North Korea 4345Британски министар спољних послова Филип Хамонд изјавио је данас да се и Британија и Кина противе тестирању хидрогенске нуклеарне направе које је извела Северна Кореја и да подржавају наставак шестостраних преговора о разоружању.

Хамонд, који борави у дводневној посети Пекингу, рекао је новинарима након састанка са кинеским државним саветником Јанг Ђијећијем, да Британија и Кина деле исту решеност да се успостави стабилност на Корејском полуострву и да се пооштре санкције Северној Кореји, пренео је Ројтерс.

Истовремено, кинеско Министарство спољних послова саопштило је да Пекинг није унапред знао да ће Северна Кореја тестирати минијатуризовану хидрогенску нуклеарну направу, додавши да се снажно противи акцији Пјонгјанга.

Портпаролка кинеског Министарства Хуа Чуњинг је рекла на брифингу за новинаре да ће Кина сарађивати са међународном заједницом на децентрализовању Корејског полуострва.

Пекинг је, такође, поручио да ће уложити протест Пјонгјангу због изведеног тестирања.

Истовремено, заменик министра одбране Јужне Кореје изјавио је да је тешко поверовати да је нуклеарна направа коју је Северна Кореја тестирала хидоргенска бомба, пренела је агенција Јонхап.


Северна Кореја је саопштила данас да је извела пробу хидрогенске борбе, што још није потвђено, али су уследиле осуде са свих страна света, а очекује се да ће Савет безбедности УН касније данас одржати тим поводом ванредну седницу.

Састанак који ће бити одржан иза затворених врата сазвали су УН и Јапан.

Медији оцењују да ће ова проба, уколико буде потврђена, представљати велики корак напред у настојањима Пјонгјанга да унапреди свој ограничени нукеларни арсенал.

У телевизијском саопштењу се наводи да је Северна Кореја извела пробу чиме је нуклеарна моћ земље подигнута на нови ниво и чиме је обезбедено оружје којим земља може да се одбрани од САД и других непријатеља, преносе светске агенције.

У саопштењу се такође наводи да је проба била апсолутно успешна, а то је прослављено на улицама Пјонгјанга.

Агенције подсећају да су Вашингтон и нуклеарни експерти изражавали скепсу када је реч о ранијим севернокорејским тврдњама да су изведене пробе хидрогенских бомби, које су много јаче и које је много теже направити од нуклеарних бомби.

Ако проба буде потврђена, то ће бити веома забрињавајући корак и довешће највероватније до још оштријих санкција УН против Северне Кореје, наводи Ројтерс.

То ће, такође, довести до додатног погоршања односа те земље са суседима у региону.