Ceo svet u šoku zbog osmogodišnje silovane devojčice iz Jemena

Ceo svet u šoku zbog osmogodišnje silovane devojčice iz Jemena

13 septembra 2013

DevojčicaJemenska ministarka za ljudska prava tražila od parlamenta te zemlje da usvoji zakon koji će propisati minimalnu starosnu dob u kojoj neko može da stupi u brak.

Taj korak ministarke Hurije Mušur je usledio posle međunarodnog šoka izazvanog izveštajima da je jedna osmogodišnja devojčica u Jemenu umrla od unutrašnjeg krvarenja nakon prve bračne noći sa svojim 40-ogodišnjim mužem, prenosi BBC.

Detalji tog slučaja nisu poznati, a neki jemenski zvaničnici poriču da se uopšte i desio.

Savetnik premijera, međutim, rekao je da će biti sprovedena istraga i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u danas izdatom saopštenju rekla je da je „užasnuta“ vešću o smrti devojčice.

„Pozivam jemensku vladu da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući i Konvenciju UN o pravima deteta, čija je Jemen članica, i odmah donese zakon koji će propisati minimalnu starosnu dob za brak, u skladu s međunarodnim normama, kako bi se sprečila ovakva zloupotreba dece“, navela je Ešton.

Siromašne porodice u Jemenu udaju svoje maloletne ćerke zbog novca i to je uobičajena praksa u toj zemlji, ali ove nedelje je intenziviran pritisak da se ona najzad okonča.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *