.

„On će sigurno ići što je dalje moguće u pogledu pretnji, jer tako iznuđuje koncesije od drugih, s tim što je i kineski ministar odbrane Vei Fenge skoro kazao: ’Mi nećemo dati ni pedalj svoje teritorije, ali želimo da oružane snage SAD i Kine budu neki garant stabilnih i bezbednih odnosa između naših zemalja‘. Tako da će, verovatno, i predsednik Tramp u nekom trenutku osetiti ograničenja dokle on može u toj svojoj politici“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Korkodelović ukazuje da za sada ostatak međunarodne zajednice, uključujući i Trampove najbliže saveznike, Evropu i Japan, ne prati tu njegovu politiku konfrontacije. Verovatno će, smatra on, administracija američkog predsednika u kojoj ima veoma iskusnih generala, poput sekretara za odbranu Džejmsa Matisa, u jednom trenutku uspeti da mu ukaže dokle sve može da dovede takva njegova politika.

On podseća da bi narednog meseca, prema najavama, na samitu grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Argentini Tramp trebalo da se sastane sa predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

„To će biti još jedna prilika da se pokuša da se izgradi ili da se obnovi određeni stepen poverenja u tom trouglu, odnosno između NR Kine i Rusije, s jedne strane, i SAD, sa druge“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

(Sputnjik)

KOMENTARI23 komentara

 1. raikkonen says:

  uzece tajvan kinezi ko rusi krim pa jana majka !!..a sto se tice juz. koreje i japana , pre neki dan ona samlata iz knina kaze da japan i juz.horeja mogu da unakaze kinu a jadnik izgleda nikad nije otvorio atlas..pa dovoljno je da na japan i na koreju udare par blokova od po 4 megatona i oni su zbrisani, koncentracija ljudstva na spram teritorije je egal..pogotovo za japan..on ce nadrljati najvise on je ostrovo i potopice ga..kad krenu u napad na kinu nece moci na povratku gde da se usidre ili da slete..nece imati gde !!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Nek provajau uzeti Tajvan pas viditi kako ce se Kinezi provesti.Aj da vidim itaj film.Amerikanci cjelo vrjeme cekaju nepromisljen Kineski potez da bi mogli kreniti u akciju.Kako Kinesko oruzje matere ti????? Esi li ikad drza u svojim rukami kinesko oruzje?????Ja sam tokom rata drza zarobljen Kineski kalasnjikov buklalno napravljen od lime.Znaci zeljezni djelovi nanjemu su upola tanji neg kod Zastavine M70.Cista lima znas kaka je lima sa kojom se oluci prave e takom limom Kinezi puske prave.I dje oni taki zaostali da pobjede Ameriku ajde Majkane ne sanjaj snove.

   • Filip says:

    Zato smo mi majkane tebe i tvoje ustaše ubijali po Krajini sa tim "limama", ubijali bi vas i danas ali su nas izdali izrodi Dalmatinci i neki Ličani.

   • živoder iz Oseka i Ovčare says:

    '92.preplivali ste iz Republike Srpske preko ledene Save u KROmanjoniju na kopanje po kontejnerima, samo ti dajem savet-VEŽBAJ preplivavanje preko Drave, uskoro vam sledi ponovo preplivavanje !

  • kizo says:

   da ih prackama gadjaju satrali bi ih

 2. Velika Metla says:

  Oni samo žele da se na vreme zaštite od zapadne agresije,i ništa drugo! Od kad je prase rep iskrivilo zapad napada ostatak sveta i pljačka ga,da bi imao dobar standard! Tome MORA doći kraj! I uz pomoć Boga doći će!

 3. Postoje proročanstva says:

  Da će USrA navući Kinu u rat s Rusijom što ne čudi jer su i Kina i US bezbožne zemlje. Ko sad ne vidi da je čovek ustao da ratuje protiv samog Boga, za njega nema bi leka ni spasa.

 4. Željko says:

  Kina se digla ali veliki brat će je brzo spustiti!!

  • Velika Metla says:

   Željko,osećaš li imalo,barem nekada,mrvu jednu,sramote to što držiš gaće ispod kolena od straha od nekoga ko je tobože jak? Mada je i moje pitanje baš glupo,jer očekivati od takvih sramotu je ravno nuli!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Tacno sve je tacno sta si napisa.Amerika je stvorila Kinesko ekonomsko cudo Amerika ce to Kinesko cudo i unistiti.Zar zajista jos ima ljudi u Srbiji koji misle da su Kinezi sami Kinu ekonomski podigli?????Ma njesu nji su podigli Ametikanci i Evropljani jer su svu svoju industriju prebacili u Kinu.I tako su ovi ekonomski narasli.

 5. Roy says:

  Eh da oce da se zarate zuti pacovi i kravari hamburgerasi pa da se medjusobno istrebe do zadnjeg. Vecih ljiga i podlaca nema od te dvije nacije. Vjestacki osmjeh i jednim i drugima na licu. Toliko se keze da to vise nije osmjeh vec pokazivanje zuba, a u njima i jednima i drigima iza tih osmjeha je velika kolicina zla i otrova. Podlost im je dosla do tih mjera da ce se sad medjusobno pojesti.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Slazem se stobom po ovom pitanju u vezi Kinesko Americkog rata.Ija bi volijo da medjusobno zarate.Ali ipak bi volijo da Amerikanci pobjede utom ratu mada nemam niku sumnju ko bi pobjedijo.Amerikanci bi na kinu vjerovatno izveli masovan nuklearni udar i citavu pricu zavrsili.Poklopili bi im naj vece gradove i to bi bilo gotovo.Kinezi bi vjerojatno pokusali uzvratiti ali nijedna Kineska raketa do Amerike nebi stigla to bi bilo unisteno u zraku.A onda bi se po logici nakon Americke pobjede Rusi primirili.I prihvatili bi da Svjetom vlada jedna sila i pokrili bi se usima.

   • Roy says:

    Nuklearno oruzje ne postoji. Nikad nije ni postojalo. To je najveca jewrejska laz i obmana. Drze svijet u strahu od nuklearnog rata. Hirosimu i Nagasaki je sravnao tepih napalma. Treci dan je uspostavljen saobracaj i otvorene trgovine. Tamo ljudi zive normalno od prvog dana nakon bombardovanja. Price o radjanju velikog broja invalida su uvelicavanje. Invalida ima svuda. Radjaku se zbog sto razloga. Najvise degenerika i invalida se radja u Americi jer se kresu rodbina izmedju sebe. Putin je jewrej kao i svi prijasnji ruski predsjednici i igra igru i laze kao i oni. Nuklearni rat nikad nece biti jer je nuklearno oruzje laz i nemoguce ga je napraviti. Uranijum je gorivo od kojeg se ne mogu praviti bombe. Zasto ameri i Rusi imaju hiljade navodno atomskih? Zato sto su to su to klasicne i treba ih hiljadu da unisti jedan grad. Bio sam na poligonu kod Las Vegasa na kojem je navodbo izvrseno oko hiljadu nuklearnih proba. Tu ljudi jedni te isti rade citav radni vijek i zdravi odu u penziju. Niko se nije razbolio od raka. Jedan pukovnik americke avijacije koji je u penziji mi je rekao da je to prevara nad svim prevarama i zato znam sta pricam. Nuke ne postoje. Nisu ni postojale niti ce postojati.

    • SLAVKO-KNIN says:

     E vidis sad pod kojom je propagandom narod u Srbiji kad ga Rusofili filaju pricama o osiromasenom uranijumu????A sve zbog to se radi da bi narod u Srbiji zamrza sto vise Zapad.Svaki dan mores slusati propagandu o epidemiji raka u Srbiji izazvanog navodnim osiromasenim NATO uranijom.Sve je to moj Majkane Ruska propaganda koja ima za cilj mentalno Srbe suprotstaviti Zapadu.Da vavje ostanemo van Zapadni tokova i svega drugog.E zato ja nemerem Ruse smisliti i njeve pomagace po Srbiji koji lazu narod.A Putin je Jervrej Cijonista to sam ja zna jos kad su ga izabrali navlast.Netreba biti bog zna kolko pametan cojek da bi to zapazijo.I za Japan si u pravu tamo su navodno bacene dvije atomke plus im je pukla ona elektrana.Pa niko ne pise kako ljudi u Japanu umriru masovno otog.Na protiv masa Ljemaca odlazi u Japan da radi.To ti je dokaz da je sve to laz.Samo u Srbiji se pise o nakoj radijaciji od NATO bombi.KGB propaganda ovaj narod drzi sludjenim.

     • Roy says:

      U Americi isto vjeruju da umiru od radijacije, a oko poligona kod Las Vegasa imaju desetine farma i ranceva i niko nije dobio raka ni umro od raka, a po Vegasu vjeruju da su ozraceni, ustvari droga ih je sjebala. U Cernobilu je bila havarija i grad je iseljen, a sva sela su i danas puna naroda. Niko nema raka, ljidi zive par km od elektrane i svi zdravi, djeca se radjaju zdrava, zivotinje zdrave. Price o osiromasenom uranijumu su laz. Ljudi umiru od stresa i zatrovane hrane koju pune hormonima i ko zna cime.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Meni su Amerikanci i Englezi blizi srcu cak i iz familijarni razloga.Naime mog pokojnog Djeda Stevu su Englezi spasili kad se sa ostatcima Dinarske Cetnicke divizije povlacijo prema Italiji na kraju onog rata.Njesu ih Englezi celi predati partizanima vec su ih pustili.A onda su svi bili prebaceni u Ameriku.U mojoj kuci su se vavje Englezi volili a Rusi i komunjare nikad.

   • Filip says:

    Pre par meseci si pisao da je tvoj djed Stevo bio u 6. ličkoj i da je ubijao Srbe po Srbiji na kraju rata. Pa si pisao da je posle rata radio za službu i slao ljude na Goli otok a njihove žene silovao. Tvoj deda je bio ubica Srba, izdajnik i silovatelj, a i ti si to sve radio u ratu 90'. Pozdrav krvniče

   • Miraš says:

    Ti tvoji Englezi su teški dvoličnjaci i još teži zločinci. U svojstvu saveznika izvršili su savezničko bombardovanje Srbije i drugih srpskih gradova i pomogli su da Tito dodje na vlast. Ali tvojoj pustoj glavi i sebičnoj duši važnije je šta se desilo jednom tvom djedu Stevi, nego velikom broju pripadnika srpskog naroda. ... “PRIJATELjSKO“ RAZARANjE SRBIJE ... SAVEZNICI su bombe 1944. najčešće bacali na Niš, 15 puta. Na Kraljevo šest puta, Podgoricu, Zemun i Alibunar četiri puta, a Novi Sad tri puta. Smederevo, Nikšić, Ćupriju i Popovac kod Paraćina bombardovali su po dva puta. Razarali su i civilne ciljeve Sremske Mitrovice, Rume, Velikog Bečkereka, Kruševca, Peći, Kragujevca, Kovina, Pančeva, Velike Plane, Bijelog Polja, Prijepolja, Kuršumlije, Prokuplja, Vučja, Lebana, Grdelice, Podujeva, Raške, Stalaća, Mitrovice, Prištine...

    • SLAVKO-KNIN says:

     Neznam ja sta su Englezi radili po Srbiji i koga su bombardovali.Ja samo znadem da su oni pustili blizu deset iljada Cetnika Dinarske Divizije da predju u Italiju a kasnije i da odu u Ameriku medju kojima je bijo i moj pokojni Djed.Ja samo znadem da se u nasoj kuci vavje o Englezima ljepo divanilo.

   • Miraš says:

    Saveznici nas bombardovali na Titov zahtev! Boris Subašić | 15. april 2014. Ubijeno više od dve hiljade srpskih civila. Beograd brutalno rušili tri dana uzastopno tako da ni žrtve nisu mogle da budu sahranjene. Partizansko vođstvo podsticalo ovakve akcije KRVAVI Uskrs, kako je nazvano savezničko bombardovanje Beograda 16. i 17. aprila 1944. u kome je poginulo više od 2.000 ljudi, dugo je bio tabu tema, a ni danas sa njega nije potpuno skinut veo tajne. Dosijei Balkan er-forsa, koji je 1944. pod britanskom komandom 11 puta bombardovao Beograd i druge srpske gradove, i dalje su zapečaćeni. Britanski obaveštajac Majkl Liz bio je član vojne misije u Jablaničkom okrugu 1944. i gorko je zaključio da se Staljin sigurno grohotom smejao dok su saveznički bombarderi ubijali Srbe za račun njegovog pulena Tita. - Intenzitet bombardovanja prevazišao je čak i napade nemačkog Luftvafea iz 1941. Za partizansko vođstvo svrha tih i ostalih bombardovanja nije bila vojničko već političko dejstvo. Cilj je bio da se stanovništvu pokaže ko su sada gazde - konstatovao je Liz. Istoričari kažu da svako bombardovanje ima četiri aspekta: vojni, ekonomski, moralni i politički. - Nećete pogrešiti ako politički razlog stavite na prvo mesto. Zabeleženo je da su prilikom bombardovanja Prijepolja partizani igrali kolo i vikali: „Neka vide četnici na čijoj su strani saveznici“. To sve govori - kaže prof. dr Pavlović. Saveznici su bombardovali i druge okupirane južnoevropske gradove, ali nikada sa tako malo štete po Nemce i sa strašnim civilnim žrtvama kao u Srbiji. To potvrđuju i radiogrami Glavnog štaba JVUO upućeni vladi u Londonu. - Kad je na nebu prestonice prepoznalo savezničke avione, stanovništvo je bilo obuzeto oduševljenjem. Svet je verovao da se avioni vraćaju posle bombardovanja neprijateljskih ciljeva u Mađarskoj. Tek kad su zatreštale prve eksplozije savezničkih bombi, stanovništvo je potrčalo u skloništa. Savezničko bombardovanje izazvalo je strašno razaranje. Na ulicama su leševi žrtava svuda - glasio je 20. aprila izveštaj iz Mihailovićevog štaba. Stradale su Bajlonijeva i Kalenićeva pijaca, prepune sveta, kao i Crkva Aleksandra Nevskog. Uništena je bolnica sa bolesnim srpskim zarobljenicima iz Nemačke koji su dovedeni na rehabilitaciju. Razoreno je prvo beogradsko porodilište. U prah su pretvoreni Centralni higijenski zavod, Dečja bolnica, Dečji dispanzer, Bolnica za zarazne bolesti, Dom slepih, Ortopedski zavod, Državni dom za mušku decu, Državni dom za žensku decu, dva doma za decu srpskih izbeglica iz NDH. Sravnjene su Terazije. - Prema pouzdanim obaveštenjima Vrhovne komande Jugoslovenske vojske, na Beograd je palo 1.457 bombi prvog i drugog dana pravoslavnog Uskrsa. Porušeno je ukupno 687 zgrada, a 20. aprila je u ruševinama pronađen 1.161 leš. Broj teško povređenih bio je 1.468 - piše u radiogramu upućenom 21. aprila u London. Kolone sa kovčezima protezale su se kilometrima beogradskim grobljima, kao nekoliko dana ranije u Nišu koji je, takođe, razoren „prijateljskim bombama“. - Ja bih razumeo bombardovanje da smo mi zaraćena sila, pa da oni hoće da nas primoraju da kleknemo na kolena i da položimo oružje. Da nas primoraju na kapitulaciju. Pa zar mi nismo kapitulirali i pobacali oružje još onda kada smo se vezali za one koji su ove žrtve i prouzrokovali. Sada mi nemamo pred kim da kapituliramo, jedino ako oni hoće da kapituliramo pred Titom - rekao je tada niški okružni načelnik Jovan Barjaktarević. Nesrećni čovek nije ni slutio koliko je blizu istine. - Bi-Bi-Si je na Uskrs 1944. objavio vest da su saveznici na zahtev maršala Tita bombardovali Beograd. Na to je smesta reagovao Bogoljub Jeftić, poslanik jugoslovenske vlade u Forin ofisu, i uručio demarš zbog direktnog stavljanja saveznika na jednu stranu u građanskom ratu. Jeftiću je usmeno obrazloženo da saveznici bombarduju čitavu Evropu, pa ni Beograd nije izuzetak. Međutim u belešci Forin ofisa o tom događaju piše: „Nama bi bilo draže da Bi-Bi-Si nije objavio tu vest jer ovako imamo neprijatnu dužnost da objašnjavamo svoju politiku“. U britanskoj vladi je nesumnjivo postojala podrška Titovom pokretu - kaže prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju Srbije. Na stav zapadnih saveznika o događajima i dobrim i lošim momcima u Jugoslaviji presudno je uticala grupa sovjetskih „krtica“ u britanskoj tajnoj službi SOE. Početkom Drugog svetskog rata oni su kao diplomci Kembridža, povezani salonskim levičarenjem i homoseksualnošću ušli u SOE i postali veoma uticajni. S njima je veoma blizak bio i Ficroj Meklin, Čerčilov izaslanik u Titovom štabu. Ova grupa je bila ključna i u lancu odlučivanja u Balkan er-forsu (balkanskim vazdušnim snagama), koji je bombardovao srpske gradove. - Meklejn je smatrao da bombardovanje treba da „pomogne da se okonča građanski rat u korist partizana i potvrdi ih kao jedinu snagu otpora u Jugoslaviji“. Početkom aprila 1944. Čerčil je u London pozvao svog izaslanika kod Tita, brigadira Meklejna i Vladimira Velebita, koji je bio Titov oficir za vezu prvo s Nemcima a potom s Britancima. Oni stižu u štab generala Vilsona, komandanta Sredozemlja 15. aprila, a već sutradan je prvi put bombardovan Beograd - kaže Miloslav Smardžić, autor knjige „Krvavi Vaskrs 1944“. PRILIKOM savezničkih bombardovanja Beograda nije pogođen nijedan nemački cilj od strateškog značaja, zabeležio je Miodrag Mija Jakšić. - Umesto toga, pogođena su uglavnom civilna naselja. Najgore je tih dana prošlo Pašino brdo. Iz „letećih tvrđava“ padali su „tepisi“ bombi na ovo beogradsko naselje. Tu je poginulo najviše Beograđana, a i porušeno najviše kuća - zapisao je Jakšić, koji je preživeo sva saveznička bombardovanja Beograda. Engleske vazduhoplovne snage su uglavnom bombardovale preko dana, a strateška bombardovanja s bezbedne visine i noćna bombardovanja obavljali su Amerikanci. - Uspostavljena je koordinacija između Balkan er-forsa, odnosno komande u Bariju i misija koje su se nalazile pri vrhovnom štabu NOVJ i glavnim štabovima republika koji su slali svoje predloge za bombardovanje o kojima su odlučivali Meklejn i Tito - kaže prof. dr Pavlović. Za razliku od Edvarda Kardelja, koji je odlučno odbio predlog da se bombarduje Ljubljana, i Tita, koji uprkos zahtevima saveznika nije dopuštao da se ruši Zagreb, komandant Glavnog štaba NOVJ za Srbiju Koča Popović i britanski obaveštajac Džon Heniker Mejdžor sipali su predloge kao iz rukava. -Popović je određivao ciljeve, a da uopšte nije bio u Srbiji. U seriji radiograma Vrhovnom štabu on ne samo da traži da se bombarduje neki grad, Leskovac, Niš, Beograd, čak i određene ulice. Mejdžor to šalje Meklejnu, koji predlog analizira sa Titom i informaciju koja ide u Bari u komandu Balkan er-forsa. Ta linija odlučivanja ide preko Meklejna i Tita, a Balkan er-fors bombarduje po vojničkim procenama samo kada u preletima uoči neprijateljske ciljeve - kaže prof. dr Pavlović. Savezničke britanske bombe namenjene Hitleru pogađale su srpski narod.

   • Miraš says:

    “NEDELjA PACOVA“ SPREGA u bombardovanju srpskih gradova 1944. između partizanskog vođstva i Balkan er-forsa naročito je funkcionisala tokom operacije „Retvik“ („Nedelja pacova“). - „Nedelja pacova“, koju je izmislila Meklejnova misija, zaista je bila jako nesrećan naziv. Bila je to vežba namenjena hvatanju Nemaca prilikom njihovog povlačenja iz Grčke preko Srbije. Ovaj cilj nije ispunila tako da je armija od 100.000 ljudi obavila uredno povlačenje. „Nedelja pacova“ je za Tita je bila ofanziva za oslobađanje Srbije od Mihailovića i lojalista i usput od svih protivnika komunista, stvarnih ili potencijalnih - kaže Liz.

 6. Miroslav says:

  Samo bolesnik moze da razmislja da danas ratuje protiv Kine...

 7. Deda Micko says:

  I na ovoj temi se vidi da su Srbi totalno glup i neobavesten narod koji, naravno, sve najbolje zna. Pa, Kina ima najsavrseniju tehnologiju, ima ljude u svim zapadnim strukturama koji kradu patente, preslikavaju sve sto im treba. Imaju apsolutno moc, pre svega ljudsku da ponize Ameriku. To sto odlazu jeste dokaz da su pametni, oni cekaju da to urade kad Amerika bude oslabljena u ratu sa Rusima. Njima se ne zuri ni u cemu, pokupovali su pola sveta, na Zapadu svaka druga zgrada ima kineskog vlasnika. Ovde se cesto pise o tome kako se svet promenio, ali Srbi ne vide na koji nacin. Kina je svetska sila sa najvecim ekonomskim rastom. Mnogi u njoj tesko zive, ali je drzava u celini ojacala, dok Amerika slabi i odrzava se na laznom dolaru i supljoj retorici. Amerikanci su sadisti koji mogu jos da se samo izivljavaju nad malim narodima. Dominacija Kine tek dolazi, videcete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *