ЦЕО ЗАПАД У СТРАХУ! Једна земља је све ближа Русији! СПРЕМА СЕ РАЗБИЈАЊЕ ЕУ!

CEO ZAPAD U STRAHU! Jedna zemlja je sve bliža Rusiji! SPREMA SE RAZBIJANJE EU!

1 juna 2017

Italija se sve više približava Rusiji. Zemlju koja je nekada imala najveću komunističku partiju van sovjetskog bloka i koju mnogi analitičari smatraju najslabijom karikom u evropskom lancu koji bi baš u Rimu mogao da pukne, upozorava Njujork tajms.

List navodi da je Donald Tramp u Rimu ostavio ambasadu bez ambasadora i prepustio geopolitičko igralište ruskom ambasadoru u Rimu Sergeju Razovu.

Promišljen, sedokosi diplomata Razov polako gradi odnose s italijanskim političarima, organizuje koncerte za preživele potresa u Italiji i posećuje regionalne funkcionere koji lamentiraju o „nepoštenim“ sankcijama Rusiji, koje Moskva po svaku cenu želi skinuti.

Upravo poput Razovljeve energične diplomatije, dobar deo ruskih odnosa gradi se javno. Tako je Putin je ovog meseca italijanskog premijera Paola Đentilonija ugostio u Sočiju, a par nedelja pre toga i predsednika Serđa Matarelu u Moskvi.

NATO i EU se plaše da bi Rusija istim „sredstvima koje je koristila u SAD prilikom američkih predsedničkih izbora“ Italiju mogla da potpuno prevuče u svoj tabor. Čak se i bivši premijer Mateo Renci privatno žalio saradnicima da se Rusija meša u italijansku unutrašnju politiku tako što podržava populističke političke stranke.

Njujork tajms piše da internet stranice koje kontrolišu vođe pokreta „Pet Zvezda“ (jedna od najpopularnijih anti-establišment stranaka u zemlji) masovno publikuju izveštaje objavljene na mediju Sputnjik Italia, odnosno italijanskoj verziji ruskog državnog medija.

– Rusija je puno uložila kako bi uticala na javno mnenje u ovoj zemlji – rekla je Silia Kuningas – Sagpak, estonaska ambasadorka u Italiji – piše NYT.

Ova diplomatkinja je pre Italije radila u ministarstvu spoljnih poslova svoje zemlje, gde se bavila Rusijom i njenim propagandnim strategijama u Ukrajini, ali i u drugim delovima Evrope.

Ruski uticaj na Italiju već se debelo oseća. Tamnošnji političari, s obje strane političkog spektra, sve manje se zalažu za držanje tvrde linije prema Moskvi koju je EU zauzela nakon početka Ukrajinske krize.

Približavanje Italije Rusiji posebno smeta Nemačkoj , čija je kancelarka Angela Merkel bila glavna veza EU s Putinom. Italijani se nadaju se da će njihova zemlja popuniti prostor koji je nastao erozijom odnosa Merkelove i Putina nakon Ukrajine.

Rusofili u pokretu Pet zvezda ohrabreni su nedavnim Đentilonijevim posetom Rusiji. SAD i EU tvrde da pokret direktno financijski pomaže Rusija, što iz stranke čvrsto poriču

Trebalo bi podsetiti i da se njegov prethodnik Renci s Putinom se susreo prošle godine i rekao da se protivi automatskoj obnovi sankcija Rusiji. I bivši premijer Berluskoni se zalaže za ukidanje sankcija.
Ipak, najotvoreniji prema Rusiji je pokret „Pet zvezda“, koji vodi u anketama pred izbore koji bi u Italiji trebalo da se održe krajem godine.

Dosta im zlostavljanja SAD

Pokret „Pet zvezda“ se zalaže za referendum o napuštanju evrozone, kao i za dizanje sankcija Rusiji i kompletan geo-politički zaokret od SAD-a i prema Moskvi.

Na nedavnoj prezentaciji spoljno-političkih pozicija u italijanskom parlamentu, vođe pokrete su Rusiju okarakterisali kao strateškog partnera koji je nepošteno kažnjavan, a SAD kao zlostavljača čije se sedamdesetogodišnje savezništvo sa Italijom bliži kraju.

Alesandro Di Batista, jedan od vođa stranke, rekao je da je era italijanske servilnosti prema SAD gotova.

Berlin ljut na Rim

Približavanje Italije Rusiji posebno smeta Nemačkoj , čija je kancelarka Angela Merkel bila glavna veza EU s Putinom. Italijani se nadaju se da će njihova zemlja popuniti prostor koji je nastao erozijom odnosa Merkelove i Putina nakon Ukrajine.

(Indeks)

KOMENTARI2 komentara

  1. ! says:

    Evo početak atentata po Italiji!

  2. Harry Neron says:

    Nema od toga ništa, u Italiji je onako kako odluči stara poslovna oligarhija. Ko sd protivi toj oligarhiji završi slično kao je završio Berlusconi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *