ЦЕО СВЕТ У СТРАХУ: Нови сој КОРОНАВИРУСА МНОГО ОПАСНИЈИ

CEO SVET U STRAHU: Novi soj KORONAVIRUSA MNOGO OPASNIJI

20 decembra 2020

U Londonu i jugoistoku Engleske od danas su na snazi nove, rigoroznije mere četvrtog stepena, zbog širenja novog soja virusa korona koje će biti na snazi i za vreme božićnih praznika. Strože mere uvedene i u Škotskoj. SZO saopštava da prikuplja informacije.Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u subotu da je moguće da se novi soj virusa korona, otkriven na jugoistoku Engleske, širi i 70 odsto brže, ali da nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku ili povećava mortalitet. On je dodao i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i protiv novog soja.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Valans je rekao da je novi soj virusa korona prvi put otkriven u Londonu i Kentu sredinom septembra.

Istakao je da je nova varijanta virusa sada dominantna u Londonu, pa je u sedmici koja je završena 9. decembra odgovorna za čak 62 odsto slučajeva zaraze u Londonu i 59 odsto na istoku Engleske. Valans veruje da je novi soj virusa već prisutan i u drugim državama.

Džonson je rekao da je vlada odustala od najavljenog ublažavanja restriktivnih mera tokom božićnih praznika zbog porasta broja novoinficiranih zaraznijom varijantom virusa.

Ograničenja će biti slična onima sa kojima su se Englezi već suočili u novembru. Građani moraju ostati u svojim kućama, a biće zatvorene sve prodavnice koje nisu neophodne, kao i teretane.

Ko god može dužan je da radi od kuće, a nije dozvoljeno napuštanje ili ulazak u delove zemlje gde će na snazi biti četvrti stepen restrikcija.

Ograničenja će trajati dve nedelje, a 30. decembra će biti razmotreno ima li uslova da budu ukinuta, preneo je RTS.

„Ne možemo da nastavimo sa Božićem kao što je planirano“, rekao je Džonson.

S obzirom na nove mere, prodavnice u Engleskoj bile su sinoć prepune jer su kupci imali samo nekoliko sati da pre ponoći kupe božićne poklone.

Ogromni redovi stvorili su se duž glavnih ulica i supermarketa u zemlji pošto su svi pohrlili da se snabdeju namirnicama za Božić.

Strože mere i u Škotskoj

I u Škotskoj je, kao i na jugu Engleske, umesto planiranih pet dana olakšavanja restrikcija taj period sveden samo na Badnji dan.

Tim povodom se građanima obratila premijerka Škotske Nikol Sturdžon, koja je rekla da je nova pravila „dovode do suza“, ali je i upozorila da „virus ne haje ni za šta osim da se širi koliko god je to moguće“, objavio je „Dejli mejl“.„Pustićemo da se na Badnji dan ide slobodno, ali, kao što smo to govorili i na početku, koristite ovu fleksibilnost samo ako vam je to stvarno i istinski potrebno“, istakla je Sturdžon.

Ona je dodala i da savetuje građanima da se tokom Badnjeg dana ne sastaju u zatvorenim prostorijama i da to izbegnu ako je moguće.

SZO u kontaktu s Britanijom

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Velike Britanije zbog nove varijante virusa kovid-19.

„Oni (zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva) će i dalje deliti informacije i rezultate svoje analize i tekućih studija. Obaveštavaćemo države članice i javnost dok saznajemo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama“, objavila je SZO.

​Inače, novi soj virusa korona identifikovan je i u Južnoafričkoj Republici.

Južnoafrički ministar zdravstva Zveli Mkize je objavio da prikupljeni dokazi snažno sugerišu da ovaj soj u zemlji pokreće drugi talas pandemije, preneo je Tanjug.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Jel opet umjetni?!?S čim je sad križana Corona,HIV i SARS se nisu pokazali naročitim?!?Jel sad križana s bojnim otrovom SARIN?!?Što je slijedeće?!?🥺🥶

 2. persida says:

  Svakog dana, novi virus. Morace da naprave i kvalitetnije pendreke, jer ako ovo narod bude progutao, onda je kraj. Naoruzavajte se, braco. Doci ce dan obracuna sa mafijom, kad-tad. U svakoj zemlji pojedinacno. Tramp je svojim obecanjima usporio taj obracun jer su mu mnogi verovali. Sada je jasno da i Kina i Tramp i Putin rade za istu mafiju. Ne uzdajte se ni u koga, osim u svoje oruzje.

 3. jovan says:

  SVE IDE PO PLANU! Za one koje 19-ca nije postigla cilj, ima spremljeno jos novih nadogradjenih- 20, 21,.. Nece "elita" da dozvoli da im projekat propadne. Znaci, prvo zabrana misljenja i govora na tviter, fejs,.. a onda sejanje straha i beznadja, i izbezumljen svet je pokoren definitivno. A verovatno da je corona samo vidljivi deo projektta globalnog robovlasnickog sveta, i da nije najstrasniji njen deo.

 4. I Love persida says:

  To znači da je ovo do sada sve bilo i jako dobro, sledeći ojačani "SuperKovid" jede malu decu, a od velikih ostaju samo kosti. Biće mrtvaka na milijarde a bre? Sve mislim mogu oni i bolje, napalm bomba decu prži, setite se vijetnama, ovo što nam rade je samo indijansko mučenje, i naš Kalabić je imao lakšu ruku.

 5. padre says:

  Ja bih to pre okarasterisao kao "ceo svet opet plaše"!

 6. šiško says:

  Potpuno očekivano. Prvo su se nadali u dreku i padanje u nesvest u Vuhanu - narod ništa, mrtav 'ladan. Onda su smislili tesna groblja i sl. - narod ništa, smeje se. Onda su trabunjali o drugom talasu - narod je to očekivao pa ih nije ni čuo. U medjuvremenu su pokušali nešto o posledicama infekcije kao što su predispozicije za rak - narod shvatio u čemu je jadac pa ih gledao kao da su s Marsa pali. Pa je došao na red treći i (i gle čuda) najgori talas - narod odmahuje rukom, više ih ni ne sluša. Već neko vreme očekujemo najnovihi hit, neki straaaaašni virus, ali ga se ne plašimo iako znamo da su oni zlikovci spremni na sve. Ne plašimo se jer mi za razliku od njih znamo da ćemo pre ili kasnije umreti i da život u ropstvu koje nam oni nameću nije vredan življenja.

 7. uddu says:

  Jedno je sigurno,virus se razbacuje vazduhom,atmosferom,to rade posebno obučeni i dobro plaćeni zlikovci.Na oružje,narode,samo nam je to preostalo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *