ЧЕПУРИН ОДУШЕВИО СРБИЈУ: Запевао у Гучи „Српска се труба с Косова чује“ (ВИДЕО)

ČEPURIN ODUŠEVIO SRBIJU: Zapevao u Guči „Srpska se truba s Kosova čuje“ (VIDEO)

9 avgusta 2018

Počelo je. Danas je zvanično otvoren 58. Dragačevski sabor trubača u Guči. Čast da podigne zastavu ovog festivala, kom se divi ceo svet, imao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Truba, ponosni domaćin i počastvovan gost. Kome je bilo draže?Nema u današnje vreme boljeg mesta da se još jednom potvrdi veza i tradicionalno prijateljstvo između dva naroda od Guče. Srpske zastave, šajkače, miris pečenja sa ražnja, zvuci trube koja opčinjava svet, i ambasador Rusije. Slika koja govori mnogo i bez reči. A bilo je i njih. Dobacivali su okupljeni i „Živeo Čepurin“, „Živeo Putin“, „Živela Rusija“. Kroz njih je samo opisana ljubav, poštovanje zajedničke istorije dvaju naroda, vekovna veza, ali i vera u zajedničku budućnost. Na mesto gde se srpska tradicija najbolje oslikava došao je ambasador Rusije i dočekan je kao veliki prijatelj. Neko je dobacio — i kao brat. Nije ni čudo što je Guča ove godine pored trube i u znaku Rusije. Zastava se zavijorila.

A onda su zagrmele trube… Narod je okružio ministra Nenada Popovića i ambasadora Čepurina, koji nisu žurili da se sklone sa ulice i sunca koje je žestoko peklo. Nogu pred nogu su išli u pratnji orkestra, dok je narod skakutao veselo oko njih u ritmu doboša. O zadovljstvu ambasadora svedočio je njegov neprestani osmeh. Završila se pesma koja ih je pratila. Pauza. Pa još malo smeha i spontane priče. A onda su trube drugi put zagrmele.

„Srpska se truba sa Kosova čuje“, počelo je da odjekuje pored Spomenika trubaču. Prvo je zapevao orkestar, pa se priključio i ministar Popović, a na iznenađenje mnogih — i Aleksandar Čepurin. Skromno je preko usana prevlačio stihove dobro poznate pesme. Lepo je videti velikog prijatelja koji zna ove stihove, i koji ih peva. Ne krije se iza toga nikakva specijalna niti velika poruka. Ništa novo. Samo jedan mali simbol srpsko-ruske vekovne solidarnosti, kako je sam ambasador rekao danas, nešto ranije u selu Prilepac. I nema lepše poruke od te. Nema lepšeg početka za festival trube. Osmesi, muzika, igra i poruke prijateljstva sa svih strana… A tek je počelo. Do nedelje neka se trubi što jače i što bolje jer „truba u Guči najbolje zvuči“.

A imao je ovaj svečani događaj i uvertiru. Dan je obeležio još jedan humani gest. Ispred Ruske humanitarne misije Aleksandar Čepurin je uručio vozilo „Mobilne klinike“ Opštini Požega.

Ono je potrebno kako bi se pacijentima omogućila što brža intervencija u slučajevima hitne pomoći. Koliko je dobro opremljeno, govori i podatak da je u njemu izvodljivo raditi čak i operacije. Kako ima pogon na sva četiri točka, moći će da stigne do predela i sela koja nisu lako pristupačna, što je takođe veoma bitno opštinama kakva je Požega.

Svečani trenutak uručivanja ključeva se odigrao u lepoj porti stare Crkve Presvete Bogorodice u selu Prilepcu.

Tom prilikom je ambasador Čepurin rekao da je mesto simbolično, jer „pomoć lekara je, baš kao i Božja, potrebna za bolji i lakši život“.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  E, to ce nam pomoci.

  • Popara Dorcol says:

   Više će to pomoći nego druže Tito mi ti se kunemo

   • goran says:

    A sto obe pesme ne bi bile zamenjene paljbom iz ruskih tenkova, oblast: Kosovo. Ovaj Rus je blefer, tako je i Dacic pevao Erdoganu na uvo, raja pada na to, nas najnizi kic.

    • doktrina soka says:

     Bilo bi ti lepse da je pevao Tompsonove pesme u Guci,retarde,sto se nisi javio protiv njegovog repertoara na proslavi Oluje.Pljuc.

   • slobo says:

    Niste pjevali I zato ste tu gdje jeste .Tito je Gospodin .Avi samo pricajte o njemu .O kome se prica sta bilo taj I vrijedi .Nece on vama izaci iz misli jos stotinu godina .Pa taj covjek nikad nece umrijeti htjeli vi to ili ne .

 2. Cetnik says:

  VIDEO???

 3. Zaharije qSerak says:

  Pojeo janjetinu popio i “uredno “ otisao kuci.Pacijentima dovoljno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *